Mihaela Bilic, despre alimentele autohtone: Avem o legătură genetică și metabolică

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mihaela bilic despre alimentele autohtone. FOTO: Freepik @KamranAydinov
mihaela bilic despre alimentele autohtone. FOTO: Freepik @KamranAydinov

Mihaela Bilic susține consumul produselor autohtone în detrimentul exotismelor. ”Roata nu merită reinventată”, spune nutriționistul.

Mihaela Bilic, celebrul nutriționist, susține că ”roata nu merită reinventată”, cu privire la noile tendințe în materie de alimente exotice, fie că vorbim deja prea discutata ”făină de greieri”, sau de pâinea neagră, la propriu.

Într-o postare făcută pe contul său de socializare, medicul a afirmat că există ”o legătură genetică și metabolică” pe care o avem cu mâncarea autohtonă, dar mai ales că trebuie să ne urmăm instinctele, nu trendurile.

”Roata nu merită reinventată

Ne naștem cu instincte care nu pot fi schimbate. Apoi ne ia o viață sa învățăm lucruri noi, sa experimentăm, sa ne îmbogățim... Însă odată ce am atins un anumit grad de cunoaștere, de dezvoltare, de diversificare, tot ce ne rămâne să facem e să ne bucurăm, să profităm. Pentru că întotdeauna dorința de “mai bine” strică “binele” pe care îl avem. Si nicăieri nu e mai adevărată această sintagmă decât în domeniul nutriției.

Natura ne-a vrut omnivori, adică să putem mânca de toate. Iubim gustul dulce de la naștere, fără să fie nevoie ca nutriționiștii să ne învețe ce bune sunt zahărul și făinoasele.

De copii suntem atrași instinctiv de toate alimentele albe, pentru că puiul de om crește din lapte, făinoase și grăsime, nu din semințe, iarbă și frunze ca puii de păsări sau de ierbivore.

Digerăm și absorbim mai bine produsele de origine animală, față de cele de origine vegetală, tocmai pentru că Natura a considerat că nu putem asigura complexitatea nutrienților de care are nevoie creierul si corpul nostru stând la păscut, ci ieșind la vânătoare”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Vezi și: Introducerea fructelor și legumelor exotice în alimentația copiilor. Boantă: Dacă eu, ca părinte, nu mănânc ceva, cum îi pot cere copilului să mănânce?

”Avem o legătură genetică și metabolică”

”Când vine vorba despre alimente, avem o legătură genetică și metabolică cu produsele care cresc pe pământul pe care ne-am născut, nu exotismele ne hrănesc și ne dau sănătate, ci produsele tradiționale, autentice, pe care multe generații de români le-au mâncat înaintea noastră.

Și nu în ultimul rând, mai trebuie să ținem seama de simțuri, de percepție: când spunem “pâine”, creierul nostru are o reprezentare exactă a felului în care trebuie să arate acest aliment și știe în principiu ce gust trebuie să aibă pâinea.

Când ne gândim de exemplu la sarmale, la salată de vinete sau la gogoși, pentru fiecare dintre ele există o imagine clară, o anticipare de gust, consistență, aspect, miros etc.

Cu mici variații ale rețetei originale, experiența culinară poate fi reușită sau nereușită în funcție de preferințele personale, de anumite ingrediente sau condimente - mici surprize pot exista, dar esența trebuie să fie aceeași”, a continuat nutriționistul.

Vezi și: Condimentele, aroma pentru mâncare. Cât timp pot fi păstrate

”Bucătăria nu e un laborator de chimie”

”Ce se întâmplă însă când schimbăm radical unul dintre aspectele de bază ale unui preparat, de la imagine la gust? Cum percepem o pâine de culoare neagră sau o mămăligă cu brânză transformată în desert?

Care este rolul destructurării mâncării și reinterpretării unor preparate culinare? Cu siguranță se caută surpriza simțurilor, faptul că noi presupunem/așteptăm un lucru și primim cu totul altceva.

2. -imagine fara descriere- (293566615_413551640795925_9097776231808235557_n_45991300.jpg)Pâine neagră. FOTO: Facebook @Mihaela Bilic

Atâta vreme cât astfel de experiențe gastronomice rămân în sfera excepționalului, nu e nimic rău în asta.

Însă atunci când vrem să schimbăm radical anumite percepții, când umblăm la proiecțiile instinctive, automate, tot ce obținem este confuzie, insatisfacție, frustrare. Creierul nostru este dezamăgit când așteaptă una si primește alta. Cu mâncarea nu-i de joacă, așteptările nu trebuie înșelate!

Ce vreau să spun cu aceste rânduri? Că de multe ori ne complicăm excesiv când vine vorba de mâncare, că de dragul lui “mai bine” pierdem “binele” pe care îl aveam.

Roata nu merită reinventată, funcționează foarte bine așa cum e - la fel cum nici mâncarea bună nu merită destructurată, reconfigurată.

Experimente de acest fel s-au tot încercat, de la bucătăria moleculară la cea modernistă sau experimentală, însă fără succes pe termen lung.

Bucătăria nu e un laborator de chimie, iar mâncarea trebuie să-și păstreze firescul, ingredientele să arate legătură cu Natura, nu doar să strângă “like-uri” pe Instagram.

Și câtă vreme cerealele dau făină albă, îmi doresc ca pâinea noastră cea de toate zilele să rămână albă și ea. Sau cel mult integrală”, și-a încheiat Bilic postarea.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci smântână. Efecte surprinzătoare asupra stării de sănătate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel