Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Pentru a avea un ficat sănătos este nevoie de multă atenție în privința alegerilor alimentare, dar și de reducerea expunerii la poluarea cotidiană.
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, îndeplinind peste 500 de funcții indispensabile vieții normale, unele atât de complexe, încât fără ficat nu se poate trăi, și nu există un aparat sau sistem care să poate înlocui toate funcțiile ficatului (asa cum există dializa în bolile de rinichi, sau inima artificială în bolile de inimă).
Una dintre funcțiile sale principale este eliminarea contaminanților interni și externi cu care corpul nostru intră în contact zilnic.
”Printre acestea se numără aerul, apa și contaminanții alimentari, drogurile, alcoolul, microorganismele precum bacteriile, ciupercile, virușii și paraziții, precum și toxinele produse intern, create de procesele esențiale ale organismului", spune nutriționistul Brittany Michels, potrivit EatThis.
”Ficatul nostru este principalul organ responsabil cu detoxifierea și face acest lucru prin transformarea toxinelor în compuși care pot fi ușor eliminați de către organism. Ficatul filtrează aproximativ un litru de sânge pe minut”, mai spune aceasta.
De asemenea, nutriționistul notează că atunci când ficatul nu funcționează la niveluri optime, acesta va avea o eficiență de detoxifiere scăzută, punând un stres suplimentar asupra organismului.
”Ficatul produce, de asemenea, bilă, care ajută atât la absorbția grăsimilor, cât și la transportarea deșeurilor (inclusiv a acelor toxine convertite) în afara corpului prin tractul digestiv”, mai spune Michels.
Astfel, ceea ce mâncăm poate avea un impact mare asupra sănătății ficatului. Potrivit lui Michels, cel mai bun obicei alimentar pentru ficat este limitarea expunerii la toxinele din mediul înconjurător prin intermediul surselor alimentare, în special la insecticide, PCB (bifenili policlorurați) și metale grele (mercur, plumb, arsenic și cadmiu).
”Expunerea la aceste trei toxine de mediu este asociată cu enzimele hepatice ridicate, cu boala ficatului gras și cu riscul de cancer hepatic. Se estimează că peste 30% din populația Statelor Unite are cea mai comună formă de boală hepatică, numită boala ficatului gras non-alcoolic”, mai spune Michels.
Primul pas este acordarea unei atenții sporite în privința alegerilor alimentare, dar și al suplimentelor alimentare.
Alegeți peștele cu înțelepciune și fiți atenți la peștii care conțin niveluri ridicate de pesticide și metale grele.
Consumați carne slabă. Alegeți surse de proteine animale slabe și cumpărați produse organice atunci când este posibil, deoarece toxinele din mediu se pot acumula în grăsimi.
În privința suplimentelor de ulei de pește, Michael subliniază că și aici este nevoie de vigilență. ”Cumpărați ulei de pește care a fost testat de o terță parte și care este garantat că nu conține metale grele, cum ar fi mercurul, plumbul și alte toxine de mediu, cum ar fi PCB-urile și pesticidele”, spune Michels.
”Cumpărați ulei de pește obținut din sardine, anșoa, macrou, merlan sau pollock. Și cumpărați mărci care dezvăluie sursa uleiului”, mai susține nutriționistul.
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.