Căpșunile, bogate în vitamine și antioxidanți. Cinci motive să le consumi zilnic
Căpșunile sunt ușor de cultivat și îngrijit, fără să ai nevoie de vreun echipament special. Te poți bucura de aceste fructe gustoase direct din propria...
Căpșunile fac parte din familia Rosacealeor, aceeași familie cu cireșele, vișinii, dar și cu merii, perii, prunii, piersicii, caișii, corcodușii, murele și zmeura. Toate plantele familiei Fragaria sunt numite comun căpșuni, fiind fructe comestibile. Cele peste 600 de soiuri de Fragaria cultivate în prezent au la origine 6 specii sălbatice de bază. Ceea ce folosim în mod curent – este căpșunul de grădină – Fragaria xananassa.
Consumul zilnic de căpșuni reduce tensiunea arterială, colesterolul, probabilitatea unui atac de cord și riscul de a dezvolta cancer.
Culoarea roșie, aroma minunată și gustul deosebit al căpșunilor cuceresc nu doar copii, ci și și adulții. Există o mie și unul de motive pentru care nu ar trebui să refuzi această delicatesă.
Feniculul întărește sistemul nervos și normalizează tractul digestiv. De ce să-l incluzi în dietă
Căpșunile au proprietăți diuretice, antiinflamatorii și protectoare împotriva radicalilor liberi, care provoacă diferite tipuri de cancer.
Căpșunile conțin o cantitate mare de vitamina C. Dar, pe lângă vitamina C, acest fruct este foarte bogat în acid folic, magneziu, potasiu, vitaminele B5 și B6, magneziu, roflavină, flavonoide și mulți antioxidanți.
Antioxidanții sunt benefici pentru sănătatea inimii, în timp ce compușii fenolici opresc creșterea nivelului de colesterol și scad riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Vitamina C și fibrele sunt, de asemenea, benefice pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge. În plus, căpșunile pot fi consumate de persoanele diabetice deoarece au un index glicemic redus.
Căpșunile previn bolile cardiovasculare
Căpșunile conțin un tip de antioxidant numit antocianină, care protejează inima și previne bolile cardiovasculare.
Laptele cu usturoi, un remediu natural pentru artrită și diabet
O mână de căpșuni, consumată în fiecare zi, scade tensiunea arterială, colesterolul rău și trigliceridele, crește elasticitatea arterelor și reduce riscul de infarct miocardic.
Căpșunile hidratează pielea
Căpșunile conțin aproape 92% apă, ceea ce le face unul dintre cele mai recomandate fructe dacă aveți probleme de deshidratare în timpul sezonului de vară. Conțin minerale importante care reglează cantitatea de electroliți din organism și combat pierderea de lichide.
Căpșunile îmbunătățesc starea de spirit și combat îmbătrânirea prematură
Vitamina B1, care se găsește în căpșuni, de altfel cunoscută ca alimentul preferat al sistemului nervos, îmbunătățește starea de spirit și crește excitarea.
Căpșunile luptă împotriva îmbătrânirii premature și echilibrează dezechilibrele hormonale ale pielii.
11 alimente inflamatoare care fac ravagii în corpul tău. Cu ce le puteți înlocui
De asemenea, le poți folosi în diverse măști și vei avea o piele frumoasă și sănătoasă.
Căpșunile luptă împotriva constipației
Căpșunile conțin o cantitate semnificativă de fibre solubile, care, împreună cu apa, facilitează digestia și elimină bacteriile și toxinele din tractul digestiv.
Căpșunele nu trebuie spălate înainte de a fi introduse la frigider deoarece expunerea la
umezeala și frig determină apariția mucegaiului. Ele se păstrează mai bine și dacă nu le
rupi codița și frunzulițele până în momentul consumului.
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
