Fructele și legumele de sezon dau hidratarea reală. Nutriționist: Cireșele, doza de energie

Fructele și legumele de sezon trebuie consumate chiar atunci pentru beneficiile pe care le aduc sănătății.
Alimentația este esențială în viața noastră, pentru aportul de nutrienți, vitamine și minerale, dar mai ales pentru energia pe care ne-o oferă. Însă sunt situații în care o combinație alimentară nepotrivită poate să ne golească ”bateriile”.
”Există o ciclicitate în natură. În momentul în care noi ieșim din iarnă avem nevoie de o revigorare și nu întâmplător apar toate trufandalele. Primăvara încep să apară verdețurile, acum avem cireșele și căpșunile, și, de fapt, adevărata energie este chiar în ele.
Și apropos, hidratarea noastră reală este în legume și în fructe. Este fluidul vital, apa este o formă de hidratare, dar cea reală este în fructe și legume”, a explicat Iuliana Dabija, specialist în nutriție și psihonutriție, în ”Neatza de Weekend” de la Antena 1.
Mai mult, specialistul în nutriție a precizat că este foarte important ca fructele de sezon să fie consumate chiar în sezon, atunci fiind vârful lor maxim în privința conținutului de vitamina C.
Și cum acesta este sezonul cireșelor, mai spune Iuliana Dabija, ele trebuie consumate în întreaga lună iunie, chiar și în iulie. ”Sunt niște susținătoare excelente pentru glandele suprarenale. Dau vitalitate, noi avem energie aici, zahărul în forma lui pură.
La capitolul legume, din ardeiul roșu ne putem lua doza zilnică recomandată de vitamina C. Tot ce înseamnă verde are tot ce trebuie, inclusiv acidul folic”, a mai spus Iuliana Dabija.
De asemenea, specialistul a amintit de faptul că mulți încearcă să aibă un consum mare de fructe și legume, și în vederea slăbirii, însă rămân fără energie, căci aceasta vine din carbohidrați.
”Mulți nu se simt sătui doar cu fructe și legume și de aceea, de multe ori, într-o salată, mai trebuie să pună și altceva decât legume. Însă totul ține de educarea corpului, să îi dai ceea ce are nevoie”, mai spune specialistul în psihonutriție.
7 alimente care de scapă de oboseală. Nu conțin COFEINĂ și aduc mai multe beneficii pentru sănătate
Pe lângă calitatea somnului, frecvența exercițiilor fizice și nivelul de stres, există mai mulți factori care pot afecta nivelul de energie. Alimentația poate juca un rol important în nivelul de energie al unei persoane. Există alimente care „ne obosesc”, cât și alimente care ne energizează.
Ari Whitten, specialist în energie și autor al cărții Eat for Energy, a dezvăluit, în cadrul podcastului mindbodygreen, care sunt alimentele care sporesc energia și înlătură orice urmă de oboseală.
1. Spirulina
"Spirulina este nr. 1 pe listă", spune Whitten. Această plantă este bogată în nutrienți, cum ar fi proteine, vitamine și fier - o singură lingură conține 11% din doza alimentară recomandată (RDA) de vitamina B1 (tiamină), 15% din RDA de vitamina B2 (riboflavină), 21% din RDA de cupru și 11% din RDA de fier.
În plus: "Există cercetări incredibile despre spirulină", adaugă Whitten, în special "privind performanța, în ceea ce privește activitatea fizică și nivelul de energie”.
2. Ficat
"Este ca un fel de multivitamină a naturii", spune Whitten. "Adică, este pur și simplu plin de vitamine de care corpul tău are nevoie, precum și de unele minerale importante".
Organele - și în special ficatul - sunt o sursă puternică de vitamine B; vitaminele A, D, E și K; fier; zinc; colină; magneziu și seleniu. Un bonus în plus este conținutul lor de proteine, care furnizează elementele de bază pentru neurotransmițătorii peptidici, cum ar fi serotonina (alias, unul dintre "hormonii fericirii").
3. Stridii
Urmează stridiile, care furnizează acizi grași omega-3 DHA și EPA, vitamina B12, seleniu și fier. De asemenea, se întâmplă să fie una dintre cele mai mari surse alimentare de zinc, 3 uncii de stridii gătite sau pane și prăjite conținând 673% din valoarea zilnică recomandată de zinc.
Interesant este că Whitten consideră stridiile un adaos benefic la o dietă bazată pe plante: "Bazându-se pe faptul că nu au un sistem nervos și nu răspund la niciun fel de input dureros, mulți vegani spun că este de fapt în regulă să mănânci stridii... Eu aș susține că stridiile ar fi un adaos excelent pentru majoritatea oamenilor care urmează o dietă bazată pe plante". Citește mai departe AICI.
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima