Când cauți lapte cu un conținut redus de grăsime la supermarket, varietatea denumirilor de pe etichete poate fi copleșitoare: „skim”, „light”, „lite”, „low fat”, „no fat”, „reduced fat”, „HiLo” și altele.
Dar ce diferență există, de fapt, între două dintre cele mai comune tipuri: laptele degresat (skim) și laptele light?
Ce conțin?
Laptele degresat (skim)
În Australia și Noua Zeelandă, laptele degresat este definit ca laptele cu cel mult 1,5% grăsime și minimum 3% proteine.
În mod practic, asta înseamnă mai puțin de 1,5g de grăsime și cel puțin 3g de proteine la 100 ml. De multe ori, conținutul de grăsime poate fi chiar și de doar 0,1%.
Laptele light (sau „lite”)
Deși nu are o definiție strictă pentru lapte în Australia și Noua Zeelandă, termenul „light” aplicat alimentelor presupune un conținut de grăsime de maximum 2,4g/100ml.
Așadar, laptele light are mai multă grăsime decât cel degresat, dar tot intră în categoria „cu conținut redus de grăsime”.
Ce diferențe există la nivel nutrițional?
În afară de conținutul de grăsime, cea mai importantă diferență între laptele degresat și cel light este conținutul energetic:
Laptele degresat: aproximativ 150 kJ/100 ml
Laptele light: aproximativ 220 kJ/100 ml
În ceea ce privește proteinele, ambele tipuri trebuie să aibă minimum 3g/100ml. De asemenea, cantitatea de calciu este foarte apropiată: între 114 mg și 120 mg/100 ml, indiferent de tipul de lapte.
Cum se obține laptele degresat și light?
Contrar unor mituri populare, aceste tipuri de lapte nu sunt „diluate” cu apă. În schimb, laptele integral este trecut printr-un proces de centrifugare, în care grăsimea este separată de restul laptelui. Astfel se obține lapte cu un conținut redus de grăsime, păstrându-se totodată nutrienții esențiali.
Ce tip de lapte ar trebui să alegi?
Ghidurile nutriționale australiene recomandă în general consumul de lapte cu un conținut redus de grăsime – adică cel mult 2,4g de grăsime per 100 ml – ceea ce include atât laptele degresat, cât și cel light.
Excepția o reprezintă copiii sub 2 ani, care au nevoie de lapte integral pentru dezvoltarea lor.
Recomandările privind laptele redus în grăsimi se bazează pe ipoteza că ar putea ajuta la controlul greutății și la reducerea riscului cardiovascular, datorită aportului mai mic de grăsimi saturate și calorii.
Totuși, cercetările recente contrazic parțial aceste idei, sugerând că laptele integral nu ar fi asociat cu creșterea în greutate sau cu riscuri pentru sănătate. Dimpotrivă, consumul de produse lactate, indiferent de conținutul de grăsime, ar putea reduce riscul de obezitate și afecțiuni metabolice, mai ales la copii și adolescenți.
Deci, dacă dorești un conținut cât mai redus de grăsime și calorii, laptele degresat e opțiunea potrivită. Dacă preferi un gust mai apropiat de cel al laptelui integral, dar totuși cu mai puțină grăsime, laptele light ar putea fi o variantă bună, potrivit Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.