Ciupercile au zeci de beneficii pentru sănătate: 9 motive ca să le adaugi în dietă
Ciupercile au zeci de beneficii pentru sănătate, de aceea nutriționiștii recomandă să le adaugi în dietă.
Încă din cele mai vechi timpuri, ciupercile au fost folosite nu doar ca produs alimentar, ci și ca agent de vindecare. Conțin foarte puține calorii și grăsimi, precum și multe fibre și nutrienți.
Ciupercile sunt o creație unică a naturii, care nu poate fi atribuită fără ambiguitate nici animalelor, nici plantelor. În prezent, există aproximativ două milioane de soiuri de ciuperci și doar o sută de mii au fost calificate de oamenii de știință. De ce ciupercile sunt atât de utile și de ce ar trebui incluse în dietă cât mai des?
Proprietățile nutriționale ale ciupercilor
Ciupercile sunt o sursă bogată de fibre, proteine și antioxidanți. Datorită compoziției lor nutriționale, ciupercile pot reduce riscul de a dezvolta boli grave precum boala Alzheimer, bolile de inimă, cancerul și diabetul. În plus, ciupercile au un conținut scăzut de calorii.
Sucul de sfeclă roșie, asociat cu fortificarea musculară. Care este elementul ce ajută și ce alte beneficii mai are
În compoziția ciupercilor poți găsi: seleniu, cupru, tiamină, zinc, magneziu, fosfor, o cantitate mare de proteine, carbohidrați, fibre, antioxidanți și multe vitamine sănătoase.
Iată care sunt beneficiile ciupercilor asupra sănătății
Ajută la scăderea tensiunii arteriale. Ciupercile sunt cele mai bogate surse de potasiu, un nutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce efectele negative ale sodiului asupra organismului uman. Acest mineral reduce, de asemenea, tensiunea din vasele de sânge, contribuind la normalizarea tensiunii arteriale.
Cresc apărarea organismului. Datorită proprietăților antiinflamatorii, consumul regulat al ciupercilor crește semnificativ eficacitatea apărării organismului. Ciupercile stimulează microfagele din sistemul imunitar, crescând capacitatea acestuia de a învinge corpurile străine și reducând susceptibilitatea organismului la boli grave.
Ajută la pierderea în greutate. Consumul de ciuperci, în combinație cu activitatea fizică și alte modificări ale stilului de viață, are un impact semnificativ asupra pierderii în greutate. Participanții la un studiu, care au înlocuit 20% din carnea consumată cu ciuperci, și-au îmbunătățit indicele de masă corporală și au scăzut în circumferință.
În plus, se crede că antioxidanții din ciuperci reduc riscul de hipertensiune arterială și alte tulburări metabolice, care sunt direct asociate cu excesul de greutate.
Portocalele roșii, beneficii. Ce compus le dă culoarea roșie și ce avantaje are pentru organism
Păstrează tinerețea. Ciupercile conțin concentrații foarte mari de doi antioxidanți, ergotioneină și glutation. Combinate între ele, aceste substanțe sunt foarte eficiente în protejarea organismului de stresul fiziologic care provoacă semne vizibile de îmbătrânire.
Protejează sănătatea creierului. În plus, cei doi antioxidanți, ergotioneină și glutation, ajută la prevenirea dezvoltării bolii Parkinson și Alzheimer. Acest lucru a fost dovedit de studiile efectuate de savanții de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Autorii studiului sugerează să mănânci cel puțin cinci ciuperci pe zi pentru a reduce riscul de boli neurologice în viitor.
Utilizează un cuptor cu microunde sau un grătar pentru a te asigura că ciupercile își păstrează toți nutrienții în timpul gătirii.
Scorțișoara, efecte asupra memoriei la tineri. Ce alte beneficii mai are condimentul iernii
Îmbunătățesc memoria. Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au descoperit că ciupercile reduc riscul de declin cognitiv ușor, inclusiv de memorie.
Întăresc sănătatea inimii. Ciupercile conțin compuși antiinflamatori, antioxidanți, vitamina D, precum și o serie de alte substanțe, care întăresc arterele și normalizează nivelului de colesterol. Toate acestea contribuie la menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și, prin urmare, reduc riscul de a dezvolta multe boli cardiovasculare.
Înlocuiește dulciurile nocive și pline de E-uri cu aceste alimente naturale
Întăresc oasele. Cuprul din ciuperci joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor. Este o enzima activa care produce proteine din țesutul conjunctiv, colagen și elastină și, prin urmare, contribuie la dezvoltarea și întreținerea vaselor de sânge, a pielii, a oaselor și a articulațiilor.
Zincul din compoziția ciupercilor, împreună cu cuprul, face parte dintr-un antioxidant important cunoscut sub numele de superoxid dismutază, care previne deteriorarea celulelor de către radicalii liberi.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
