Obezitatea și supraponderabilitatea, cauze ale migrenelor. Încă un motiv pentru a scăpa de kilogramele în plus

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
obezitatea si supraponderabilitatea. FOTO: Freepik @trumronnarong
obezitatea si supraponderabilitatea. FOTO: Freepik @trumronnarong

Obezitatea și supraponderabilitatea, asociere surprinzătoare cu apariția migrenelor. Care sunt alte motive pentru care trebuie să te împrietenești cu cântarul. 

Obezitatea și supraponderabilitatea au un impact important asupra sănătății, fiind factori de risc pentru o serie de boli printre care cele metabolice și cele cardiovasculare. Fiecare punct în plus peste Indicele de Masă Corporală (IMC) vine la ”pachet” cu o durere de cap, la propriu, potrivit unui studiu, notează Medical Express.

Astfel, o analiză a datelor din 41 de studii observaționale cu 154.044 de cazuri și 792.500 de participanți a arătat existența unei legături între Indicele de Masă Corporală și subtipul de tulburare primară de cefalee.

Cercetătorii au constatat că, în comparație cu cei cu IMC normal, participanții care fie erau subponderali, fie aveau obezitate, prezentau un risc crescut de migrenă (rapoarte de probabilitate, 1,21 și, respectiv, 1,28). Au fost observate dovezi limitate care să susțină asocierea dintre IMC și riscul pentru alte subtipuri de tulburare primară de cefalee.

Asocierea dintre IMC și migrenă a fost neliniară; riscul a fost cel mai mic cu IMC în jurul valorii de 20 kg/m² și a crescut la valori ale IMC de peste 29 kg/m².

”Această meta-analiză sugerează, printr-o asociere neliniară, un risc crescut de migrenă în rândul persoanelor care sunt fie subponderale, fie obeze”, scrie dr. Fahimeh Martami de la Universitatea de Științe Medicale din Teheran, autorul principal al studiului.

”Aceste rezultate susțin recomandarea conform căreia un IMC normal este probabil asociat cu un risc mai mic de migrenă”, au mai transmis cercetătorii. Studiul a fost publicat în revista Headache: The Journal of Head and Face Pain.

Vezi și: Ce înseamnă să fii obez și ce înseamnă să fii sedentar. Cifrele și centrimetri din talie pe care trebuie să-i știi

Ce alte efecte negative are obezitate

Potrivit unul studiu amplu făcut public luna trecută, obezitatea se află pe locul 3 în rândul factorilor de risc pentru apariția cancerului, un motiv mai mult decât suficient pentru a lua atitudine în privința kilogramelor în plus.

Iar acest lucru se poate rezolva prin adaptarea unui stil de viață sănătos, o dietă echilibrată, bogată în minerale, vitamine și nutrienți, activitate fizică de cel puțin o jumătate de oră pe zi, limitarea consumului de băuturi alcoolice, la numai o porție, adică 150 ml de alcool pe zi, la femei, respectiv două porții la bărbați, dar și acesta să nu fie în fiecare zi.

De asemenea, mai recomandă specialiștii în nutriție, ca după masă să fie făcute scurte plimbări, fiind suficiente și numai câteva minute pentru un aport uriaș de beneficii asupra sănătății.

Vezi și: Mersul pe jos, după masă, plin de beneficii, inclusiv legat de diabet. Medic: Poate duce la schimbări măsurabile

Fumatul și alcoolul, factori de risc pentru aproape jumătate dintre decesele cauzate de cancer

Peste 44% dintre decesele cauzate de cancer, la nivel mondial, au avut ca factori de risc fumatul, alcoolul și indicele de masă corporală (IMC) ridicat, potrivit unei cercetări publicate în revista The Lancet folosind studiul Global Burden of Disease, Injuries and Risk Factors (GBD) din 2019, notează Agerpres, citând AFP.

Acest vast program de cercetare, finanţat de Fundaţia Bill Gates, este de o amploare inegalabilă, implicând câteva mii de cercetători din majoritatea ţărilor lumii.

Studiul a analizat impactul a 34 de factori de risc asupra deceselor și a problemelor de sănătate cauzate de 23 de tipuri de cancer, a sugerat că aceștia au fost atribuite pentru 4,45 milioane de decese cauzate de cancer în 2019 (44,4% din totalul deceselor cauzate de cancer) pentru ambele sexe combinate, fumatul (33,9%), consumul de alcool (7,4%) și IMC ridicat printre principalele cauze.

Noul studiu este primul care estimează modul în care o listă cuprinzătoare de factori de risc contribuie la decesele cauzate de cancer și la starea de sănătate precară la nivel global, regional și național, la toate grupele de vârstă, pentru ambele sexe și în timp.

În ciuda faptului că este a doua cauză principală de deces la nivel mondial, după bolile cardiovasculare, până în prezent, majoritatea studiilor privind povara cancerului au analizat factori de risc unici la nivel global sau factori de risc multipli în anumite țări.

”Acest studiu ilustrează faptul că povara cancerului rămâne o provocare importantă în materie de sănătate publică, a cărei amploare este în creștere în întreaga lume. Fumatul continuă să fie principalul factor de risc pentru cancer la nivel global, alți contribuitori substanțiali la povara cancerului variind”, a declarat Dr. Christopher Murray, director al Institutului pentru Metrici și Evaluare în Sănătate (IHME) de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington și co-autor principal al studiului, se arată în The Lancet. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Sedentarismul, învins cu 30 de minute de mișcare pe zi. Dr. Hâncu: Este de fapt un medicament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel