Cum transformi ouăle umplute într-o gustare sănătoasă. Testul pentru a verifica dacă un ou mai este proaspăt

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
oua umplute - Foto: Freepik @alpositivlight
oua umplute - Foto: Freepik @alpositivlight

Descoperă două rețete care te vor surprinde prin gustul inedit fără să îți crească nivelul de zahăr din sânge.

Ouăle umplute sunt un fel de mâncare clasic care dublează cantitatea de grăsimi saturate rele prin pasarea gălbenușurilor de ou cu maioneză, o altă delicatesă preparată cu ouă. Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) afirmă că o lingură (lingură) de maioneză are 1,6 grame (g) de grăsimi saturate, ceea ce este aproximativ egal cu un ou mare fiert tare. Potrivit Everyday Health, acest lucru ajunge la peste un sfert din doza zilnică recomandată de grăsimi saturate.

Fără îndoială, ouăle fierte tari întregi pot fi incluse într-o dietă sănătoasă pentru inimă și echilibrată. Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), consumul a până la un ou întreg sau două albușuri de ou pe zi este favorabil cardiovasculare. Albușul de ou este o sursă excelentă de proteine, iar gălbenușurile includ vitamine și minerale importante care susțin sănătatea ochilor.

Așadar, cum te poți bucura de beneficiile pentru sănătate ale ouălor fără să ai de-a face cu dezavantajele sale sinistre? Din fericire, ouăle pot avea o mare varietate de gusturi, iar umplute pot fi ușor modificate cu doar câteva ajustări sănătoase. 

Ochii și nasul sunt cele mai bune instrumente pentru determinarea prospețimii - dar nu poți mirosi sau vedea interiorul unui ou înainte de a-l sparge (cu excepția cazului în care ești foarte priceput).

Cum îți dai seama dacă ouăle sunt proaspete

Umple un bol sau un borcan cu apă rece. Așează ouăle în apă.

Dacă ouăle se scufundă și se așează pe părțile lor, înseamnă că sunt foarte proaspete.

Dacă ouăle stau pe un capăt la fund, sunt vechi de câteva săptămâni, dar încă bune de mâncat.

Dacă ouăle plutesc la suprafață, nu mai sunt proaspete, deci nu le consuma.

Motivul pentru care această metodă funcționează este că cojile de ouă sunt poroase, ceea ce înseamnă că lasă să treacă o parte din aer. Ouăle proaspete au mai puțin aer în ele, așa că se scufundă la fund. 

Ouăle mai vechi au avut mai mult timp pentru ca aerul să pătrundă în coajă, așa că sunt mai plutitoare și vor pluti.

Dacă nu te îngrijorează păstrarea cojii intacte, poți sparge oul pe o suprafață plană. Dacă este proaspăt, gălbenușul ar trebui să fie galben strălucitor sau portocaliu, iar albușul (albușul) nu ar trebui să se întindă prea mult.

Poți, de asemenea, să miroși oul - ouăle proaspete nu au niciun miros.

Rețetă sănătoasă de ouă umplute

Uleiul de măsline și iaurtul grecesc fără grăsimi sunt folosite în locul maionezei în această variantă de ouă încondeiate. Felul de mâncare este mai sănătos pentru inimă decât cel convențional, deoarece grăsimile predominant mononesaturate ale uleiului de măsline sunt mai bune pentru inimă decât grăsimile saturate care sunt prezente în mod natural în produsele lactate, cum ar fi iaurtul grecesc integral.

Ingrediente:

6 ouă fierte tari, decojite (folosește 6 albușuri și 4 gălbenușuri)¼ cană de iaurt grecesc simplu, fără grăsimi4 lingurițe de ulei de măsline extravirgin1 lingură de muștar Dijon½ linguriță de sare kosher⅛ linguriță de piper negru proaspăt măcinat¼ linguriță de praf de ceapă¼ linguriță paprika afumată (plus mai mult pentru decor)⅛ linguriță de piper Cayenne

Mod de preparare:

Taie ouăle în două pe lungime și îndepărtează gălbenușurile. Aranjează albușurile de ou pe o farfurie de servire.Se pasează 4 gălbenușuri cu o furculiță și se adaugă restul ingredientelor. Se amestecă până când se combină uniform.Se pune amestecul de gălbenușuri în găurile din fiecare albuș de ou sau se pune umplutura într-o pungă și se piperează frumos în fiecare gaură.Se ornează cu paprika afumată și se dă la frigider până când este gata de servire.

Rețetă de ouă umplute cu somon

Ingrediente:

8 ouă mari de crescătorie liberă25 g somon afumat4 crenguțe de mărar proaspăt, plus altele pentru servire1 vârf de cuțit de piper CayenneMaioneză1 gălbenuș de ou mare de crescătorie liberă2 lingurițe de muștar Dijon1/2 lămâie, (20 ml suc)100 ml ulei de măsline100 ml ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare:

Într-o cratiță, se acoperă ouăle cu apă rece și se aduc la fierbere la foc mare.Se fierbe timp de 6 minute, apoi se scurg și se scot ouăle în apă rece pentru a se răci.Se decojesc și se taie în două pe lungime, se scot gălbenușurile într-un castron și se pasează grosier. Se dau deoparte.Pregătește maioneza. Într-un castron, bate gălbenușul de ou, muștarul și sucul de lămâie cu un tel electric până când devine spumos.Combină uleiurile într-un ulcior, apoi le torni în amestecul de ouă, bătând constant până se combină. Asezonează după gust cu sare de mare și piper negru.Adaugă 60 g de maioneză la gălbenușurile de ou (restul se păstrează la frigider până la câteva zile).Taie fin și amestecă somonul afumat și frunzele de mărar, apoi adaugă piperul cayenne și amestecă pentru a le combina.Se pune cu lingura în albușurile de ou, se acoperă cu mărar suplimentar și se servește imediat.

Un ou mare are 70 de calorii, 6 grame de proteine și doar 2 grame de grăsimi saturate. În ciuda faptului că un ou mare conține aproximativ 200 mg de colesterol, cercetările indică faptul că grăsimile saturate, nu colesterolul alimentar, sunt adevărata cauză a nivelului ridicat de colesterol din sânge. Mai mult, conținutul de grăsimi al unui ou este în mare parte nesaturat.

Ouăle sunt o sursă bună de proteine, acid folic, vitamina D, seleniu și antioxidanți luteină și zeaxantină, care favorizează o bună vedere. În plus, acestea se numără printre cei mai buni furnizori de colină, un nutrient esențial pentru funcționarea creierului, potrivit Consumer Reports. https://www.consumerreports.org/health/deviled-egg-recipes-healthy-snack-a9202681834/ 

Pentru că sunt întregi și neprocesate, ouăle umplute au un avantaj față de multe bunătăți cumpărate din magazine ca aliment de gustare. 

Potrivit dieteticianului CR Amy Keating, "de obicei este un pariu mai bun să ai o gustare care este făcută cu ingrediente proaspete, mai degrabă decât ceva ambalat sau procesat". "Gustările tipice ambalate tind să fie sărace în nutriție și bogate în zaharuri adăugate, sodiu sau ambele." 

În plus, pentru că ouăle umplute sunt mai degrabă sărate decât dulci, precum prăjiturile, nu vor crește nivelul de zahăr din sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel