Demența și AVC-ul au depășit bolile cardiace. Afecțiunile neurologice, pe primul loc la mortalitate

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dementa si avc - FOTO: Freepik@kjpageter
dementa si avc - FOTO: Freepik@kjpageter

Impactul devastator al afecțiunilor care atacă sistemul nervos, precum accidentele vasculare cerebrale, migrenele și demența, a depășit cu mult gravitatea bolilor cardiovasculare, devenind principala cauză de sănătate precară la nivel global. Potrivit unei analize, peste 3,4 miliarde de oameni, echivalentul a 43% din populația mondială, au fost afectați de tulburări neurologice în 2021, o cifră ce depășește cu mult estimările anterioare.

Bolile care afectează sistemul nervos, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, migrenele și demența, au depășit boala cardiacă și au devenit principala cauză de sănătate precară la nivel mondial.

Mai mult de 3,4 miliarde de persoane - 43% din populația globală - au experimentat o afecțiune neurologică în 2021, mult mai mult decât s-a crezut anterior, a descoperit analiza.

Studiul a fost efectuat de sute de cercetători sub conducerea Institutului pentru Măsurarea Sănătății și Evaluare (IHME) din Statele Unite, care a devenit o referință globală pentru statistici de sănătate.

Autorul principal al studiului, Jaimie Steinmetz de la IHME, a declarat că rezultatele arată că afecțiunile sistemului nervos sunt acum "cea mai importantă cauză de îmbolnăvire globală", potrivit Science Alert.

Vezi și: Peștele care are un conținut ridicat de vitamina D. Cristian Mărgărit: Este un miracol. Include mulți nutrienți

Afecțiunile neurologice, în creștere

Numărul cazurilor de aceste afecțiuni a crescut cu 59% în ultimele trei decenii, a spus ea, creșterea fiind determinată în principal de îmbătrânirea și creșterea rapidă a populației lumii.

Cercetătorii au analizat modul în care 37 de afecțiuni neurologice diferite au afectat sănătatea precară, dizabilitatea și decesul prematur în 204 țări și teritorii din 1990 până în 2021.

Aceste date au fost utilizate pentru a estima câți ani de viață sănătoasă au fost pierduți din cauza fiecărei afecțiuni, numiți ani de viață ajustați în funcție de dizabilitate (DALY).

Mai mult de 443 de milioane de ani de viață sănătoasă au fost pierduți din cauza tulburărilor sistemului nervos la nivel global în 2021, o creștere de 18% față de 1990, a descoperit studiul. Cu toate acestea, dacă ar fi fost ajustată pentru vârsta și dimensiunea în creștere a populației, DALY-urile și decesele cauzate de aceste afecțiuni ar fi scăzut efectiv cu aproximativ o treime, au spus cercetătorii.

Vezi și: Locurile din care te poți infecta cu HPV. Poți lua HPV de pe colacul de toaletă? Care e adevărul

AVC-ul, cea mai gravă afecțiune neurologică analizată

AVC - FOTO: Freepik@kjpargeter

Accidentul vascular cerebral, care anterior era considerat o boală cardiacă, a fost de departe cea mai gravă afecțiune neurologică analizată, reprezentând 160 de milioane de ani de viață sănătoasă pierduți.

A fost urmat de o formă de leziune cerebrală numită encefalopatie neonatală, migrenă, demență inclusiv boala Alzheimer, leziuni nervoase din cauza diabetului, meningită și epilepsie.

Afecțiunea cognitivă cauzată de COVID-19 a ocupat locul 20.

Mai mult de 11 milioane de persoane au murit din cauza celor 37 de afecțiuni neurologice în 2021, conform studiului publicat în jurnalul The Lancet Neurology.

Vezi și: Ce se întâmplă când bei alcool și e frig afară. Căldura înșelătoare a alcoolului

Cu toate acestea, boala cardiovasculară a rămas principala cauză de deces, ucigând 19,8 milioane de oameni la nivel mondial în 2022, a declarat IHME anul trecut.

Cele mai comune afecțiuni neurologice au fost durerile de cap și migrenele. Afecțiunea care a crescut cel mai rapid a fost leziunea nervoasă numită neuropatie diabetică din cauza creșterii cazurilor de diabet.

Cele mai multe dintre aceste afecțiuni nu au nicio vindecare. Dar există modalități de a reduce riscul, inclusiv reducerea ratelor de hipertensiune arterială, diabet și consum de alcool, au spus cercetătorii.

Ei au cerut să se facă mult mai mult pentru a preveni, trata și reabilita aceste tulburări, care afectează în mod disproporționat țările mai sărace.

 "Încărcătura neurologică mondială crește foarte rapid și va pune chiar mai multă presiune asupra sistemelor de sănătate în deceniile viitoare", a avertizat coautorul studiului, Valery Feigin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel