Fructele și legumele de sezon dau hidratarea reală. Nutriționist: Cireșele, doza de energie

Fructele și legumele de sezon trebuie consumate chiar atunci pentru beneficiile pe care le aduc sănătății.
Alimentația este esențială în viața noastră, pentru aportul de nutrienți, vitamine și minerale, dar mai ales pentru energia pe care ne-o oferă. Însă sunt situații în care o combinație alimentară nepotrivită poate să ne golească ”bateriile”.
”Există o ciclicitate în natură. În momentul în care noi ieșim din iarnă avem nevoie de o revigorare și nu întâmplător apar toate trufandalele. Primăvara încep să apară verdețurile, acum avem cireșele și căpșunile, și, de fapt, adevărata energie este chiar în ele.
Și apropos, hidratarea noastră reală este în legume și în fructe. Este fluidul vital, apa este o formă de hidratare, dar cea reală este în fructe și legume”, a explicat Iuliana Dabija, specialist în nutriție și psihonutriție, în ”Neatza de Weekend” de la Antena 1.
Mai mult, specialistul în nutriție a precizat că este foarte important ca fructele de sezon să fie consumate chiar în sezon, atunci fiind vârful lor maxim în privința conținutului de vitamina C.
Și cum acesta este sezonul cireșelor, mai spune Iuliana Dabija, ele trebuie consumate în întreaga lună iunie, chiar și în iulie. ”Sunt niște susținătoare excelente pentru glandele suprarenale. Dau vitalitate, noi avem energie aici, zahărul în forma lui pură.
La capitolul legume, din ardeiul roșu ne putem lua doza zilnică recomandată de vitamina C. Tot ce înseamnă verde are tot ce trebuie, inclusiv acidul folic”, a mai spus Iuliana Dabija.
De asemenea, specialistul a amintit de faptul că mulți încearcă să aibă un consum mare de fructe și legume, și în vederea slăbirii, însă rămân fără energie, căci aceasta vine din carbohidrați.
”Mulți nu se simt sătui doar cu fructe și legume și de aceea, de multe ori, într-o salată, mai trebuie să pună și altceva decât legume. Însă totul ține de educarea corpului, să îi dai ceea ce are nevoie”, mai spune specialistul în psihonutriție.
7 alimente care de scapă de oboseală. Nu conțin COFEINĂ și aduc mai multe beneficii pentru sănătate
Pe lângă calitatea somnului, frecvența exercițiilor fizice și nivelul de stres, există mai mulți factori care pot afecta nivelul de energie. Alimentația poate juca un rol important în nivelul de energie al unei persoane. Există alimente care „ne obosesc”, cât și alimente care ne energizează.
Ari Whitten, specialist în energie și autor al cărții Eat for Energy, a dezvăluit, în cadrul podcastului mindbodygreen, care sunt alimentele care sporesc energia și înlătură orice urmă de oboseală.
1. Spirulina
"Spirulina este nr. 1 pe listă", spune Whitten. Această plantă este bogată în nutrienți, cum ar fi proteine, vitamine și fier - o singură lingură conține 11% din doza alimentară recomandată (RDA) de vitamina B1 (tiamină), 15% din RDA de vitamina B2 (riboflavină), 21% din RDA de cupru și 11% din RDA de fier.
În plus: "Există cercetări incredibile despre spirulină", adaugă Whitten, în special "privind performanța, în ceea ce privește activitatea fizică și nivelul de energie”.
2. Ficat
"Este ca un fel de multivitamină a naturii", spune Whitten. "Adică, este pur și simplu plin de vitamine de care corpul tău are nevoie, precum și de unele minerale importante".
Organele - și în special ficatul - sunt o sursă puternică de vitamine B; vitaminele A, D, E și K; fier; zinc; colină; magneziu și seleniu. Un bonus în plus este conținutul lor de proteine, care furnizează elementele de bază pentru neurotransmițătorii peptidici, cum ar fi serotonina (alias, unul dintre "hormonii fericirii").
3. Stridii
Urmează stridiile, care furnizează acizi grași omega-3 DHA și EPA, vitamina B12, seleniu și fier. De asemenea, se întâmplă să fie una dintre cele mai mari surse alimentare de zinc, 3 uncii de stridii gătite sau pane și prăjite conținând 673% din valoarea zilnică recomandată de zinc.
Interesant este că Whitten consideră stridiile un adaos benefic la o dietă bazată pe plante: "Bazându-se pe faptul că nu au un sistem nervos și nu răspund la niciun fel de input dureros, mulți vegani spun că este de fapt în regulă să mănânci stridii... Eu aș susține că stridiile ar fi un adaos excelent pentru majoritatea oamenilor care urmează o dietă bazată pe plante". Citește mai departe AICI.
-
Ai voce în cap când citești? Descoperirea șocantă făcută de neurologi17.09.2025, 12:26
-
-
Alimente care îți pot crește starea de bine după 50 de ani17.09.2025, 10:26
-
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Cum scap de pofta de dulce
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.