Criză globală în tratamentul bolilor cardiovasculare. Milioane de pacienți, privați de medicația esențială
Milioane de pacienți cu boli cardiovasculare nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni complicațiile fatale.
Consumul de alimente bogate în potasiu ajută buna funcționare a organismului și au efecte benefice asupra menținerii unei tensiuni arteriale normale.
Tensiune arterială, AVC, potasiu. Potasiul este unul din elementele necesare funcționării normale a organismului: reglează bătăile inimii, asigură funcționarea corectă a mușchilor și nervilor și este vitală pentru sintetizarea proteinelor și metabolizarea carbohidraților.
Dacă în trecutul îndepărtat, când oamenii vânau cu unelte primitive, potasiul era abundent în dietă. "Așa-numita dietă paleolitică a furnizat de aproximativ 16 ori mai mult potasiu decât sodiul. Astăzi, majoritatea americanilor primesc aproape jumătate din cantitatea recomandată de potasiu în dietele lor", se arată pe Harvard Health Publishing.
Iar dieta medie americană conține sodiu aproximativ de două ori mai mult decât potasiu. Nutriționiștii bănuiesc că acest dezechilibru, în contradicție cu modul în care au evoluat oamenii, este un contribuabil major la tensiunea arterială ridicată, care afectează unul din trei adulți americani. Recomandarea adecvată a aportului de potasiu este de 4.700 mg. Îl găsiți și în banane, caise, prune, suc de portocale, legume ca dovlecelul și cartofii.
Experții de la Harvard consideră că dietele care accentuează un aport mai mare de potasiu pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale într-o gamă sănătoasă, în comparație cu dietele sărace cu potasiu.
Ei citează un studiul DASH - Abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii – care a comparat trei regimuri. Primul - dieta standard, aproximativ ceea ce consumă mulți americani, care conține în medie 3,5 porții zilnice de fructe și legume, ceea ce asigură 1.700 mg de potasiu pe zi. Apoi o dietă bogată în fructe și legume, care a inclus în medie 8,5 porții zilnice de fructe și legume, oferind 4.100 mg de potasiu pe zi și a treia dietă - „combinată" care a inclus aceleași 8,5 porții de fructe și legume plus produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și zahăr redus și carne roșie.
"La persoanele cu tensiune arterială normală, dieta bogată în fructe și legume a scăzut tensiunea arterială cu 2,8 mm Hg (în lectura sistolică) și 1,1 mm Hg (în lectura diastolică) mai mult decât dieta standard. Dieta combinată a scăzut tensiunea arterială cu 5,5 mm Hg și 3,0 mm Hg mai mult decât dieta standard. La persoanele cu tensiune arterială ridicată, dieta combinată a redus și mai mult presiunea arterială, cu până la 11 mm Hg în tensiunea arterială sistolică și 5,5 mm Hg în presiunea diastolică", mai arată sursa citată.
Hipertensiunea arterială este un factor de risc principal pentru accidente vasculare cerebrale (AVC), astfel încât nu este surprinzător faptul că potasiul mai mare este asociat și cu o incidență a AVC mai mică.
O cercetare la care au participat peste 43.000 de bărbați, timp de opt ani, a constatat că bărbații care au consumat cele mai mari cantități de potasiu dietetic - o medie de 4.300 mg pe zi - aveau un procent de 38% mai puțin să aibă un AVC ca cei al căror aport mediu a fost de doar 2.400 mg. pe zi. Un alt studiu, de această dată pe femei – peste 85.000 de femei - timp de 14 ani a găsit o asociere mai modestă între aportul de potasiu și riscul de AVC. "Cercetări suplimentare au confirmat în mare parte aceste constatări, cu cele mai puternice dovezi care susțin potasiu alimentar ridicat observat la persoanele cu tensiune arterială ridicată și la persoanele de culoare, care sunt mai predispuse la tensiunea arterială ridicată decât persoanele caucaziene", mai precizează sursa citată.
Ce recomandă specialiștii? În primul rând, încercați să mâncați mai multe produse deoarece un consum mai mare de potasiu din alimente, în special fructe și legume, poate scădea tensiunea arterială și riscul de boli cardiace și AVC-uri. Apoi, e bine să nu luați niciodată suplimente de potasiu fără prescripția medicului deoarece provoca cu ușurință niveluri ridicate de potasiu din sânge care sunt periculoase. Ar fi bine să aveți grijă și la conținutul de potasiu al înlocuitorilor de sare, deoarece poate fi ridicat.
Milioane de pacienți cu boli cardiovasculare nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni complicațiile fatale.
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Aceasta este boala gravă pe care o poți dezvolta dacă nu îți ții colesterolul sub control.
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Reduc șansele unui nou infarct.
Acest simptomul comun îți arată că ai probleme cu inima. De obicei, apare dimineața. Poate duce inclusiv la deces.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.