Căpșunile, bogate în vitamine și antioxidanți. Cinci motive să le consumi zilnic

Căpșunile sunt ușor de cultivat și îngrijit, fără să ai nevoie de vreun echipament special. Te poți bucura de aceste fructe gustoase direct din propria...
Căpșunile fac parte din familia Rosacealeor, aceeași familie cu cireșele, vișinii, dar și cu merii, perii, prunii, piersicii, caișii, corcodușii, murele și zmeura. Toate plantele familiei Fragaria sunt numite comun căpșuni, fiind fructe comestibile. Cele peste 600 de soiuri de Fragaria cultivate în prezent au la origine 6 specii sălbatice de bază. Ceea ce folosim în mod curent – este căpșunul de grădină – Fragaria xananassa.
Consumul zilnic de căpșuni reduce tensiunea arterială, colesterolul, probabilitatea unui atac de cord și riscul de a dezvolta cancer.
Culoarea roșie, aroma minunată și gustul deosebit al căpșunilor cuceresc nu doar copii, ci și și adulții. Există o mie și unul de motive pentru care nu ar trebui să refuzi această delicatesă.
Feniculul întărește sistemul nervos și normalizează tractul digestiv. De ce să-l incluzi în dietă
Căpșunile au proprietăți diuretice, antiinflamatorii și protectoare împotriva radicalilor liberi, care provoacă diferite tipuri de cancer.
Căpșunile conțin o cantitate mare de vitamina C. Dar, pe lângă vitamina C, acest fruct este foarte bogat în acid folic, magneziu, potasiu, vitaminele B5 și B6, magneziu, roflavină, flavonoide și mulți antioxidanți.
Antioxidanții sunt benefici pentru sănătatea inimii, în timp ce compușii fenolici opresc creșterea nivelului de colesterol și scad riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Vitamina C și fibrele sunt, de asemenea, benefice pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge. În plus, căpșunile pot fi consumate de persoanele diabetice deoarece au un index glicemic redus.
Căpșunile previn bolile cardiovasculare
Căpșunile conțin un tip de antioxidant numit antocianină, care protejează inima și previne bolile cardiovasculare.
Laptele cu usturoi, un remediu natural pentru artrită și diabet
O mână de căpșuni, consumată în fiecare zi, scade tensiunea arterială, colesterolul rău și trigliceridele, crește elasticitatea arterelor și reduce riscul de infarct miocardic.
Căpșunile hidratează pielea
Căpșunile conțin aproape 92% apă, ceea ce le face unul dintre cele mai recomandate fructe dacă aveți probleme de deshidratare în timpul sezonului de vară. Conțin minerale importante care reglează cantitatea de electroliți din organism și combat pierderea de lichide.
Căpșunile îmbunătățesc starea de spirit și combat îmbătrânirea prematură
Vitamina B1, care se găsește în căpșuni, de altfel cunoscută ca alimentul preferat al sistemului nervos, îmbunătățește starea de spirit și crește excitarea.
Căpșunile luptă împotriva îmbătrânirii premature și echilibrează dezechilibrele hormonale ale pielii.
11 alimente inflamatoare care fac ravagii în corpul tău. Cu ce le puteți înlocui
De asemenea, le poți folosi în diverse măști și vei avea o piele frumoasă și sănătoasă.
Căpșunile luptă împotriva constipației
Căpșunile conțin o cantitate semnificativă de fibre solubile, care, împreună cu apa, facilitează digestia și elimină bacteriile și toxinele din tractul digestiv.
Căpșunele nu trebuie spălate înainte de a fi introduse la frigider deoarece expunerea la
umezeala și frig determină apariția mucegaiului. Ele se păstrează mai bine și dacă nu le
rupi codița și frunzulițele până în momentul consumului.
-
-
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!