Sucurile din fructe scurtează viața? De ce ar trebui să alegem fructele întregi

Angela Sabău |
Data publicării:
Alimente care au grijă de rinichi
Alimente care au grijă de rinichi

Sucurile naturale din fructe s-ar putea să nu fie chiar atât de sănătoase pe cât am crede. Studiile arată că fructele întregi sunt de preferat, ori apa. De asemenea, cafeaua ar trebui băută fără zahăr sau frișcă.

Majoritatea oamenilor știu că băuturile zaharoase nu sunt sănătoase, dar un nou studiu constată că nici sucurile de fructe nu sunt mult mai bune. De fapt, consumarea lor regulată poate duce la scurtarea vieții, spun cercetătorii, citați de medicalxpress.com.

Adulții mai în vârstă care beau mai multe băuturi zaharoase, care includ, de asemenea, suc de fructe, precum și alte băuturi îndulcite cu zahăr, pot fi expuși riscului de a muri mai devreme, a spus autorul studiului, Jean Welsh, profesor asociat la Universitatea de Medicină Emory din Atlanta.

"Eforturile de reducere a consumului de sucuri și alte băuturi îndulcite cu zahăr ar trebui să includă și sucuri de fructe, iar aceste eforturi trebuie să se adreseze atât adulților, cât și copiilor", a spus Welsh. Pentru studiu, Welsh și colegii săi au colectat date privind 13.440 bărbați și femei, vârsta medie de 64 de ani, care au făcut parte dintr-un studiu privind accidentul vascular cerebral, în perioada 2003 - 2007. Printre acești participanți, 71% au fost obezi sau supraponderali.

Consumul mare de sucuri, legat de decesul timpuriu

Participanții au fost întrebați cât de multe băuturi îndulcite cu zahăr au consumat. Peste o medie de șase ani, 1.168 dintre participanți au murit. Cercetătorii au descoperit că cei care au băut cele mai multe băuturi îndulcite cu zahăr - inclusiv 100% suc de fructe - au avut risc mai mare de a muri în timpul studiului, comparativ cu cei care au băut mai puține sucuri.

În plus, fiecare băutură suplimentară de 350 ml a crescut riscul și mai mult. Raportul a fost publicat online 17 mai în JAMA Network Open.

În Statele Unite, aproximativ jumătate din populație consumă cel puțin o băutură îndulcită cu zahăr pe zi, a declarat Marta Guasch-Ferre, cercetător științific în departamentul de nutriție de la Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică din Boston. "Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că sucurile și alte băuturi îndulcite cu zahăr - inclusiv băuturile răcoritoare, punch de fructe și băuturile energizante - sunt asociate cu creșterea în greutate și efecte negative asupra sănătății”, a spus Ferre.

Dovezile au arătat că băuturile îndulcite cu zahăr sunt legate de un risc crescut de diabet, boli de inimă și obezitate, a adăugat ea. Dovezile sunt mai puțin clare în ce privește sucurile de fructe.

Sucul întreg conține anumite substanțe nutritive, care pot fi benefice pentru sănătate, dar conțin și cantități relativ mari de zahăr din surse naturale, a explicat Guasch-Ferre.

Deși sucurile de fructe au fost asociate cu un risc de diabet și boli de inimă, când vine vorba de fructe întergi, lucrurile se schimbă, a spus ea. „Recomandările actuale sugerează că nu beți mai mult de 4 până la 6 uncii de suc pe zi”, a spus Guasch-Ferre. "Deși sucurile de fructe nu sunt la fel de dăunătoare ca băuturile îndulcite cu zahăr, consumul ar trebui să fie moderat atât la copii, cât și la adulți, în special pentru persoanele care încearcă să-și controleze greutatea corporală", a declarat Guasch-Ferre, co-autorul unui editorial jurnal de însoțire.

Apa, cea mai bună băutură. Cafeaua, recomandată fără zahăr

Smoothie-urile din bază de fructe sunt frecvent văzute ca opțiuni mai sănătoase. Cu toate acestea, ingredientele lor pot varia substanțial și există o cercetare limitată asupra efectelor lor asupra sănătății, a spus ea. În plus, acestea sunt, de obicei, foarte bogate în calorii și astfel nu sunt recomandate ca băuturi zilnice. Sucul de legume este o alternativă mai mică la calorii decât sucul de fructe, dar poate conține o mulțime de sare.

"Dovezile actuale sugerează că apa ar trebui să fie băutura preferată, iar consumul altor băuturi cum ar fi ceai sau cafea, fără zahăr și frișcă, ar trebui să fie ales în locul băuturilor îndulcite cu zahăr", a recomandat Guasch-Ferre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel