Sfaturi pentru un ficat sănătos. Care sunt recomandările nutriționiștilor
Pentru a avea un ficat sănătos este nevoie de multă atenție în privința alegerilor alimentare, dar și de reducerea expunerii la poluarea cotidiană.
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, îndeplinind peste 500 de funcții indispensabile vieții normale, unele atât de complexe, încât fără ficat nu se poate trăi, și nu există un aparat sau sistem care să poate înlocui toate funcțiile ficatului (asa cum există dializa în bolile de rinichi, sau inima artificială în bolile de inimă).
Una dintre funcțiile sale principale este eliminarea contaminanților interni și externi cu care corpul nostru intră în contact zilnic.
”Printre acestea se numără aerul, apa și contaminanții alimentari, drogurile, alcoolul, microorganismele precum bacteriile, ciupercile, virușii și paraziții, precum și toxinele produse intern, create de procesele esențiale ale organismului", spune nutriționistul Brittany Michels, potrivit EatThis.
”Ficatul nostru este principalul organ responsabil cu detoxifierea și face acest lucru prin transformarea toxinelor în compuși care pot fi ușor eliminați de către organism. Ficatul filtrează aproximativ un litru de sânge pe minut”, mai spune aceasta.
De asemenea, nutriționistul notează că atunci când ficatul nu funcționează la niveluri optime, acesta va avea o eficiență de detoxifiere scăzută, punând un stres suplimentar asupra organismului.
”Ficatul produce, de asemenea, bilă, care ajută atât la absorbția grăsimilor, cât și la transportarea deșeurilor (inclusiv a acelor toxine convertite) în afara corpului prin tractul digestiv”, mai spune Michels.
Astfel, ceea ce mâncăm poate avea un impact mare asupra sănătății ficatului. Potrivit lui Michels, cel mai bun obicei alimentar pentru ficat este limitarea expunerii la toxinele din mediul înconjurător prin intermediul surselor alimentare, în special la insecticide, PCB (bifenili policlorurați) și metale grele (mercur, plumb, arsenic și cadmiu).
”Expunerea la aceste trei toxine de mediu este asociată cu enzimele hepatice ridicate, cu boala ficatului gras și cu riscul de cancer hepatic. Se estimează că peste 30% din populația Statelor Unite are cea mai comună formă de boală hepatică, numită boala ficatului gras non-alcoolic”, mai spune Michels.
Cât de des trebuie să mâncăm PEȘTE. Bilic: Suntem departe de recomandările nutriționiștilor
Ce este de făcut pentru un ficat sănătos
Primul pas este acordarea unei atenții sporite în privința alegerilor alimentare, dar și al suplimentelor alimentare.
Alegeți peștele cu înțelepciune și fiți atenți la peștii care conțin niveluri ridicate de pesticide și metale grele.
Consumați carne slabă. Alegeți surse de proteine animale slabe și cumpărați produse organice atunci când este posibil, deoarece toxinele din mediu se pot acumula în grăsimi.
În privința suplimentelor de ulei de pește, Michael subliniază că și aici este nevoie de vigilență. ”Cumpărați ulei de pește care a fost testat de o terță parte și care este garantat că nu conține metale grele, cum ar fi mercurul, plumbul și alte toxine de mediu, cum ar fi PCB-urile și pesticidele”, spune Michels.
”Cumpărați ulei de pește obținut din sardine, anșoa, macrou, merlan sau pollock. Și cumpărați mărci care dezvăluie sursa uleiului”, mai susține nutriționistul.
-
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care este cu adevărat mai sănătoasă12.12.2025, 18:00
-
EXCLUSIV Lepra: Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț clarifică riscurile12.12.2025, 15:46
-
-
EXCLUSIV Absența care lasă cicatrici adânci și lacrimi în ochi12.12.2025, 14:20
-
Apa îmbuteliată nu este atât de pură pe cât pare12.12.2025, 13:16
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
