Cum putem să ne păcălim foamea și pofta de dulce. Alungulesei: Oferă senzația de sațietate

Sonia Baciu |
Data publicării:
cum putem sa ne pacalim foamea. FOTO: Freepik @Dmytro_Mykhailov
cum putem sa ne pacalim foamea. FOTO: Freepik @Dmytro_Mykhailov

Cum putem să ne satisfacem atât stomacul, cât și creierul, dar și ce alimente să evităm pentru că nu vin cu beneficii pentru organism.

Între creier și stomac există o legătură foarte importantă și complexă, cunoscută ca axa intestin-creier. Ne umplem stomacul cu mâncare, însă comanda vine de la creier, mai mult decât atât, creierul este cel care primește senzația de sațietate după ce ni s-a umplut stomacul cu mâncare.

”Scopul pentru care noi mâncăm este, evident, să supraviețuim, doar că prin mâncare, de-a lungul timpului, ajungem să suplinim anumite nevoi interioare, anumite goluri, anumite tristeți și vrem să aducem din ce în ce mai multă mâncare în stomac.

La nivelul stomacului simțim tristețea, anxietatea, supărarea, și simțim nevoia să aducem mâncare, pentru că aceasta este un instrument care umple”, a explicat terapeutul Anca Alungulesei, la Vorbește lumea de la Pro TV.

Vezi și: Cancerul de vezică urinară, boala mai frecventă la bărbați. Urolog: Este incriminat în apariția a 50-60% dintre tumorile vezicale

Alimente care ne mănâncă și alimente care ne hrănesc

În acest sens, terapeutul a realizat o împărțire a alimentelor în două categorii majore: alimente care ne hrănesc și alimente care doar ne umplu stomacul și care, de fapt, în timp ajung să ne mănânce. Iar pentru exemplificare celei de-a doua categorii de alimente a prezentat câteva produse alimentare care și-au menținut aspectul fizic și la câteva luni de la achiziționare, atrăgând astfel atenția cu privire la ceea ce am putea consuma.

”Atât timp cât mucegaiul nu a ajuns pe această baghetă, natura nu dezintegrează acest element, asta înseamnă că nici corpul meu nu dezintegrează. Bagheta, chipsurile, savarina, acestea fac parte din alimentele care ne mănâncă, ele în momentul în care le consumăm au conservanți, afânători, se transformă tot în zahăr când ajung în organism.

Tot ce înseamnă făinoase se transformă în zahăruri. Ce face zahărul? Ne mănâncă dinții, apar cariile, ne afectează vasele de sânge, ne distruge microbiota intestinală, adică bacteriile sănătoase se transformă în ciuperci, ne îngrașă, apar inflamațiile în organism. Adică aliment care ne mănâncă”, a mai spus terapeutul.

Astfel, susține Anca Alungulesei, este important să înțelegem că moderația este cheia, ”însă câtă lumea poate să fie moderată în momentul în care începi să le consumi, intri într-un cerc vicios, pentru că tipurile acestea de alimente dau dependență. Nimeni nu poate să mănânce, de exemplu, doar un singur chip, ele sunt făcute să ne facă să consumăm toată punga și eventual să ne dorim mai mult”.

Potrivit terapeutului, ca să satisfacem stomacul, dar mai ales creierul, este nevoie să aducem în corpul nostru alimente integrale, consistente, care ne mențin senzația de sațietate pe o perioadă mai îndelungată de timp.

”Dacă mă ridic de la masă și în jumătate de oră simt deja foame, asta înseamnă că ceea ce am adus în organismul meu nu mi-a hrănit celulele corpului, înseamnă că am consumat multe zaharuri, mulți carbohidrați, care mi-au crescut nivelul de energie, glicemia scade și apoi iarăși corpul cere de mâncare, are nevoie de o altă doză de energie și este nevoie să învățăm câteva trucuri să ne păcălim această foame”, a mai spus Alungulesei.

Vezi și: Proteina care ajută sănătatea creierului și poate preveni boala Alzheimer. Sunt suficiente 6 minute pentru a o stimula

Alimente cu care ne păcălim foamea

Potrivit terapeutului, un sfat important în ceea ce privește păcălirea foamei de după masă este să consumăm legume verzi, sub formă de salată,la fiecare masă principală, dar și avem un aport de proteine de calitate și de grăsimi sănătoase bogate în Omega 3.

”De obicei mesele principale sunt gătite, aducând o salată verde mai contrabalansezi partea aceasta de pH a organismului, aduc enzime în organism, enzime digestive care ajută corpul să digere această mâncare gătită.

Pe de altă parte, să aducem proteină de foarte bună calitate, pește, tipuri de carne, ouă, proteine de origine vegetală. Este foarte bine să avem acest lucru în vedere și la fiecare masă principală să avem o mai mică sau mai mare porție de proteină, pentru că ea ne oferă senzația de sațietate. Printre sursele importante de proteine vegetale se numără nucile și leguminoasele”, a mai spus terapeutul.

2. -imagine fara descriere- (vegetables-basket-flat-lay-style_60173500.jpg)

Legume verzi. FOTO: Freepik @rawpixel

Totodată, ce nu trebuie să lipsească din mesele noastre sunt grăsimile sănătoase bogate în Omega 3, iar acestea se găsesc în avocado, nuci, ulei de cocos.

”Toate acestea oferă senzația de sațietate. Dacă îți este poftă de ceva dulce, mănâncă ceva gras. Și astfel, împingi pofta de dulce, de moment. Pui puțin ulei de cocos în cafea, ori puțin unt de nuci, de migdale, pe o feliuță de măr și îți tai pofta de dulce”, a mai spus terapeutul.

Totodată, susține acesta, dieta nu înseamnă că trebuie să ne simțim privați, ci trebuie considerată un stil de viață. ”Nu trebuie să simțim că viața este tristă și amară, ci pur și simplu să învățăm să ne păcălim creierul, astfel încât să consumăm alimente din ce în ce mai folositoare organismului”.

Cât privește aspectul pe care unele alimente îl au, așa cum este cazul fulgilor de ovăz, terapeutul afirmă că dacă le vezi beneficiile și știi ce aduce bun în dieta, ni se poate schimba perspectiva.

”Creierul va înțelege că acel lucru te ajută, la digestie, ai un tranzit intestinal optim, hrănește bacteriile din organism care mențin sănătatea corpului, îți crești speranța de viață”, a mai spus Anca Alungulesei.

Vezi și: Sauna, beneficii pentru sănătate. De câte tipuri este. Cât timp ar trebui să petreci într-un astfel de mediu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel