6 alimente pe care le poţi mânca în siguranţă, chiar dacă au expirat

Irina Radu |
Data actualizării: | Data publicării:

Unele alimente pot fi consumate şi după ce au expirat, fără a exista riscul de efecte adverse. Bineînțeles, nu trebuie să faci un obicei din asta. 

Deși data de pe ambalaj spune că un produs a expirat și nu mai este bun pentru consum, asta nu înseamnă neapărat că produsul respectiv ne face rău. 

"Substanţele nutritive enumerate în caseta cu informaţii nutriţionale pot să nu mai fie conforme cu realitatea, dar asta nu înseamnă neapărat că face rău şi s-ar putea să aibă chiar un gust neschimbat.", spune Robert Brackett, expert în ştiinţele alimentare.

1. Cereale

Sunt sigure pentru consum, chiar dacă au expirat. 

2. Ouă

Ouăle pot fi consumate cam două săptămâni după ce au expirat. Pentru a-ți da seama dacă un ou s-a stricat, fă acest test: Umple un pahar cu apă și așază ușor un ou. Dacă plutește, este un ou stricat. Dacă nu, poate fi consumat. Ouăle trec adesea de acest test chiar și la două săptămâni după ce au expirat, scrie businessinsider.

3. Lactate

Laptele rezistă chiar și două săptămâni, după ce a expirat. Cu cât este păstrat în frigider, la o temperatură joasă, cu atât cresc șansele ca laptele să nu se strice. Cel mai bun indicator al unui lapte alterat este mirosul. Dacă a căpătat un miros înțepător, aruncă-l. 

4. Parmezan

Parmezanul poate fi mâncat în siguranță, chiar dacă textura şi aroma se schimbă pe măsură ce se maturizează.

5. Iaurt

Acel zer de deasupra unui borcan cu iaurt nu indică faptul că a expirat, ci mirosul acru. Deci, iaurtul poate fi consumat câteva zile după ce a expirat. 

6. Paste

Pastele, deși au expirat, pot fi consumate pe o perioadă de câţiva ani până să se altereze. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel