Ciupercile au zeci de beneficii pentru sănătate: 9 motive ca să le adaugi în dietă

Ciupercile au zeci de beneficii pentru sănătate, de aceea nutriționiștii recomandă să le adaugi în dietă.
Încă din cele mai vechi timpuri, ciupercile au fost folosite nu doar ca produs alimentar, ci și ca agent de vindecare. Conțin foarte puține calorii și grăsimi, precum și multe fibre și nutrienți.
Ciupercile sunt o creație unică a naturii, care nu poate fi atribuită fără ambiguitate nici animalelor, nici plantelor. În prezent, există aproximativ două milioane de soiuri de ciuperci și doar o sută de mii au fost calificate de oamenii de știință. De ce ciupercile sunt atât de utile și de ce ar trebui incluse în dietă cât mai des?
Proprietățile nutriționale ale ciupercilor
Ciupercile sunt o sursă bogată de fibre, proteine și antioxidanți. Datorită compoziției lor nutriționale, ciupercile pot reduce riscul de a dezvolta boli grave precum boala Alzheimer, bolile de inimă, cancerul și diabetul. În plus, ciupercile au un conținut scăzut de calorii.
Sucul de sfeclă roșie, asociat cu fortificarea musculară. Care este elementul ce ajută și ce alte beneficii mai are
În compoziția ciupercilor poți găsi: seleniu, cupru, tiamină, zinc, magneziu, fosfor, o cantitate mare de proteine, carbohidrați, fibre, antioxidanți și multe vitamine sănătoase.
Iată care sunt beneficiile ciupercilor asupra sănătății
Ajută la scăderea tensiunii arteriale. Ciupercile sunt cele mai bogate surse de potasiu, un nutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce efectele negative ale sodiului asupra organismului uman. Acest mineral reduce, de asemenea, tensiunea din vasele de sânge, contribuind la normalizarea tensiunii arteriale.
Cresc apărarea organismului. Datorită proprietăților antiinflamatorii, consumul regulat al ciupercilor crește semnificativ eficacitatea apărării organismului. Ciupercile stimulează microfagele din sistemul imunitar, crescând capacitatea acestuia de a învinge corpurile străine și reducând susceptibilitatea organismului la boli grave.
Ajută la pierderea în greutate. Consumul de ciuperci, în combinație cu activitatea fizică și alte modificări ale stilului de viață, are un impact semnificativ asupra pierderii în greutate. Participanții la un studiu, care au înlocuit 20% din carnea consumată cu ciuperci, și-au îmbunătățit indicele de masă corporală și au scăzut în circumferință.
În plus, se crede că antioxidanții din ciuperci reduc riscul de hipertensiune arterială și alte tulburări metabolice, care sunt direct asociate cu excesul de greutate.
Portocalele roșii, beneficii. Ce compus le dă culoarea roșie și ce avantaje are pentru organism
Păstrează tinerețea. Ciupercile conțin concentrații foarte mari de doi antioxidanți, ergotioneină și glutation. Combinate între ele, aceste substanțe sunt foarte eficiente în protejarea organismului de stresul fiziologic care provoacă semne vizibile de îmbătrânire.
Protejează sănătatea creierului. În plus, cei doi antioxidanți, ergotioneină și glutation, ajută la prevenirea dezvoltării bolii Parkinson și Alzheimer. Acest lucru a fost dovedit de studiile efectuate de savanții de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Autorii studiului sugerează să mănânci cel puțin cinci ciuperci pe zi pentru a reduce riscul de boli neurologice în viitor.
Utilizează un cuptor cu microunde sau un grătar pentru a te asigura că ciupercile își păstrează toți nutrienții în timpul gătirii.
Scorțișoara, efecte asupra memoriei la tineri. Ce alte beneficii mai are condimentul iernii
Îmbunătățesc memoria. Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au descoperit că ciupercile reduc riscul de declin cognitiv ușor, inclusiv de memorie.
Întăresc sănătatea inimii. Ciupercile conțin compuși antiinflamatori, antioxidanți, vitamina D, precum și o serie de alte substanțe, care întăresc arterele și normalizează nivelului de colesterol. Toate acestea contribuie la menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și, prin urmare, reduc riscul de a dezvolta multe boli cardiovasculare.
Înlocuiește dulciurile nocive și pline de E-uri cu aceste alimente naturale
Întăresc oasele. Cuprul din ciuperci joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor. Este o enzima activa care produce proteine din țesutul conjunctiv, colagen și elastină și, prin urmare, contribuie la dezvoltarea și întreținerea vaselor de sânge, a pielii, a oaselor și a articulațiilor.
Zincul din compoziția ciupercilor, împreună cu cuprul, face parte dintr-un antioxidant important cunoscut sub numele de superoxid dismutază, care previne deteriorarea celulelor de către radicalii liberi.
-
Ce nu știi despre sarea de masă. Cum îți distruge sănătatea19.09.2025, 12:29
-
-
-
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.