7 vitamine pentru acnee. Cum te pot ajuta morcovii, spanacul și ficatul

Larisa Opait |
Data publicării:
Acnee - Foto: Freepik
Acnee - Foto: Freepik

Acneea este o problemă comună a pielii, care poate afecta atât adolescenții, cât și adulții.

Deși factorii precum hormonii, genetica și igiena joacă un rol semnificativ în apariția acneei, există dovezi că anumite vitamine și minerale pot juca, de asemenea, un rol crucial în prevenirea și gestionarea acestei afecțiuni cutanate.

Este o boală inflamatorie care afectează pielea. Aceasta afectează aproximativ 9% din populație și este cea mai frecventă la cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani.

Deși există medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală disponibile pentru tratarea acneei, multe persoane caută să-și modifice inițial dieta, inclusiv cu suplimente nutritive.

Acneea este adesea asociată cu schimbările hormonale care apar în timpul pubertății, deoarece hormonii pot stimula glandele sebacee să producă mai mult sebum.

Cu toate acestea, acneea poate afecta oameni de toate vârstele și poate fi influențată de factori precum ereditatea, stresul, utilizarea anumitor produse cosmetice sau contraceptive orale, expunerea excesivă la uleiuri și grăsimi, precum și dieta.

Legătura între nutriție și acnee

Există câteva studii care au sugerat că anumite alimente pot juca un rol în dezvoltarea acneei, cum ar fi lactatele și dietele bogate în zahăr.

Alimentele cu un indice glicemic ridicat și consumul excesiv de zaharuri simple pot duce la creșterea nivelului de insulină în sânge. Insulina stimulează producția de sebum, ceea ce poate contribui la apariția acneei. Reducerea consumului de alimente bogate în zaharuri simple și carbohidrați cu indice glicemic mare poate ajuta în gestionarea acneei.

Se crede că anumite componente din lapte, precum hormonii de creștere și factorii de creștere pot influența producția de sebum și pot agrava acneea la unele persoane.

Vitamina A

Vitamina A este esențială pentru regenerarea celulară și menținerea sănătății pielii. Aceasta joacă un rol crucial în controlul producerii de sebum, un exces putând duce la formarea acneei. Alimente precum morcovii, spanacul și ficatul sunt bogate în vitamina A, iar suplimentele pot fi, de asemenea, o opțiune pentru a asigura aportul adecvat.

Pentru persoanele cu acnee, se recomandă o dietă sănătoasă care include o varietate de alimente, inclusiv proteine adecvate din carne, pește, fructe și legume. 

Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că cerințele minime de vitamine și minerale sunt îndeplinite. Este important să menționăm că impactul nutriției asupra acneei poate varia de la o persoană la alta. Ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze la fel de bine pentru alta.

Este important să consultați un dermatolog sau un profesionist în sănătate pentru a obține sfaturi personalizate și pentru a stabili un plan de tratament adecvat pentru situația dumneavoastră specifică.Unele cercetări au descoperit că administrarea suplimentară de vitamina A a îmbunătățit acneea. 

Vitamina B

Sursele alimentare ale fiecăruia pot varia, dar, în general, sursele bune de vitamina B includ alimente precum cerealele integrale, ouăle, nucile, semințele și carnea.

Vitamina C

Vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului, care menține elasticitatea pielii. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii și poate contribui la diminuarea roșeții și inflamației asociate cu acneea. Fructe precum căpșunile, kiwi și portocalele sunt bogate în vitamina C.

Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătatea generală a pielii și are proprietăți antiinflamatorii. Expunerea moderată la soare este o sursă naturală de vitamina D, iar suplimentele pot fi, de asemenea, o opțiune în cazul deficienței.

Vitamina E

Cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, vitamina E ajută la protejarea celulelor pielii împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. De asemenea, poate contribui la reducerea inflamației și vindecarea țesuturilor afectate de acneea existentă. Alimente precum semințele de floarea-soarelui, migdalele și uleiul de măsline sunt surse excelente de vitamina E.

Zinc

Mineralul zinc joacă un rol crucial în procesele de vindecare a pielii și poate ajuta la reglarea producției de sebum. Studiile au arătat că suplimentele de zinc pot fi eficiente în reducerea acneei. Alimentele precum carne de vită, nuci și semințe de dovleac sunt surse bune de zinc.

Grăsimi omega-3

Acizii grași omega-3, prezenți în uleiurile de pește, nuci și semințe de chia, au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la reducerea inflamației asociate cu acneea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel