Cele mai sănătoase nuci recomandate de nutriționiști
Nucile, care includ toate fructele cu coajă lemnoasă, sunt surse foarte bune de grăsimi sănătoase, fibre și alte substanțe nutritive benefice. Însă fiecare tip de nuci oferă cantități diferite de...
Un amplu articol din Medical News Today trece în revistă cele mai sănătoase șase tipuri de nuci în funcție de cantitatea lor de proteine și de celelalte substanțe nutritive pe care le oferă.
Un aspect important ce trebuie avut în vedere este cantitatea crescută de calorii din nuci, arahide, alune, migdale, fistic. De aceea, ele trebuie consumate în cantități rezonabile, nu mai mult de 20-30 de grame pe zi.
Arahide
Consumul de arahide coapte în coajă (nu din cele prăjite cu sare) este un modalitate excelentă de a crește cantitatea de proteine sănătoase din dietă. Arahidele sunt foarte accesibile și oferă mulți nutrienți esențiali.
Arahidele conțin o gamă bogată de polifenoli, antioxidanți, flavonoizi și aminoacizi. Cercetările au arătat că toate aceste componente sunt benefice pentru sănătatea umană.
Conform bazei de date despre nutrienți creată de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA), 100 g de arahide conțin 567 calorii și următoarele cantități de alți nutrienți:
- proteine: 25,80 g
- grăsimi: 49,24 g
- carbohidrați: 16,13 g
- fibre: 8,50 g
Grăsimile din arahide sunt, în principal, acizi grași mononesaturați și polinesaturați (PUFA) sănătoși, deși aceste nuci conțin o cantitate mai mică de grăsimi saturate.
Există, de asemenea, o mulțime de minerale în 100 g de arahide, precum: calciu (92 mg), fier (4,58 mg), magneziu (168 mg), fosfor (376 mg), potasiu (705 mg).
Migdale
Migdalele au devenit din ce în ce mai populare și mai accesibile în ultimii ani. Acestea conțin o cantitate puțin mai redusă de proteine decât arahidele, dar compensează cu alți nutrienți. Migdalele pot fi gustarea perfectă pentru persoanele care caută o alternativă sănătoasă la chipsuri sau covrigei.
Potrivit USDA, 100 g de migdale conțin 579 de calorii și au următorul profil nutrițional:
- proteine: 21,15 g
- grăsimi: 49,93 g
- carbohidrați: 21,55 g
- fibre: 12,50 g
Majoritatea grăsimilor din migdale sunt grăsimi mononesaturate. Migdalele sunt, de asemenea, bogate în vitamine și minerale, cum ar fi: calciu (269 mg), fier (3,71 mg), magneziu (270 mg), fosfor (481 mg), potasiu (733 mg), vitamina E (25,63 mg).
Fistic
Fisticul conține o mulțime de proteine și alți nutrienți vitali, acizi grași sănătoși și antioxidanți. Un studiu publicat în Nutrition Today a remarcat că fisticul are un efect benefic asupra tensiunii arteriale și a funcției endoteliale, având efect protector asupra inimii.
Conform USDA, 100 g de fistic conțin 560 de calorii și următoarele cantități de nutrienți:
- proteine: 20,16 g
- grăsimi: 45,32 g
- carbohidrați: 27,17 g
- fibre: 10,60 g
Acizii grași mononesaturați sănătoși și PUFA reprezintă cea mai mare parte a conținutului de grăsimi din fistic.
Cu toate că fisticul oferă mai puține minerale decât alte nuci, acesta conține o cantitate substanțială de potasiu (1.025 mg la 100 g). Alte vitamine și minerale din fistic: calciu (105 mg), fier (3,92 mg), magneziu (121 mg), fosfor (490 mg).
Caju
Alunele caju au o textură cremoasă fiind în topul preferințelor când vine vorba de gustări sănătoase. 100 g de caju conțin 553 calorii și următorii nutrienți:
- proteine: 18,22 g
- grăsimi: 43,85 g
- carbohidrați: 30,19 g
- fibre: 3,30 g
Majoritatea grăsimilor din caju sunt grăsimi mononesaturate. Vitaminele și mineralele importante din caju sunt: calciu (37 mg), fier (6,68 mg), magneziu (292 mg), fosfor (593 mg), potasiu (660 mg).
Nuci
Nucile sunt mai bogate în calorii decât alte fructe cu coajă lemnoasă, deși au mai puțini carbohidrați. Conținutul ridicat de calorii se datorează conținutului foarte ridicat de grăsimi. Avantajul e că grăsimile din nuci sunt predominant PUFA, care pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate.
În timp ce nucile dețin recordul la calorii, cu 654 la 100 g, ele sunt o bună sursă de proteine și alți nutrienți:
- proteine: 15,23 g
- grăsimi: 65,21 g
- carbohidrați: 13,71 g
- fibre: 6,7 g
Nucile au un conținut ușor mai mic de minerale: calciu (98 mg), fier (2,91 mg, magneziu (158 mg), fosfor (346 mg, potasiu (441 mg).
Cercetările publicate în British Journal of Nutrition arată că nucile sunt, de asemenea, o sursă bogată de flavonoizi și acid fenolic.
-
-
Senzori de glicemie retrași masiv în 17 țări după raportarea unor decese04.12.2025, 21:19
-
-
-
Cum scap de pofta de dulce
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
