4 lucruri pe care le spun genunchii despre sănătatea ta

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Înainte de a lua orice tip de analgezic pentru durerile de genunchi, mai bine consultă un medic ortoped, pentru ca acesta să stabilească cel mai adecvat tratament.

Indiferent de vârsta pe care o ai, nu trebuie să treci cu vederea durerile de genunchi. Poate că organismul tău îți trimite un mesaj: ceva nu este în regulă cu sănătatea ta și se reflectă în acea parte specială a corpului. 

4 lucruri pe care le spun genunchii despre sănătatea ta

 

Genunchii sunt foarte vulnerabili la leziuni. Anumite exerciții, mișcări bruște sau, pur și simplu, trecerea timpului, deteriorează articulațiile și aduc cu ele o serie de disconforturi.

Uneori, pastilele analgezice, odihna și evitarea scărilor pot ajuta la ameliorarea durerii. Cu toate acestea, în situații mai grave, este necesară intervenția chirurgicală.

1. Nu urca scările

 

Când durerea de genunchi este atât de severă încât te împiedică să urci scările, poate fi un semn că a intervenit uzura. Alte cauze posibile ale durerii sunt: traumă, malformații congenitale sau tulburări metabolice.

Durerea de genunchi la urcarea scărilor poate fi un semn precoce al osteocondritei, care, potrivit experților de la Clinica Mayo, este o boală articulară provocată de o necroză (moarte tisulara) localizată. 

Deși nu este la fel de frecventă ca osteocondrita, osteoartrita poate fi, de asemenea, o altă cauză a durerilor de genunchi. În timp ce prima boală este mai frecventă la copii și adolescenți, a doua este de obicei mai frecventă la adulți.

Printre principalii factori de risc asociați cu osteoartrita pot fi menționați:

Vârstă: osteoartrita apare frecvent la persoanele de vârstă mijlocie și poate afecta persoanele în vârstă.

Ereditate: Printre caracteristicile ereditare se numără picioarele și genunchii strâmbi.

Greutate: obezitatea va face ca articulațiile genunchiului să suporte mai multă greutate și să sufere.

Leziuni: Un accident sportiv, spre exemplu, este un posibil factor cauzator al osteoartritei în viitor.

Suprasolicitare: îngenunchezi sau te apleci, ridici obiecte grele, toate aceastea uzează articulațiile genunchiului în timp.

Luând în considerare toate cele de mai sus, este important să faci un control medical pentru a afla cauza durerii și a altor disconforturi pe care le-ai putea întâmpina și care te împiedică să duci o viață normală. 

2. Ai simțit acel clic?

 

Uneori, se întâmpla să auzi cum genunchiul tău pârâie atunci când urci scările, te apleci sau faci o genoflexiune. Potrivit unei publicații a Academiei Americane de Chirurgi Ortopedici, aceste zgomote sunt foarte frecvente, în special la cei care practică sportul de contact. 

3. Fii atent la furnicături

 

Durerea sciatică provoacă amorțeală sau furnicături în spatele genunchilor. Deși nu este o boală ca atare, afectează nervul sciatic, care începe în partea inferioară a plexului sacral și trece prin articulația șoldului și de-a lungul membrului inferior. Când se întâmplă acest lucru, durerea este atât de intensă, încât deplasarea este aproape imposibilă. 

Potrivit unui articol Spine-Health, în astfel de cazuri se poate aplica local gheața sau căldură timp de aproximativ 20 de minute. Procesul se repetă la fiecare două ore. 

Este important să pui gheață în primele 48 până la 72 de ore și apoi comprese calde. 

4. Mișcă-ți picioarele

 

La fel ca durerea sciatică, cheagurile de sânge provoacă durere în spatele genunchiului și generează căldură în zonă. Aceste cheaguri pot apărea din anumite cauze:

Obezitate

Sarcină

Menopauză

Sedentarism

Fractura unui os.

Un accident, o cădere etc.

În aceste cazuri, este important să mergi la un specialist pentru o evaluare și tratament cât mai curând posibil. Pacienții predispuși la cheaguri de sânge trebuie să-și miște picioarele frecvent, mai ales dacă vor călători câteva ore cu avionul sau mașina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel