Diabet. Porția EXTRA care scade riscul de boală. Ce trebuie să mănânci zilnic

Chiar și o porție mică de fructe, legume sau cereale integrale, consumată zilnic, poate avea efecte benefice în prevenția diabetului de tip 2. 

Fructe și legume

Un studiu realizat de Universitatea Cambridge a descoperit o creștere a consumului de fructe și legume, chiar și cu o porție mică, zilnică, reduce cu 25% riscul de diabet de tip 2.

 Potrivit studiului, publicat în British Medical Journal, o creștere de 66g a consumului de astfel de alimente a redus cu un sfert a riscul de diabet.

Cercetătorii au examinat nivelurile de vitamina C și carotenoizi din sânge - pigmenți vegetali care oferă unor fructe și legume culoarea strălucitoare - ca indicator al aportului de fructe și legume.


Aproximativ 9.754 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au fost comparate cu un grup de 13.662 de persoane fără această afecțiune, toate făcând parte din studiul european prospectiv asupra cancerului și nutriției (EPIC) - studiu InterAct în opt țări europene.

Rezultatele au arătat că cei cu cel mai mare aport de fructe și legume aveau un risc de diabet redus cu până la 50%, comparativ cu cei care aveau un consum mai scăzut.

Autorii studiului, care au luat în considerare factori precum stilul de viață, au concluzionat: „Acești biomarkeri sunt indicatori obiectivi ai consumului de fructe și legume și sugerează că dietele bogate în fructe și legume, chiar și în potții mici, ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2”.

 

Cereale integrale

Un al doilea studiu, publicat, de asemenea, în BMJ, a descoperit că cerealele integrale, consumate zilnic, scad riscul de diabet. 

Școala Medicală din Harvard a estimat că o porție pe zi de cereale integrale pentru micul dejun, cum ar fi terci sau cereale, ar reduce riscul cu 19%.


În cel de-al doilea studiu, cercetătorii din SUA, inclusiv de la școala Harvard de sănătate publică, au analizat aportul de cereale integrale și riscul de diabet de tip 2. Rezultatele s-au bazat pe date de la 158.259 femei și 36.525 bărbați.

După ce s-au adaptat la stilul de viață și la factorii de risc dietetic pentru diabet, cei cu cel mai mare aport de cereale integrale au avut o rată mai mică cu 29% a diabetului zaharat de tip 2 comparativ cu cei care au mâncat mai puțin din aceste alimente.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau la micul dejun la cereale integrale sau pâine neagrp au avut un risc mai mic de diabet de tip 2 (19% și, respectiv, 21%), comparativ cu cei care consumau mai rar aceste alimente.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel