Ciupercile au zeci de beneficii pentru sănătate: 9 motive ca să le adaugi în dietă

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Ciupercile au zeci de beneficii pentru sănătate: 9 motive ca să le adaugi în dietă. Foto: Freepick @azerbaijan_stockers
Ciupercile au zeci de beneficii pentru sănătate: 9 motive ca să le adaugi în dietă. Foto: Freepick @azerbaijan_stockers

Ciupercile au zeci de beneficii pentru sănătate, de aceea nutriționiștii recomandă să le adaugi în dietă.

Încă din cele mai vechi timpuri, ciupercile au fost folosite nu doar ca produs alimentar, ci și ca agent de vindecare. Conțin foarte puține calorii și grăsimi, precum și multe fibre și nutrienți. 

Ciupercile sunt o creație unică a naturii, care nu poate fi atribuită fără ambiguitate nici animalelor, nici plantelor. În prezent, există aproximativ două milioane de soiuri de ciuperci și doar o sută de mii au fost calificate de oamenii de știință. De ce ciupercile sunt atât de utile și de ce ar trebui incluse în dietă cât mai des?

Proprietățile nutriționale ale ciupercilor

Ciupercile sunt o sursă bogată de fibre, proteine ​​și antioxidanți. Datorită compoziției lor nutriționale, ciupercile pot reduce riscul de a dezvolta boli grave precum boala Alzheimer, bolile de inimă, cancerul și diabetul. În plus, ciupercile au un conținut scăzut de calorii.

Sucul de sfeclă roșie, asociat cu fortificarea musculară. Care este elementul ce ajută și ce alte beneficii mai are

În compoziția ciupercilor poți găsi: seleniu, cupru, tiamină, zinc, magneziu, fosfor, o cantitate mare de proteine, carbohidrați, fibre, antioxidanți și multe vitamine sănătoase.

Iată care sunt beneficiile ciupercilor asupra sănătății

Ajută la scăderea tensiunii arteriale. Ciupercile sunt cele mai bogate surse de potasiu, un nutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce efectele negative ale sodiului asupra organismului uman. Acest mineral reduce, de asemenea, tensiunea din vasele de sânge, contribuind la normalizarea tensiunii arteriale.

Fructul care calmează tusea și are efecte anticancerigene. Îl poți face suc sau ceai și se bea înainte de masă

Cresc apărarea organismului. Datorită proprietăților antiinflamatorii, consumul regulat al ciupercilor crește semnificativ eficacitatea apărării organismului. Ciupercile stimulează  microfagele din sistemul imunitar, crescând capacitatea acestuia de a învinge corpurile străine și reducând susceptibilitatea organismului la boli grave.

Ajută la pierderea în greutate. Consumul de ciuperci, în combinație cu activitatea fizică și alte modificări ale stilului de viață, are un impact semnificativ asupra pierderii în greutate. Participanții la un studiu, care au înlocuit 20% din carnea consumată cu ciuperci, și-au îmbunătățit indicele de masă corporală și au scăzut în circumferință.

În plus, se crede că antioxidanții din ciuperci reduc riscul de hipertensiune arterială și alte tulburări metabolice, care sunt direct asociate cu excesul de greutate.

Portocalele roșii, beneficii. Ce compus le dă culoarea roșie și ce avantaje are pentru organism

Păstrează tinerețea. Ciupercile conțin concentrații foarte mari de doi antioxidanți, ergotioneină și glutation. Combinate între ele, aceste substanțe sunt foarte eficiente în protejarea organismului de stresul fiziologic care provoacă semne vizibile de îmbătrânire.

Protejează sănătatea creierului. În plus, cei doi antioxidanți, ergotioneină și glutation, ajută la prevenirea dezvoltării bolii Parkinson și Alzheimer. Acest lucru a fost dovedit de studiile efectuate de savanții de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Autorii studiului  sugerează să mănânci cel puțin cinci ciuperci pe zi pentru a reduce riscul de boli neurologice în viitor.

Utilizează un cuptor cu microunde sau un grătar pentru a te asigura că ciupercile își păstrează toți nutrienții  în timpul gătirii.

Scorțișoara, efecte asupra memoriei la tineri. Ce alte beneficii mai are condimentul iernii

Îmbunătățesc memoria. Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au descoperit că ciupercile reduc riscul de declin cognitiv ușor, inclusiv de memorie.

Întăresc sănătatea inimii. Ciupercile conțin compuși antiinflamatori, antioxidanți, vitamina D, precum și o serie de alte substanțe, care întăresc arterele și normalizează nivelului de colesterol. Toate acestea contribuie la menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și, prin urmare, reduc riscul de a dezvolta multe boli cardiovasculare.

Înlocuiește dulciurile nocive și pline de E-uri cu aceste alimente naturale

Întăresc oasele. Cuprul din ciuperci joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor. Este o enzima activa care produce proteine ​​din țesutul conjunctiv, colagen și elastină și, prin urmare, contribuie la dezvoltarea și întreținerea vaselor de sânge, a pielii, a oaselor și a articulațiilor.  

Zincul din compoziția ciupercilor, împreună cu cuprul, face parte dintr-un antioxidant important cunoscut sub numele de superoxid dismutază, care previne deteriorarea celulelor de către radicalii liberi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel