Caisele, fructele pline de beneficii. Bilic: Prietenoase și cu silueta, și cu digestia
Caisele, vedetele lunii lui Cuptor, fructele pline de beneficii pentru sănătate.
Mihaela Bilic recomandă consumul fructelor de sezon, știut fiind faptul că acela este momentul lor de apogeu. Mai mult, într-o postare făcută pe contul său de Instagram, celebrul nutriționist susține că luna iulie ar trebui să fie ”luna caiselor”, așa cum vedetele, de necontestat, ale primăverii sunt căpșunile.
”Luna iulie ar trebui dedicată caiselor. Sunt fructe prietenoase și cu silueta, și cu digestia: au indice glicemic scăzut și un aport mare de fibre solubile. Conțin în medie 2% fibre (majoritatea pectine) care se transformă în gel la contactul cu apa și previn constipația. Caisele sunt fructe climacterice, adică se coc și după ce au fost culese.
Țineți-le într-o pungă de hârtie închisă până când devin dulci, moi și parfumate. Cât despre culoare, cu cât mai portocalii, cu atât mai bine, au mult betacaroten (provitamina A) care face bine la piele”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Care sunt beneficiile caiselor
Caisele au o aromă deosebită și prezintă numeroase beneficii pentru organism. Potrivit Heathline, caisele sunt bogate antioxidanți și conțin vitamina A, vitamina C, vitamina E și potasiu.
Iată care sunt beneficiile pentru sănătate și nutriție a parfumatelor caise.
Hrănitoare și cu un conținut caloric scăzut. Doar două caise proaspete furnizează:
calorii 34
carbohidrați 8 grame
proteine 1 g
grăsimi 0,27 g
fibre 1,5 g
vitamina A 8% din doza zilnică recomandată (DZR)
vitamina C 8% din DZR
vitamina E 4% din DZR
Potasiu 4% din DZR.
Mai mult decât atât, caisele sunt o sursă importantă de betacaroten, luteină, zeaxantină, toate cu efecte antioxidante.
Bogate în antioxidanți. Așa cum menționasem anterior, caisele sunt o sursă generoasă de antioxidanți (vitamina A, C și E), fiind în același timp bogate în antioxidanții polifenoli, flavonoizi, care s-au dovedit a proteja împotriva bolilor, inclusiv a diabetului și a bolilor de inimă.
Sănătatea ochilor. Vitamina C și vitamina E nu au rol doar asupra sănătății pielii. Acești antioxidanți intervin și în procesele vizuale, iar consumul de caise îmbunătățește sănătatea ochilor.
Culoarea portocalie a caiselor sugerează că acestea sunt bogate în carotenoizi, elemente esențiale pentru prevenția afecțiunilor oftalmologice sau a orbirii.
Benefic pentru piele. Principalele cauze ale ridurilor și deteriorării pielii sunt factorii de mediu, cum ar fi soarele, poluarea și fumul de țigară. În plus, vitamina C ajută la formarea colagenului, care conferă pielii rezistență și elasticitate. Consumul unei diete bogate în vitamina C vă poate ajuta pielea să se vindece de daunele provocate de razele UV și să prevină apariția ridurilor.
Sănătatea sistemului digestiv. O cană de caise furnizează 3,3 grame de fibre, ceea ce reprezintă 8,6% din DZR pentru bărbați, respectiv, 13,2% pentru femei.
Bogat în potasiu. Caisele sunt bogate în potasiu, un mineral care servește și ca electrolit. În corpul dumneavoastră, acesta este responsabil pentru trimiterea semnalelor nervoase și reglarea contracțiilor musculare și a echilibrului de lichide.
Foarte hidratante. La fel ca majoritatea fructelor, caisele sunt în mod natural bogate în apă, care poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a temperaturii corpului, a sănătății articulațiilor și a ritmului cardiac.
Poate proteja ficatul. Unele date sugerează că caisele pot ajuta la protejarea ficatului împotriva stresului oxidativ.
Ușor de introdus în dietă. Atât caisele proaspete, cât și cele uscate, reprezintă o gustare rapidă și delicioasă sau o adăugare ușoară la masa preferată.
Le puteți adăuga în dieta dvs. într-o varietate de moduri, inclusiv:
- amestecate cu fructe de pădure sau în granola
- consumate proaspete ca o gustare
- tăiate în felii și adăugate în iaurt sau salată
- folosite în gemuri, conserve și salate de fructe
- adăugate la deserturi precum plăcinte, prăjituri și produse de patiserie.
Pepene roșu sau pepene galben, marea greșeală pe care o faci. Bilic: Învinge! E mai puțin PERICULOS
Pepenele este vedeta verii și este adorat de o mulțime de români, fiind răcoritor, dulce și potrivit unora, perfect pentru dietă, pentru că este format din 92% apă.
"Pepene roșu sau galben? Depinde…de cantitate
Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al verii, zemos și răcoritor, greu îi poți rezista! Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte:
- pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete
- pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Instagram. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Fructele și legumele de sezon dau hidratarea reală. Nutriționist: Cireșele, doza de energie
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
-
De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?26.12.2025, 17:54
-
3 alimente care chiar reduc balonarea26.12.2025, 17:01
-
Ceaiul care desfundă nasul instant26.12.2025, 15:50
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
