Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Cum interacționează cu medicamentele

Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Poate fi surprinzător, dar alimentele pot afecta modul în care funcționează medicamentele.
Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Medicii au întocmit o listă cu alimentele care ar trebui consumate de persoanele de peste 50 de ani care au și anumite probleme de sănătate. Alimentația face parte dintr-un stil de viață sănătos.
Grapefruit
Poate fi surprinzător, dar alimentele pot afecta modul în care funcționează medicamentele. De aceea, este întotdeauna cel mai bine să vă întrebați medicul sau farmacistul dacă trebuie să evitați anumite alimente. De exemplu, dacă luați medicamente pentru hipertensiune arterială, anxietate sau insomnie, sucul de grapefruit poate interacționa cu medicamentele dumneavoastră.
Nu ratați vitamina C și potasiul pe care le deține grepfrutul. În schimb, bucurați-vă de alte citrice, cum ar fi portocalele și limetele. Dar verificați etichetele altor sucuri înainte de a le bea. Unele pot conține suc de grapefruit.
Vezi și: Ceaiul care te face să adormi imediat. Cu cât timp înainte de culcare trebuie consumat
Legume crude
Dacă aveți dinți sensibili, cariați sau lipsă de dinți, legumele crude ar putea fi în fruntea listei de alimente pe care trebuie să le evitați. Dar nu pierdeți vitaminele și fibrele. În schimb, încercați să gătiți legumele până când acestea sunt mai moi. Sau folosiți legume pasate - cum ar fi morcovii, dovleacul și sfecla - în supe sau tocănițe. De asemenea, puteți încerca legumele la conservă. Căutați-le doar pe cele fără adaos de sare.
Fasole
Unii oameni evită fasolea din cauza gazelor și a durerilor de stomac pe care le pot provoca. Dar dacă ai eliminat fasolea din dieta ta, poate că ar trebui să te mai gândești. O sursă excelentă de fibre, fasolea este, de asemenea, bogată în proteine și fier și săracă în grăsimi. Trucul este să adăugați fasolea în dieta dvs. încet. Începeți prin a mânca o porție mică de câteva ori pe săptămână. Sau încercați să folosiți o enzimă digestivă care se vinde fără prescripție medicală pentru a reduce gazele.
Alcool
Consumul moderat de alcool poate reduce riscul de infarct miocardic și unele tipuri de accidente vasculare cerebrale.Dar, pe măsură ce îmbătrâniți, alcoolul vă poate afecta în mod diferit, chiar dacă v-ați obișnuit cu un pahar de vin la cină sau o bere la televizor.Alcoolul perturbă somnul și vă poate crește și tensiunea arterială.
De asemenea, alcoolul poate provoca hipoglicemie la persoanele cu diabet. Afectează chiar și modul în care acționează medicamentele. Discutați cu medicul dumneavoastră despre consumul de alcool.
Lactate
S-ar putea să aveți probleme în digerarea laptelui sau a produselor lactate pe măsură ce îmbătrâniți. Dar s-ar putea să nu trebuiască să renunțați la toate produsele lactate și la calciul și proteinele pe care acestea le furnizează. Multe persoane pot consuma cantități mici de lactate fără a avea tulburări de stomac.
Iar unele produse lactate sunt mai bine tolerate decât altele. Iaurtul simplu degresat și brânzeturile cu conținut scăzut de grăsime sunt alegeri deosebit de nutritive. Sau încercați produsele lactate fără lactoză.
Cofeină
Deși cofeina poate să nu fie o problemă pentru toată lumea, ea poate face ca unele persoane să se simtă anxioase sau nervoase. De asemenea, cafeina poate crește ritmul cardiac și poate provoca probleme de somn. Dacă încercați să o reduceți, asigurați-vă că o reduceți încet. Eliminarea prea rapidă a cofeinei poate provoca dureri de cap, greață sau vărsături. Înlocuiți încet băuturile cu cofeină cu apă, ceai din plante sau decofeinizată.
Carne
Unele dintre cele mai sănătoase bucăți de carne, cum ar fi friptura slabă, pot fi cele mai greu de mestecat. În timp ce hamburgerul este mult mai ușor pentru dinți, este adesea o alegere mai puțin nutritivă. Acesta poate conține între 20% și 30% grăsime. În schimb, căutați carne tocată slabă de vită cu cel mult 10% grăsime. Sau, pentru o sursă de proteine mai sănătoasă și ușor de mestecat, încercați peștele.
Alimentele bogate în sare
Dacă aveți 51 de ani sau peste sau faceți parte dintr-un grup cu risc ridicat, Asociația Americană a Inimii vă recomandă să aveți grijă la cantitatea de sodiu pe care o consumați. Dacă aveți peste 51 de ani, limita recomandată este de 2.300 mg pe zi. Iar dacă faceți parte dintr-un grup cu risc ridicat, asigurați-vă că nu consumați mai mult de 1.500 mg de sodiu în fiecare zi.
Prea mult sodiu vă poate crește tensiunea arterială și vă poate expune la un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. Principalii vinovați? Alimentele procesate, cum ar fi alimentele congelate, alimentele pentru gustări, sosurile pentru salate și carnea de prânz. Citiți cu atenție etichetele și căutați alternative "fără sodiu", cu conținut scăzut de sare sau fără sare.
Legume crucifere
Evitați legumele crucifere din cauza problemelor cu gazele? Legumele crucifere - broccoli, varză, conopidă și varză kale, de exemplu - sunt bogate în vitamina C, betacaroten, fibre, calciu, fier și acid folic. Multe sunt, de asemenea, bogate în vitamina A și vitamina K, precum și sărace în calorii. Unele studii au arătat că acestea pot reduce, de asemenea, riscul de cancer. Nu evitați aceste legume. Doar adăugați-le la mese treptat, în porții mai mici. Consumul de lichide din abundență poate fi și el de ajutor.
Fructe
Fructele proaspete conțin o abundență de vitamine, fibre și alți nutrienți importanți. Dar poate fi greu să vă mâncați "mărul pe zi" dacă aveți probleme de mestecat. În schimb, încercați fructele conservate fără adaos de zahăr sau sirop, sau mâncați fructe mai moi, cum ar fi fructele de pădure, bananele și pepenii. Puteți, de asemenea, să vă amestecați preferatele într-un smoothie de fructe.
Germeni cruzi
Germenii de trifoi, lucernă, ridiche și fasole mung au un conținut ridicat de vitamine B și alte substanțe nutritive. Dar germenii cruzi pot reprezenta, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea persoanelor în vârstă și a oricărei persoane cu un sistem imunitar slăbit. Deoarece sunt cultivate în condiții calde și umede, germenii sunt mai predispuși să găzduiască bacterii decât alte produse proaspete. Pentru a vă bucura de germeni în siguranță, gătiți-i bine înainte de a-i mânca.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.