Colegiul Medicilor din România cere accelerarea testării și diagnosticării hepatitelor: Focus pe HEPATITĂ și în pandemie!

Dana Lascu |
Data publicării:
Prof Dr Daniel Coriu. Foto: DC News
Prof Dr Daniel Coriu. Foto: DC News

La fiecare 30 de secunde o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită! Este o cifră alarmantă și, într-o perioadă în care parcă toată atenția se îndreaptă asupra pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor din Româniadorește să atragă atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă hepatitele nediagnosticate sau netratate: Hepatitele trebuie controlate și diagnosticate. Netratată, hepatita poate ucide!

Potrivit celui mai recent raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, în anul 2020 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C un număr de 48 de cazuri, de aproape 5 ori mai puține față de anul precedent (234).

Din păcate, însă, evidențele sugerează că nu este vorba de o îmbunătățire a situației, ci, din contră, o deteriorare, pentru că numărul de cazuri a fost mic doar din cauza testării reduse.

În aceste condiții, Colegiul Medicilor din Româniacere tuturor factorilor implicați să depună eforturi pentru creșterea testării și diagnosticării cazurilor de hepatite și pentru asigurarea de tratament de ultimă generație pentru pacienți. 

„Hepatitele, în special B și C, reprezintă o amenințare gravă și puternică la adresa sănătății publice. Este îngrijorător faptul că, din informațiile disponibile nu numai în România, ci la nivel european și chiar global, majoritatea covârșitoare dintre cei care trăiesc cu boala rămân nediagnosticați. Fără diagnostic, nu există tratament, iar fără tratament, speranța de viață scade considerabil. Astfel, prevenția, diagnosticarea și tratarea hepatitelor trebuie să fie o prioritate în țara noastră. Numai astfel putem rupe cercul vicios care a fost și mai mult strâns de pandemia de COVID-19”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Ziua de 28 iulie a fost declarată, încă din 2008, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, la inițiativa Alianței Mondiale pentru Hepatită. Data nu este aleasă întâmplător, ci este un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 - 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

Tema de anul acesta este Hepatita nu poate aștepta!, pentru că nici pacienții cu hepatită nu pot aștepta. 

În 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit următoarele obiective de eliminare a hepatitelor până în 2030: 90% reducerea incidenţei, 90% persoane diagnosticate dintre cele care au HVC, 80% din populaţia eligibilă cu HVC tratată, 65% reducerea deceselor provocate de afecţiuni hepatice. 

Nu trebuie uitat faptul că România este printre ţările care s-au angajat în atingerea acestor ținte și că și-a asumat angajamentul să depună toate eforturile necesare în acest sens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel