Văduvia accelerează declinul cognitiv, mai ales în rândul celor cu risc de Alzheimer

Dana Lascu |
Data publicării:
Depresie
Depresie

Moartea partenerului de viață – văduvia - înseamnă adesea pierderea intimității, a companiei și a sprijinului cotidian pentru adulții în vârstă, și asta crește declinul cognitiv.

Un nou studiu arată că văduvia poate avea un alt efect profund: poate accelera declinul cognitiv mai ales în rândul persoanelor cu risc de Alzheimer. cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital și Massachusetts General Hospital au analizat americanii mai în vârstă, cognitiv normali, înscriși în Studiul de îmbătrânire a creierului de la Harvard, a căror stare civilă și niveluri de beta-amiloid cerebral - un marker al bolii Alzheimer - au fost determinate la începutul studiului. Echipa a descoperit că indivizii care erau văduvi au cunoscut un declin cognitiv mai accentuat decât omologii căsătoriți, în special în rândul celor care aveau un nivel ridicat de beta-amiloid. Studiul sugerează că văduvia poate fi un factor de risc important și subestimat pentru declinul cognitiv asociat bolii Alzheimer și subliniază necesitatea unei concentrări sporite asupra acestei populații cu risc ridicat. Rezultatele studiului au fost publicate în JAMA Network Open (link studiu).

„Știm că relațiile sociale pot fi un tampon important contra declinului cognitiv", a declarat autorul principal dr Nancy Donovan, de la Divizia de Psihiatrie-Geriatrie la Brigham și cercetător asociat la Mass General. „A fi căsătorit înseamnă un mai mare angajament social și sprijin emoțional din partea soțului, extinde rețeaua socială și oferă mai multe oportunități de stimulare cognitivă. Toate aceste beneficii se pierd în văduvie. Important, pierderea soțului este un eveniment extrem de stresant care poate avea efecte dăunătoare asupra creierului", a continuat ea.

Declinul e mult mai rapid

Femeile prezintă un risc crescut atât pentru văduvie, cât și pentru boala Alzheimer, ambele crescând în frecvență odată cu vârsta. În ctudiul, care a cuprins 260 de adulți normali cognitiv, cu vârste cuprinse între 62 și 89 de ani - 153 femei și 107 bărbați – cercetătorii au clasificat subiecții în trei grupuri: căsătoriți, văduvi sau necăsătoriți (divorțați, singuri, despărțiți sau niciodată căsătoriți). Dintre acești subiecți, 66 de femei și 79 de bărbați erau căsătoriți; 31 de femei și 4 bărbați erau văduvi. Cercetătorii au măsurat nivelurile de beta-amiloid ale subiecților folosind scanări PET la începutul studiului.

Donovan și colegii au evaluat performanța cognitivă a fiecărui participant în fiecare an, timp de patru ani, folosind o serie de teste pentru a analiza diverse dimensiuni ale cogniției. Ei au descoperit că performanța cognitivă a scăzut în grupul cu văduvi, diferind semnificativ de grupul celor căsătoriși. Nu a existat nicio diferență între grupul căsătorit și cel necăsătorit. În plus, ei au descoperit că în rândul adulților cu cel mai ridicat nivel de beta-amiloid, cei care erau văduvi au avut cea mai puternică scădere a cogniției în comparație cu cei căsătoriți, cogniția la ei scăzând cu o viteză de trei ori mai mare. Această constatare a fost independentă de mulți alți factori, inclusiv vârsta, sexul, statutul socioeconomic și depresia.

Autorii au notat faptul că acesta este primul studiu care arată un efect combinat și sinergic al văduviei și beta-amiloidului asupra declinului cognitiv și că va trebui replicat în alte studii.

„Departamentul nostru a devenit foarte interesat să înțeleagă efectele fiziologice ale văduviei, astfel încât să putem dezvolta intervenții pentru a încerca să modificăm aceste traiectorii", a spus Donovan. „Descoperirile noastre sugerează, de asemenea, că cercetătorii implicați în studii de prevenire a bolii Alzheimer ar trebui să acorde o atenție deosebită adulților vârstnici pentru a adapta intervențiile pentru acest grup sensibil de pacienți", a completat cercetătoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel