
Buruiana plină de vitamine și minerale asigură funcționarea optimă a organismului. Ajută la reglarea tensiunii arteriale și reduce riscul de apariție al bolilor...
Buruiana plină de vitamine și minerale este și gustoasă. Este vorba de iarba grasă, considerată o buruiană. Cu toate acestea, este, de asemenea, o legumă comestibilă și foarte nutritivă.
De fapt, iarba grasă este încărcată cu tot felul de nutrienți, inclusiv acizi grași omega-3.
Iarba grasă, ce este
Iarba grasă este o legumă verde, cu frunze, care poate fi consumată crudă sau gătită. Este cunoscută din punct de vedere științific sub numele de Portulaca oleracea. Această plantă suculentă conține aproximativ 93% apă. Are tulpini roșii și frunze mici, verzi. Are un gust ușor acrișor sau sărat, asemănător cu cel al spanacului și al cresonului.
Poate fi folosită în multe dintre aceleași moduri ca spanacul și salata verde, cum ar fi în salate sau sandvișuri. Iarba grasă crește în grădini și în crăpăturile de pe trotuare, dar se poate adapta și la condiții mai aspre.
Iarba grasă, profil nutrițional
De asemenea, este bogată în multe substanțe nutritive. O porție de 100 de grame (3,5 oz) conține:
- Vitamina A (din betacaroten): 26% din VD.
- Vitamina C: 35% din VD.
- Magneziu: 17% din VD.
- Mangan: 15% din VD.
- Potasiu: 14% din VD.
- Fier: 11% din VD.
- Calciu: 7% din DZR.
De asemenea, conține cantități mici de vitaminele B1, B2, B3, acid folic, cupru și fosfor, notează Healthline.
Iarba grasă, bogată în acizi grași Omega-3
Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi importante pe care organismul nu le poate produce. Prin urmare, trebuie să le obținem din alimentație. În timp ce iarba grasă are un conținut scăzut de grăsimi totale, o mare parte din grăsimile pe care le conține sunt sub formă de acizi grași omega-3.
De fapt, ea conține două tipuri de acizi grași omega-3, ALA și EPA. ALA se găsește în multe plante, dar EPA se găsește mai ales în produsele de origine animală (cum ar fi peștele gras) și în alge.
În comparație cu alte verdețuri, este excepțional de bogată în ALA. Conține de 5-7 ori mai mult ALA decât spanacul. Interesant este faptul că conține și urme de EPA. Această grăsime omega-3 este mai activă în organism decât ALA și, în general, nu se găsește în plantele care cresc pe uscat
Iarba grasă, încărcată cu antioxidanți
Iarba grasă este bogată în diverși antioxidanți și compuși vegetali benefici:
Vitamina C: Cunoscută și sub numele de acid ascorbic, vitamina C este un antioxidant care este esențial pentru menținerea pielii, mușchilor și oaselor.
Vitamina E: Conține niveluri ridicate de o formă de vitamina E numită alfa-tocoferol. Aceasta poate proteja membranele celulare de deteriorare.
Vitamina A: Conține beta-caroten, un antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A. Vitamina A este cunoscută mai ales pentru rolul său în sănătatea ochilor.
Melatonină: De asemenea, conține melatonină, un hormon care vă poate ajuta să adormiți. De asemenea, are și alte câteva beneficii.
Betalaină: Sintetizează betalaine, antioxidanți care s-au dovedit a proteja particulele de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) de deteriorare.
Iarba grasă, sursă de minerale
Iarba grasă este, de asemenea, bogată în mai multe minerale importante. Este o sursă bună de potasiu, un mineral care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Un aport ridicat de potasiu a fost legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral și poate reduce, de asemenea, riscul de boli de inimă.
Iarba grasă este, de asemenea, o sursă excelentă de magneziu, un nutrient incredibil de important, implicat în peste 300 de reacții enzimatice din organism. Magneziul poate proteja împotriva bolilor de inimă și a diabetului de tip 2.
De asemenea, conține și puțin calciu, cel mai abundent mineral din organism. Calciul este important pentru sănătatea oaselor. Se găsesc, de asemenea, fosfor și fier, în cantități mai mici.
Plantele mai bătrâne, mai mature, pot conține cantități mai mari de minerale decât plantele tinere.
Iarba grasă, conținut de oxalați
Pe de altă parte, purpura conține, de asemenea, cantități mari de oxalați. Acest lucru poate fi o problemă pentru persoanele care au tendința de a dezvolta pietre la rinichi, deoarece oxalații pot contribui la formarea acestora.
Oxalații au, de asemenea, proprietăți antinutritive, ceea ce înseamnă că pot interfera cu absorbția de minerale precum calciul și magneziul.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-