15 mituri despre cancer și adevărul de sub ele spus de dr Vasi Rădulescu

Dana Lascu |
Data publicării:
Dr. Vasi Rădulescu
Dr. Vasi Rădulescu

Dr Vasi Rădulescu, cunoscut blogger și scriitor, demontează 15 mituri despre cancer. 

Dr Vasi Rădulescu spune că trebuie să știm că nu există doar un singur tip de cancer, ci sute, că nu există „tratamente” ascunse în sefuri, că amigdalina nu e leacul-minune atât de sperat, că vaccinurile nu produc cancer și că acesta nu se ia, așa cum cred unii. Iată ce scrie el: 

1. Există un singur cancer. Nu, nu există un singur tip de cancer, ci sute de tipuri care pot afecta diverse organe, țesuturi, sisteme. Dacă era unul singur, acum probabil aveam deja un tratament curativ.

2. Medicii vor să omoare bolnavii prin chimioterapie. Niciun medic oncolog nu este într-o conspirație cu Big Pharma pentru a omorî pacienții cu ajutorul chimioterapiei. Această modalitate de tratament este una dintre opțiunile actuale. Ea nu e perfectă, dar atât avem acum într-o luptă cu o entitate complexă.

3. Au tratament, dar îl țin ascuns! Nu există un „remediu” ținut în seif și nefăcut public tocmai pentru că medicii și companiile nu ar mai avea ce să trateze cu terapiile actuale. Dacă ar fi fost inventat, domeniile s-ar adapta, umanitatea ar câștiga enorm. Ramurile farma ar exploda, inclusiv la capitolul profit, atât de blamat de către unii.

4. Suplimentele funcționează! Nu există niciun supliment capabil să vindece vreun cancer. Mare atenție la reclamele mincinoase. Suplimentele, potrivit legii, nu se pot lăuda că previn sau tratează ceva. Ele sunt adjuvante și ar trebui oricum luate pe criterii solide, pe carențe dovedite.

5. Amigdalina vindecă orice cancer! Amigdalina sau fals denumita vitamină B17, promovată intens în ultima perioadă, nu tratează niciun cancer. Din contră, ea este pe lista neagră a FDA și a altor organizații de control, putând avea efecte nocive, dincolo de faptul că nu are niciun efectiv pozitiv dovedit.

6. Medicina alternativă este cheia! Terapiile alternative nu și-au dovedit vreo eficacitate, oricât ar crede unii în ele. Totul trebuie demonstrat cu studii solide, nu cu povești. De povești e în stare oricine. Există personaje care practică terapii quantum, au lasere aduse de la ruși, au aparate cu energii chipurile miraculoase, când în realitate acestea sunt forme de înșelătorie. Orice bolnav de cancer trebuie să aibă încredere în medici și să respecte recomandările lor. Întârzierea prezentării sau pierderea timpului prețios cu remedii neverificate pot însemna dezastru.

7. Vaccinurile duc la cancer! Vaccinurile nu provoacă niciun cancer. Ba din contră. Vaccinul anti-HPV previne apariția cancerului de col uterin (România e pe primul loc la cazuri și mortalitate în Europa).

8. Ai cancer, automat mori! Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte. Descoperite în fază incipientă, majoritatea neoplaziilor sunt vindecabile. Chiar în stadii mai avansate, există multiple abordări terapeutice. S-au descoperit o serie de molecule noi și se fac progrese uluitoare. Apelarea la medici este deosebit de importantă.

9. Totul e de la emoții! Cancerul nu apare în urma vreunui șoc emoțional sau dezechilibru energetic. Sunt curente mediciniste (atenție la ele, sunt absurde și nocive) cum ar fi NMG (nouă medicină germanică) ce susțin că inclusiv cancerul e o formă de vindecare a corpului după un episod emoțional și oamenii trebuie să aibă răbdare, să nu recurgă la medici. O asemenea conduită aduce moarte. Vă recomand să nu cădeți în astfel de capcane.

10. Te poți vindeca prin diete! Nicio dietă nu poate trata un cancer. Nu există vreun studiu serios aici. Alimentația sănătoasă, cu anumite restricții recomandate de medic, are rol adjuvant alături de terapie, dar nu poate singură să vindece o formă de cancer. Alimentația sănătoasă, efectuarea de mișcare, evitarea fumatului, limitarea expunerii la poluanți sunt principalele forme de a scădea riscul de a face în viitor un cancer, dar să nu încurcăm lucrurile.

11. Ciroza este cancer. Ciroza hepatică nu este cancer. Sunt afecțiuni diferite și ciroza poate predispune la apariția cancerului (de exemplu, hepatocarcinom).

12. Cancerul de sân apare doar la femeie. Cancerul de sân apare și la bărbat. Orice formațiune suspectă necesită prezentare imediată la medic.

13. Fumezi puțin și nu ai niciun risc! Nu ești ferit de cancerul pulmonar dacă fumezi doar câteva țigarete pe zi. Chiar și o țigaretă fumată zilnic va crește riscul față de populația nonfumătoare (cândva se credea că până la cinci țigarete pe zi nu au efecte negative în corp).

14. Cancerul e o pedeapsă divină! Cancerul nu este o pedeapsă de la Dumnezeu. Există această formulare în popor, dar dacă avem educație medicală bună, dacă avem grijă de noi, dacă știm cum să ne verificăm din timp, înțelegem altfel lucrurile. Nu ne pedepsește nimeni. Cel mai frecvent ne pedepsim singuri.

15. Grijă mare că se ia! Cancerul nu „se ia”. Poți sta lângă o persoană bolnavă fără probleme. E chiar indicat să faci asta. Să îi arăți iubire. Poți dona proiectelor care luptă pentru condiții mai bune în spitale sau chiar construiesc spitale noi (a se vedea Dăruiește viață). Poți lupta pentru eliminarea stigmatelor în acest domeniu. Viața e deja grea pentru acești oameni. O putem, împreună, face mai ușoară. Putem, împreună, să oferim speranță.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel