3 remedii RAPIDE pentru vânătăi. Când sunt vânătăile o problemă gravă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vânătăile sunt mai frecvente la vârstnici
Vânătăile sunt mai frecvente la vârstnici

Vânătăile apar din cauza acumulării de sânge sub piele și pot fi cauzate de traume, cum ar fi căderea, lovirea în mobilier sau chiar după un sărut. Iată trei modalități ca să scapi de ele: 

Vânătăile sunt semne sunt purpurii la început, devin apoi galbene sau verzui ori maro în cazul unghiilor, pe măsură ce se vindecă. De obicei, vânătăile dispar treptat fără a fi nevoie de tratament, dar pot fi dureroase și inestetice. Există, însă, și modalități simple de a scapă de vânătăi. Iată care:

1. Aplicați gheață pe vânătăi

Este o modalitate foarte simplă și rapidă de a scăpa de vânătăi și constă în aplicarea unui cub de gheață peste vânătaie imediat ce apare. Gheața va ajuta la scăderea aportului de sânge către regiune, reducând astfel vânătăile.

Cubul de gheață se aplică cu mișcări circulare. Dacă senzația de rece vă deranjează, ar trebui să înfășurați gheața într-o pânză fină și curată. Ar trebui să aplicați gheața pe zona învinețită timp de 3 până la 5 minute și apoi să așteptați o oră înainte de a repeta procedura.

2. Folosiți o compresă caldă

Pentru a sca de vânătăile apărute în urmă cu mai mult de 24 de ore, puneți o compresă de apă caldă pe zona învinețită, astfel încât să creșteți circulația sanguină locală și să ajutați la îndepărtarea cheagurilor care s-au format. Înmuiați o cârpă în apă caldă și apoi să o aplicați pe zonă, lăsând-o să acționeze timp de aproximativ 20 de minute. După o oră, procedura poate fi repetată. Sunt și comprese cu gel care pot fi încălzite și aplicate pe piele, aveți însă grijă să nu fie prea fierbinți, ca să nu vă provocați arsuri. 

3. Aplicați un unguent pentru vânătăi

Pe lângă unguentul de arnica, unguentele pe bază de heparină de sodiu sunt opțiuni excelente pentru îndepărtarea sângelui de sub piele, fie de pe brațe, picioare sau din alte părți ale corpului. 

Unguentele de casă pot fi, de asemenea, utilizate, cum ar fi cele cu aloe vera naturală și gelul de arnica, care au proprietăți antiinflamatorii și facilitează vindecarea, eliminând astfel vânătăile.

Când să mergi la medic

În caz că aveți vânătăi, este recomandat să solicitați ajutor medical atunci când prezentați oricare dintre următoarele simptome:

- Vânătăile apar foarte ușor pe piele, chiar dacă vă atingeți ușor de canapea sau de colțul unei mese;

- Când constatați că aveți vântăi dar nu vă dor și nu știți cum au apărut, când sunt inexplicabile;

- În cazurile în care vânătăile apar și dispar de la o zi la alta;

- Dacă vânătăile provoacă dureri severe sau dacă există un alt semn că circulația sângelui s-a modificat în regiune, cum ar fi umflarea membrului afectat sau roșeață severă, ar trebui să mergeți la spital pentru a exclude alte probleme mai grave, cum ar fi tromboza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel