Cum putem să ne păcălim foamea și pofta de dulce. Alungulesei: Oferă senzația de sațietate

Cum putem să ne satisfacem atât stomacul, cât și creierul, dar și ce alimente să evităm pentru că nu vin cu beneficii pentru organism.
Între creier și stomac există o legătură foarte importantă și complexă, cunoscută ca axa intestin-creier. Ne umplem stomacul cu mâncare, însă comanda vine de la creier, mai mult decât atât, creierul este cel care primește senzația de sațietate după ce ni s-a umplut stomacul cu mâncare.
”Scopul pentru care noi mâncăm este, evident, să supraviețuim, doar că prin mâncare, de-a lungul timpului, ajungem să suplinim anumite nevoi interioare, anumite goluri, anumite tristeți și vrem să aducem din ce în ce mai multă mâncare în stomac.
La nivelul stomacului simțim tristețea, anxietatea, supărarea, și simțim nevoia să aducem mâncare, pentru că aceasta este un instrument care umple”, a explicat terapeutul Anca Alungulesei, la Vorbește lumea de la Pro TV.
Alimente care ne mănâncă și alimente care ne hrănesc
În acest sens, terapeutul a realizat o împărțire a alimentelor în două categorii majore: alimente care ne hrănesc și alimente care doar ne umplu stomacul și care, de fapt, în timp ajung să ne mănânce. Iar pentru exemplificare celei de-a doua categorii de alimente a prezentat câteva produse alimentare care și-au menținut aspectul fizic și la câteva luni de la achiziționare, atrăgând astfel atenția cu privire la ceea ce am putea consuma.
”Atât timp cât mucegaiul nu a ajuns pe această baghetă, natura nu dezintegrează acest element, asta înseamnă că nici corpul meu nu dezintegrează. Bagheta, chipsurile, savarina, acestea fac parte din alimentele care ne mănâncă, ele în momentul în care le consumăm au conservanți, afânători, se transformă tot în zahăr când ajung în organism.
Tot ce înseamnă făinoase se transformă în zahăruri. Ce face zahărul? Ne mănâncă dinții, apar cariile, ne afectează vasele de sânge, ne distruge microbiota intestinală, adică bacteriile sănătoase se transformă în ciuperci, ne îngrașă, apar inflamațiile în organism. Adică aliment care ne mănâncă”, a mai spus terapeutul.
Astfel, susține Anca Alungulesei, este important să înțelegem că moderația este cheia, ”însă câtă lumea poate să fie moderată în momentul în care începi să le consumi, intri într-un cerc vicios, pentru că tipurile acestea de alimente dau dependență. Nimeni nu poate să mănânce, de exemplu, doar un singur chip, ele sunt făcute să ne facă să consumăm toată punga și eventual să ne dorim mai mult”.
Potrivit terapeutului, ca să satisfacem stomacul, dar mai ales creierul, este nevoie să aducem în corpul nostru alimente integrale, consistente, care ne mențin senzația de sațietate pe o perioadă mai îndelungată de timp.
”Dacă mă ridic de la masă și în jumătate de oră simt deja foame, asta înseamnă că ceea ce am adus în organismul meu nu mi-a hrănit celulele corpului, înseamnă că am consumat multe zaharuri, mulți carbohidrați, care mi-au crescut nivelul de energie, glicemia scade și apoi iarăși corpul cere de mâncare, are nevoie de o altă doză de energie și este nevoie să învățăm câteva trucuri să ne păcălim această foame”, a mai spus Alungulesei.
Alimente cu care ne păcălim foamea
Potrivit terapeutului, un sfat important în ceea ce privește păcălirea foamei de după masă este să consumăm legume verzi, sub formă de salată,la fiecare masă principală, dar și avem un aport de proteine de calitate și de grăsimi sănătoase bogate în Omega 3.
”De obicei mesele principale sunt gătite, aducând o salată verde mai contrabalansezi partea aceasta de pH a organismului, aduc enzime în organism, enzime digestive care ajută corpul să digere această mâncare gătită.
Pe de altă parte, să aducem proteină de foarte bună calitate, pește, tipuri de carne, ouă, proteine de origine vegetală. Este foarte bine să avem acest lucru în vedere și la fiecare masă principală să avem o mai mică sau mai mare porție de proteină, pentru că ea ne oferă senzația de sațietate. Printre sursele importante de proteine vegetale se numără nucile și leguminoasele”, a mai spus terapeutul.
Legume verzi. FOTO: Freepik @rawpixel
Totodată, ce nu trebuie să lipsească din mesele noastre sunt grăsimile sănătoase bogate în Omega 3, iar acestea se găsesc în avocado, nuci, ulei de cocos.
”Toate acestea oferă senzația de sațietate. Dacă îți este poftă de ceva dulce, mănâncă ceva gras. Și astfel, împingi pofta de dulce, de moment. Pui puțin ulei de cocos în cafea, ori puțin unt de nuci, de migdale, pe o feliuță de măr și îți tai pofta de dulce”, a mai spus terapeutul.
Totodată, susține acesta, dieta nu înseamnă că trebuie să ne simțim privați, ci trebuie considerată un stil de viață. ”Nu trebuie să simțim că viața este tristă și amară, ci pur și simplu să învățăm să ne păcălim creierul, astfel încât să consumăm alimente din ce în ce mai folositoare organismului”.
Cât privește aspectul pe care unele alimente îl au, așa cum este cazul fulgilor de ovăz, terapeutul afirmă că dacă le vezi beneficiile și știi ce aduce bun în dieta, ni se poate schimba perspectiva.
”Creierul va înțelege că acel lucru te ajută, la digestie, ai un tranzit intestinal optim, hrănește bacteriile din organism care mențin sănătatea corpului, îți crești speranța de viață”, a mai spus Anca Alungulesei.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cum scap de pofta de dulce
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.