7 lucruri la care e bun cărbunele activat: sănătate și treburi casnice

Dana Lascu |
Data publicării:
Cărbunele activat, beneficii. Foto: Anete Lusina, de la Pexels
Cărbunele activat, beneficii. Foto: Anete Lusina, de la Pexels

Cărbunele activat poate fi folosit pentru mai multe probleme de sănătate, dar și în casă. Iată lista cu utilizările lui: 

Cărbunele activat este considerat un tratament natural care elimină toxinele și substanțele chimice din organism. El acționează prin captarea de toxine în milioanele de pori, absorbind practic substanțele nocive din organism. Utilizat în camerele de urgență din întreaga lume ca tratament pentru otrăviri sau supradoze de medicamente și de droguri, cărbunele activat ajută și la reducerea balonării și scade nivelul colesterolului. Dar cărbunele activ nu este aceeași substanță pe care o obțineți când ardeți cărbunii pe grătarul de acasă! Cărbunele activat poate fi produs din multe reziduuri care au un conținut ridicat de carbon, cum ar fi anumite tipuri de cărbune, cojile de nucă de cocos și lemnul. Materia primă are o influență foarte mare asupra caracteristicilor și performanței cărbunelui activat.  El este utilizat în foarte multe lucruri: pasta de dinți, produse de îngrijire a pielii, produse de patiserie, băuturi și sisteme de filtrare a apei etc.

Iată la ce e bun: 

1. Tratament pentru mușcăturile de insecte

Are capacitatea de a trata pielea afectată și erupțiile cutanate, așa că poate ajuta la tratarea mușcăturilor insectelor și a erupțiilor cutanate de la iedera otrăvită sau din stejarul otrăvitor. Pentru a trata mușcăturile de țânțari, înțepătura de albine sau erupția cutanată otrăvitoare, amestecați o capsulă de cărbune activat cu 1/2 lingură de ulei de nucă de cocos. Tamponanți zona afectată și reaplicați la fiecare 30 de minute până când mâncărimea / iritația dispare.

2. Scade colesterolul

Cărbunele activat vă ajută și să reglați nivelul colesterolului. Câteva studii au arătat că el poate reduce colesterolul „rău" LDL și poate crește nivelurile bune de colesterol HDL. Un studiu a constatat că a scăzut colesterolul LDL cu 41%, în timp ce HDL a crescut cu 8% atunci când participanții au luat trei doze de câte opt grame fiecare, pentru o perioadă de patru săptămâni. Atenție, însă! Este important să nu luați cărbune activat în decurs de 90 de minute până la două ore de la administrarea oricărui alt medicament sau supliment alimentar.

3. Poate albi dinții

Petele de cafea, ceai, vin sau alte alimente pot fi eliminate cu pulbere de cărbune activat care se găsește, de altfel, în numeroase paste de dinți. De asemenea, îmbunătățește sănătatea orală, prin îmbunătățirea echilibrului pH-ului în cavitatea bucală, prevenirea apariției cavităților și eliminarea respirației urât mirositoare. Pentru a avea dinții albi, umeziți o periuță de dinți și îmbibați-o în pulbere de cărbune activat. Periați-vă dinții cu ea, clătiți cu apă. Pentru cele mai bune rezultate, utilizați această metodă de 2-3 ori pe săptămână. Sau cumpărați paste de dinți cu cărbune activat (charcoal).

4. Elimină gazele

Cărbunele activat are capacitatea de a reduce balonarea. Un studiu din Jurnalul American de Gastroenterologie a constatat că această pulbere ajută la prevenirea apariției gazelor intestinale după o masă. 

5. Dezintoxicare

Majoritatea pesticidelor și chimicalelor nocive se leagă de suprafața cărbunelui activ, ajutând la prevenirea absorbției lor în organism. În cazul ingerării unei substanțe otrăvitoare sau a unei supradoze de droguri ori medicamente, sunați imediat la 112. Cărbunele activat poate fi, de asemenea, utilizat în cazurile de otrăvire alimentară, când apar greața și diaree.

6. Anti-mucegai

Cărbunele activat are efecte anti-mucegai în organism! Poate fi oripilant, dar da, mucegaiul se poate colecta în interiorul organismului. În plus, mucegaiul provoacă o serie de probleme pentru organele dvs., cum ar fi insuficiența renală și hepatică, depresia, scăderea funcției cerebrale, boala cardiacă, iritarea ochilor, durerile de cap, vărsăturile, afectarea funcției sistemului imunitar și stresul respirator sever. Acest mucegai poate proveni din casă! Petele negre din colț de faianță pot provoca probleme majore de sănătate. Dacă vedeți mucegai negru în casa dvs., curățați zona. Purtați mănuși și o mască pentru a nu inspira sporii periculoși. Nu intrați în contact direct cu mucegaiul, și nici nu îl respirați!

7. Filtrează apă

Sunt filtre de apă concepute cu cu cărbune activat care captează impuritățile din apa potabilă, cum ar fi solvenții, pesticidele, deșeurile industriale și alte substanțe chimice dăunătoare. În plus, cărbunele activat elimină fluorura din apa potabilă. În timp ce unele fluoruri se întâlnesc în mod natural în apă, consumarea unor cantități prea mari poate fi dăunătoare pentru sănătatea ta, arată un studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel