Cele mai sănătoase nuci recomandate de nutriționiști
Nucile, care includ toate fructele cu coajă lemnoasă, sunt surse foarte bune de grăsimi sănătoase, fibre și alte substanțe nutritive benefice. Însă fiecare tip de nuci oferă cantități diferite de...
Un amplu articol din Medical News Today trece în revistă cele mai sănătoase șase tipuri de nuci în funcție de cantitatea lor de proteine și de celelalte substanțe nutritive pe care le oferă.
Un aspect important ce trebuie avut în vedere este cantitatea crescută de calorii din nuci, arahide, alune, migdale, fistic. De aceea, ele trebuie consumate în cantități rezonabile, nu mai mult de 20-30 de grame pe zi.
Arahide
Consumul de arahide coapte în coajă (nu din cele prăjite cu sare) este un modalitate excelentă de a crește cantitatea de proteine sănătoase din dietă. Arahidele sunt foarte accesibile și oferă mulți nutrienți esențiali.
Arahidele conțin o gamă bogată de polifenoli, antioxidanți, flavonoizi și aminoacizi. Cercetările au arătat că toate aceste componente sunt benefice pentru sănătatea umană.
Conform bazei de date despre nutrienți creată de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA), 100 g de arahide conțin 567 calorii și următoarele cantități de alți nutrienți:
- proteine: 25,80 g
- grăsimi: 49,24 g
- carbohidrați: 16,13 g
- fibre: 8,50 g
Grăsimile din arahide sunt, în principal, acizi grași mononesaturați și polinesaturați (PUFA) sănătoși, deși aceste nuci conțin o cantitate mai mică de grăsimi saturate.
Există, de asemenea, o mulțime de minerale în 100 g de arahide, precum: calciu (92 mg), fier (4,58 mg), magneziu (168 mg), fosfor (376 mg), potasiu (705 mg).
Migdale
Migdalele au devenit din ce în ce mai populare și mai accesibile în ultimii ani. Acestea conțin o cantitate puțin mai redusă de proteine decât arahidele, dar compensează cu alți nutrienți. Migdalele pot fi gustarea perfectă pentru persoanele care caută o alternativă sănătoasă la chipsuri sau covrigei.
Potrivit USDA, 100 g de migdale conțin 579 de calorii și au următorul profil nutrițional:
- proteine: 21,15 g
- grăsimi: 49,93 g
- carbohidrați: 21,55 g
- fibre: 12,50 g
Majoritatea grăsimilor din migdale sunt grăsimi mononesaturate. Migdalele sunt, de asemenea, bogate în vitamine și minerale, cum ar fi: calciu (269 mg), fier (3,71 mg), magneziu (270 mg), fosfor (481 mg), potasiu (733 mg), vitamina E (25,63 mg).
Fistic
Fisticul conține o mulțime de proteine și alți nutrienți vitali, acizi grași sănătoși și antioxidanți. Un studiu publicat în Nutrition Today a remarcat că fisticul are un efect benefic asupra tensiunii arteriale și a funcției endoteliale, având efect protector asupra inimii.
Conform USDA, 100 g de fistic conțin 560 de calorii și următoarele cantități de nutrienți:
- proteine: 20,16 g
- grăsimi: 45,32 g
- carbohidrați: 27,17 g
- fibre: 10,60 g
Acizii grași mononesaturați sănătoși și PUFA reprezintă cea mai mare parte a conținutului de grăsimi din fistic.
Cu toate că fisticul oferă mai puține minerale decât alte nuci, acesta conține o cantitate substanțială de potasiu (1.025 mg la 100 g). Alte vitamine și minerale din fistic: calciu (105 mg), fier (3,92 mg), magneziu (121 mg), fosfor (490 mg).
Caju
Alunele caju au o textură cremoasă fiind în topul preferințelor când vine vorba de gustări sănătoase. 100 g de caju conțin 553 calorii și următorii nutrienți:
- proteine: 18,22 g
- grăsimi: 43,85 g
- carbohidrați: 30,19 g
- fibre: 3,30 g
Majoritatea grăsimilor din caju sunt grăsimi mononesaturate. Vitaminele și mineralele importante din caju sunt: calciu (37 mg), fier (6,68 mg), magneziu (292 mg), fosfor (593 mg), potasiu (660 mg).
Nuci
Nucile sunt mai bogate în calorii decât alte fructe cu coajă lemnoasă, deși au mai puțini carbohidrați. Conținutul ridicat de calorii se datorează conținutului foarte ridicat de grăsimi. Avantajul e că grăsimile din nuci sunt predominant PUFA, care pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate.
În timp ce nucile dețin recordul la calorii, cu 654 la 100 g, ele sunt o bună sursă de proteine și alți nutrienți:
- proteine: 15,23 g
- grăsimi: 65,21 g
- carbohidrați: 13,71 g
- fibre: 6,7 g
Nucile au un conținut ușor mai mic de minerale: calciu (98 mg), fier (2,91 mg, magneziu (158 mg), fosfor (346 mg, potasiu (441 mg).
Cercetările publicate în British Journal of Nutrition arată că nucile sunt, de asemenea, o sursă bogată de flavonoizi și acid fenolic.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
