Salariații cei mai afectați de job și de munca în schimburi. Efectul devastator asupra creierului

Monika Baciu |
Data publicării:
munca in schimburi - FOTO: Freepik@gpointstudio
munca in schimburi - FOTO: Freepik@gpointstudio

Munca în schimburi are impact asupra creierului și a memoriei. Care sunt cele mai afectate categorii de salariați.

Munca în schimburi, de rutină în afara unei ture normale, în timpul zilei, poate cauza afectarea cognitivă și a memoriei, potrivit unui nou studiu.

Noua cercetare se bazează pe o serie de analize care încep să dezvăluie modul în care munca în schimburi, în special munca în ture rotative și de noapte, are un impact asupra creierului și a corpului în timp.

"Este important să știm că este o problemă multifactorială. Nu există doar un singur sistem care este afectat.  Stresul, privarea de somn și perturbarea melatoninei, toate acționează asupra creierului", a declarat Durdana Khan, doctorandă la Universitatea York din Canada, care a condus noua cercetare, potrivit Health.

Nealinierea ceasului intern al organismului

Studiile anterioare au asociat munca în schimburi pe termen lung cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli coronariene și ritmuri cardiace atipice, obezitate, cancer, diabet de tip 2 și chiar o apariție mai târzie a menopauzei.

Pentru a înțelege mai bine modul în care un program de lucru anormal are un impact asupra creierului, Khan și echipa sa au analizat datele din Studiul longitudinal canadian asupra îmbătrânirii, incluzând aproape 48.000 de adulți de vârstă mijlocie și vârstnici cu vârste cuprinse între 45 și 85 de ani.

Aceștia au evaluat dacă fiecare persoană a lucrat vreodată în schimburi; în caz afirmativ, dacă au lucrat în schimburi în timpul celui mai lung loc de muncă și dacă în prezent lucrau în schimburi.

Vezi și: Brânza care are mai mult calciu decât un pahar cu lapte. Ajută la menținerea unui ritm cardiac normal și coagulează sângele

Muncă pe timp de noapte - FOTO: Freepik

Ei au constatat că aproximativ o cincime dintre persoanele din studiu au lucrat în schimburi la un moment dat. Persoanele care au lucrat în ture de noapte, fie la locul de muncă actual, fie la locul de muncă pe care l-au ocupat cel mai mult timp, au fost mai susceptibile de a avea o deteriorare cognitivă generală.

În comparație cu persoanele care lucrează în mod constant în timpul zilei, lucrul în tura de noapte în timpul celui mai îndelungat loc de muncă al unei persoane a fost asociat cu afectarea memoriei.

Cei care au lucrat în schimburi rotative - uneori lucrând în ture de zi, iar alteori lucrând noaptea - au fost mai predispuși la afectarea funcției executive, un proces mental care le permite oamenilor să planifice, să-și concentreze atenția, să-și amintească și să facă mai multe lucruri în același timp.

Vezi și: Apa cu oteț pentru scăderea febrei, periculoasă. Cum să scazi febra. Radu Țincu: Este acid! Irită pielea, apar multe dermatite

Munca în schimburi perturbă tiparele de somn

Potrivit medicului Beth Malow, profesor de neurologie la Universitatea Vanderbilt și director al Diviziei de Somn Vanderbilt, principalul mod în care munca în schimburi are un impact asupra creierului este prin perturbarea tiparelor de somn, solicitând ca oamenii să fie treji și să lucreze în unele nopți, iar în altele să doarmă.

Această nepotrivire a ritmurilor biologice ale organismului determină creierul să elibereze diferite substanțe chimice, inclusiv hormoni de stres, care pot afecta memoria în timp.

Oamenii au un ceas biologic de 24 de ore care reglează o serie de procese fiziologice, inclusiv tiparele de somn, alimentația și digestia, tensiunea arterială, temperatura corpului și modul în care sunt reglați hormonii.

"Este vorba mai puțin despre durata schimbului și mai mult despre dezalinierea circadiană", a declarat Malow pentru Health.

Vezi și: Obiectul vestimentar care provoacă dureri de spate și reflux gastroesofagian. Are și alte efecte negative

Perturbările circadiene au un impact direct asupra celulelor creierului

Potrivit lui Malow, oamenii trebuie să aibă parte de un somn bun pentru a gândi clar și pentru a permite creierului să se reseteze și să scape de proteinele toxice care se pot acumula în organ și pot afecta memoria.

"Cu toate acestea, impactul muncii în ture merge dincolo de somn și cauzează o dezaliniere circadiană", a spus ea.

"Lucrătorii în schimburi lucrează atunci când corpul nostru are nevoie de odihnă. În limbaj științific, se numește desincronizare a corpului nostru, există un dezechilibru și se întâmplă o mulțime de lucruri atunci când există un dezechilibru în corpul nostru", a spus Khan.

Personal medical - FOTO: Freepik@lenetstanfree

Creierul reacționează la întuneric

Creierul reacționează la întuneric - soarele apune - pregătind corpul pentru somn. Acest lucru include eliberarea de melatonină, un hormon care favorizează somnul. Atunci când oamenii lucrează noaptea, sunt adesea expuși la lumină atunci când corpul lor ar trebui să se pregătească pentru culcare. Acest lucru perturbă ritmurile circadiene naturale.

După expuneri repetate, aceste perturbări sunt dăunătoare pentru organism și au un efect direct asupra celulelor creierului, ducând la neurodegenerare, a spus Khan. Atunci când programul natural de somn este perturbat, acesta determină, de asemenea, creierul să elibereze proteine inflamatorii la niveluri anormale.

În timp ce organismul produce în mod natural o anumită cantitate din aceste proteine inflamatorii, întreruperea somnului poate determina creierul să producă prea multe "ceea ce are efecte neurotoxice asupra celulelor cerebrale, ceea ce poate afecta funcția cerebrală", a spus Khan.

Vezi și: Testul care depistează boala Alzheimer înainte de apariția primelor simptome. Eficacitate ridicată și metodă non-invazivă

Hormonul de stres al organismului, perturbat și el

Cortizolul este un alt mod în care modelele de somn perturbate în timpul muncii în ture pot avea efecte toxice asupra creierului.

Lipsa somnului provoacă în mod natural un influx de cortizol, hormonul de stres al organismului. Dacă locul de muncă al unei persoane este stresant pe lângă faptul că lucrează în schimburi, de exemplu, asistența medicală, acest lucru poate agrava impactul negativ pe care cortizolul îl are asupra creierului.

Același lucru se poate spune despre toate categoriile profesionale care desfășoară activități pe timp de noapte, precum brutarii, jandarmii, polițiștii, angajații de la serviciile de transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel