Muzica, terapie după intervențiile chirurgicale. Cum te ajută să te recuperezi. De ce să asculți muzică în timp ce mănânci

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
muzica - FOTO: Freepik
muzica - FOTO: Freepik

Muzica are efecte majore asupra creierului. Ce se întâmplă dacă asculți aceeași melodie de mai multe ori.

Muzica are beneficii asupra sănătății. Cine nu iubește muzica? Toată lumea iubește muzica, deoarece muzica nu cunoaște vârsta. Muzica este foarte esențială pentru viața omului, deoarece este practic bine încorporată în aproape fiecare activitate pe care o fac oamenii. Pornind de la ritualuri, practici religioase, muncă, activitate recreativă, activitate socială, muncă, dormit. Este practic imposibil să ne imaginăm viața să muzică.  

Muzica este recreativă și terapeutică

Muzica ar putea fi percepută doar ca o formă recreativă de artă. Dar, de fapt, studii științifice recente au arătat că muzica aduce, de asemenea, multe beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. Muzica este o foarte popular folosită ca o formă de terapie pentru orice fel de boală. Acest lucru înseamnă, că ascultarea muzicii nu este doar de agrement, dar, de asemenea, are și efecte terapeutice, potrivit Dr. Health Benefits.

Muzica îmbunătățește sistemul imunitar

Pe baza unui studiu care examinează efectul muzicii asupra jucătorilor de percuție, cântatul și redarea muzicii ar putea îmbunătăți sistemul imunitar. Studiul a constatat că un ascultător pasiv de muzică are un sistem imunitar mai slab decât cei care cântă. Deci, dacă sunteți cu adevărat stresat, porniți melodia preferată și relaxați-vă.

Vezi și: Ce conțin bomboanele de Crăciun. Otrava pe care o punem în cadouri sau în brad. Ce trebuie să știi înainte să le mai cumperi

O metodă bună de dietă

Muzica poate avea efect asupra dietelor. Ascultați o muzică lentă atunci când mâncați. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Georgia, ascultarea muzicii ar putea determina oamenii să mănânce mai puține calorii și să se bucure mai mult de alimentele lor. Dacă doriți un efect maxim, ai putea diminua, de asemenea, și nivelul de iluminare.

Acest tip de ambianță poate fi găsit în restaurante de lux. Dar este recomandat să aplicați această metodă acasă.

Muzica vă ajută să dormiți mai bine

O odihna suficienta si un somn de inalta calitate sunt esentiale pentru sanatatea ta. Privarea de somn ar putea duce la atât de multe probleme de sănătate. Ascultarea muzicii ar putea îmbunătăți calitatea somnului.

Pe baza unei cercetări, ascultarea muzicii clasice sau instrumentale cu o oră înainte de culcare ar putea îmbunătăți calitatea somnului. O modalitate atât de ușoară de a rămâne sănătoși, nu? Pentru cei dintre voi care s-au luptat insomnia, chiar ar trebui să încerce să asculte muzică înainte de culcare.

Muzica reduce durerea

Pe baza unui studiu realizat de Universitatea Drexel, terapia prin muzica ar putea reduce durerea pentru pacientii cu cancer mai mult decat tratamentul standard. Redarea muzicii clasice sau a muzicii preferate a pacientului ar putea reduce, de asemenea, durerea pentru pacienții din ATI sau Urgență

Muzica ajută pacientul cu accident vascular cerebral să se recupereze mai repede

Dacă în prezent vă confruntați cu accident vascular cerebral, puteți asculta muzica preferată în mod regulat, de preferință muzică cu mesaje pozitive. Pentru că, potrivit unei cercetări, pacienții cu accident vascular cerebral care ascultă muzică în mod regulat se recuperează mai bine și au o funcție cognitivă mai bună decât cei care nu ascultă muzică în mod regulat.

Vezi și: Cuvintele colorate, testul Stroop care arată dacă ai început de demență. Cum îl poți face

Muzica reduce anxietatea înainte și după intervenția chirurgicală

S-a dovedit că ascultarea muzicii înainte de operație ar putea reduce anxietatea din cauza intervenției chirurgicale anterioare. Persoanele care urmeaza sa fie supuse unei interventii chirurgicale trebuie sa simta multa presiune sau anxietate, temandu-se ca operatia ar putea merge prost. Dacă cunoașteți pe cineva care urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale, îi puteți recomanda să asculte melodiile preferate înainte de operație pentru a reduce anxietatea.

Între timp, ascultarea muzicii post-chirurgie ar putea ajuta procesul de recuperare să fie mai rapid și mai bun. Vă va ajuta să vă relaxați și să reduceți stresul și anxietatea. Muzica îți va curăța starea de spirit.

Muzica are efect asupra tensiunii arteriale

Ascultarea unui cântec meditativ lent ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Ritmul lent și tempo-ul scăzut ar putea ajuta corpul să se adapteze cu el. Deci, dacă vă aflați într-o astfel de stare stresată și tensiunea arterială este peste partea de sus, începeți să ascultați muzică meditativă pentru a vă relaxa.

Vezi și: Infecțiile respiratorii, situație alarmantă. Medic: Este un număr crescut de cazuri. Sunt destul de imprevizibile

Muzica îmbunătățește memoria bolnavilor de Alzheimer și demență

Pe baza unui studiu realizat de Music & Memory Foundation, muzica ar putea ajuta la îmbunătățirea memoriei pacienților cu Alzheimer și demență. De cele mai multe ori, oamenii asociază anumite cântece cu anumite amintiri sau momente din viața lor.

Deci, redarea de melodii memorabile pentru bolnavii de Alzheimer sau demență ar putea îmbunătăți memoria lor. Muzica declanșează creierul lor pentru a reda anumite amintiri. Pentru ca ei să-și amintească ceea ce nu-și amintesc anterior.

De asemenea, sa dovedit că muzica stimulează multe activități în creier. Deci, ascultarea muzicii sigur aduce o mulțime de beneficii pentru creier.

Beneficiile muzicii pentru sănătate mintală

Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale ascultării melodiei preferate pentru sănătatea ta mintală:

Îmbunătățește starea de spirit

Ascultarea muzicii preferate ți-ar putea îmbunătăți starea de spirit. A fost dovedit științific. Cel mai mare lucru despre muzică și tehnologia sofisticată este că am putea gestiona ce fel de muzică vrem să ascultăm în orice moment.

Există o mulțime de platforme precum Spotify care ne-ar putea ajuta să ne aranjăm lista de redare personalizată. Astfel, dacă suntem într-o stare proastă, am putea merge întotdeauna pentru lista de redare care ne-ar putea stimula starea de spirit. Dacă suntem triști, am putea asculta melodii triste sau melodii fericite, ne putem adapta întotdeauna lista de redare la starea noastră de spirit.

Reduce stresul

Stresul este adesea subminat de oameni. Oamenii iau stresul de la sine, tratându-l la fel ca pe o problemă ușoară. Când, de fapt, stresul ar putea duce la alte afecțiuni grave și probleme medicale, cum ar fi depresia, gastrita, bolile de inimă și multe altele. Deci, trebuie să luăm stresul în serios de dragul sănătății noastre fizice și mentale. Ascultarea muzicii preferate ar putea fi una dintre modalitățile de a reduce stresul.

Pe baza unei cercetări științifice, ascultarea muzicii preferate ar putea scădea cortizolul hormonal. Hormonul cortizol este hormonul care hep luptă împotriva efectelor stresului cronic. Așadar, dacă ești stresat, ai putea opta întotdeauna pentru o modalitate mai ieftină de a scăpa de ea, ascultând muzica preferată.

Vezi și: De ce să pui sare și piper pe lămâie. Combinația de care are nevoie corpul tău

Ajută la o concentrare mai bună

Ascultarea muzicii, în special a melodiilor preferate, te-ar putea ajuta să te concentrezi mai bine. Dacă ai multe termene limită, dar îți este greu să te concentrezi, pune-ți muzică pentru a seta starea de spirit și începe să te concentrezi.

Stimulează energia

Când lucrați, încercați să puneți niște muzică optimistă pentru a stimula energia. S-a dovedit că oamenii care ascultă muzică optimistă în timp ce lucrează se comportă mult mai bine decât cei care nu ascultă nimic. Muzica optimistă îți ajută corpul să echilibreze ritmul din muzica pe care o asculți.

Crește IQ-ul

Este dovedit științific că ascultarea muzicii clasice ar putea ridica IQ-ul. De asemenea, este dovedit faptul că un copil care învață să cânte la instrumente de la o vârstă fragedă are un IQ mai mare decât cei care nu o fac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel