12 ambulanțe tip terapie-intensivă, achiziționate de Ministerul Sănătății. Rafila: Trebuie să ceri ca să primești

Monika Baciu |
Data publicării:
ambulanta - FOTO: Freepik@rawpixel.com
ambulanta - FOTO: [email protected]

12 ambulanțe de tip terapie-intensivă sunt achiziționate de Ministerul Sănătății. Alexandru Rafila a subliniat că managerii unităților medicale trebuie să solicite echipamente atunci când au nevoie.

Ministrul Sănătății, conf. univ. dr. Alexandru Rafila, a prezentat planurile și eforturile depuse pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România, cu un accent deosebit pe asigurarea unei nașteri în siguranță pentru generațiile viitoare. Vorbind la conferința cu tema "Dialog pentru viață: Îmbunătățirea politicilor publice cu privire la reducerea mortalității infantile în România", organizată de Salvați Copiii, ministrul a subliniat necesitatea consolidării structurii unităților de asistență medicală.

"Ne dorim generații de copii care să se nască în siguranță. Trebuie să vedem cum putem să îmbunătățim structura unităților de asistență medicală. Avem relativ puține maternități de gradul III și încercăm să facem în așa fel încât să reușim să deschidem și altele în zonele care lipsesc.

Pe partea de investiții se întâmplă lucruri foarte multe. Anul trecut am încheiat achiziția pentru peste 300 de incubatoare pentru secțiile de neonatologie, printr-un proiect finanțat de Banca Mondială. Pe PNRR avem foarte multe proiecte pentru dotări în secțiile de neonatologie.

Achiziționăm 12 ambulanțe de tip terapie-intensivă care vor fi utilizate pentru transportul în siguranță, inclusiv al prematurilor în maternitățile de grad III.

La Marie Curie încercăm să dezvoltăm chirurgia cardiovasculară pediatrică. Nou-născuții cu malformații cardiace sunt operați în proporție de 80% în România. Acum 10 ani, proporția era inversă.

Se lucrează la dezvoltarea unor centre în toată țara. Investițiile și dezvoltarea unor zone care vor reduce mortalitatea infantilă sunt prioritare",  a explicat conf. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la conferința cu tema “Dialog pentru viață: Îmbunătățirea politicilor publice cu privire la reducerea mortalității infantile în România”, organizată de Salvați Copiii.

Vezi și: Poziția de somn care protejează creierul. Pe ce parte trebuie să dormim pentru a ne feri de Alzheimer, demență sau scleroză

Deficit de neonatologi

Una dintre cele mai mari provocări rămâne deficitul de neonatologi, care nu este uniform distribuit în țară. Ministrul a recunoscut necesitatea creșterii atracției pentru această specialitate medicală și a subliniat importanța condițiilor de lucru și a confortului profesional.

"Ceea ce va fi cel mai greu de rezolvat va fi problema resursei umane. Acest deficit de neonatologi de 40% nu înseamnă că sunt 60% peste tot și lipsesc 40%. Sunt zone în care lipsesc în totalitate medicii neonatologi. Încercăm să facem în așa fel încât această rețea de centre de neonatologie avansate să acopere întreg teritoriul.

Atractivitatea unei specialități medicale este generată de anumite condiții, inclusiv de confortul profesional", a mai spus ministrul Sănătății.

Vezi și: Testul de un minut care îți arată dacă ai probleme cu inima. Evenimentele majore care duc la infarct

Echipamente vechi

"Mai există și o anumită limitare a interesului pentru schimbarea echipamentelor. Spitalele sunt subordonate sub diverse tipuri de autorități. Trebuie să ceri ca să primești. Investițiile din țară sunt bazate pe o nevoie reală, pe o mapare a echipamentelor existente. Lucrul acesta trebuie să se reflecte și la nivelul autorităților care dețin spitale", a mai subliniat conf. univ. dr. Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel