Conf dr Elisabeta Bădilă: Ce este exact HIPERTENSIUNEA, de câte feluri este și ce o provoacă. DICȚIONAR MEDICAL

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Hipertensiune, boli cardiovasculare
Hipertensiune, boli cardiovasculare

Conf univ dr Elisabeta Bădilă a explicat la DICȚIONAR MEDICAL, că sunt mai multe tipuri de hipertensiune. Totodată aflăm și care sunt factorii care duc la declanșarea afecțiunii numită „ucigașul tăcut”.

Recent am sărbătorit Ziua Internațională a Hipertensiunii, ocazie cu care conf dr Elisabeta Bădilă, Secretar al Societății Române de Cardiologie, a explicat, la DICȚIONAR MEDICAL, ce este hipertensiunea și de câte tipuri poate fi ea.

„Hipertensiunea arterială este definită stricto sensu, dacă ar fi să luăm definiția simplistă, ca fiind creșterea valorilor tensionale mai mare sau egal de 140 pentru sistolică, mai mare sau egal de 90 pentru diastolică. 

Evident că sunt situații în care se combină acele valori în definirea hipertensiunii arteriale, și vorbim de hipertensiune sistolo-diastolică, marea majoritate a populației are acest gen de hipertensiune. Dar există și hipertensiune sistolică izolată, când crește doar maxima cum este cunoscută în populația generală, sau hipertensiune diastolică, când crește dor minima. 

Ce aș vrea să știți este că pe măsura înaintării în vârstă domină hipertensiunea sistolică izolată, adică nu trebuie să ne mire faptul că la vârste înaintate valoarea maximei este crescută, în timp ce valoarea minimei poate fi normală sau mai scăzută decât ne-am aștepta. 

Deci hipertensiunea este este atunci când tensiunea arterială este mai are decât 140 cu 90. 

Care sunt cauzele hipertensiunii

Conf univ dr Elisabeta Bădilă a arătat și că nu există o cauză singulară care să ducă la declanșarea hipertensiunii, un cumul de factori care, combinați, duc o provoacă. 

„Evident, cauzele hipertensiunii sunt complexe și timpul nu ne permite să detaliem, dar cea mai mare parte a pacienților hipertensivi primară, denumită anterior esențială, la care cauzele nu se știu exact. Există o mare implicare familială, deci mulți au în familie hipertensivi, mamă, tată, frați, surori, prima linie de rude de la care se poate transmite această hipertensiune. Dar la dezvoltarea hipertensiunii contribuie de fapt, o serie de factori, printre care și factorii de mediu, stilul de viață inadecvat, obezitatea, sedentarismul, fumatul, diabetul ca și asociere de boală, care ar putea să ducă la afectarea vaselor mai rapid problema”, a spus cardiologul. 

Care sunt simptomele hipertensiunii, cum se tratează ea și ce stil de viață trebuie să ducă hipertensivii, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel