Dr Vlad Predescu: Tendinita, simptome și recomandări esențiale

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Vlad Predescu, chirurg ortoped specializat în traumatologie sportivă
Dr Vlad Predescu, chirurg ortoped specializat în traumatologie sportivă

Dr Vlad Predescu, chirurg ortoped specializat în traumatologie sportivă, a explicat pentru DCMedical care sunt cele mai importante semnale pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când vorbim despre afecțiunile tendoanelor.

 

 

Tendinita este o afecțiune destul de comună, în special în segmentul celor trecuți de 40 de ani, însă poate oferi simptome neplăcute, mai ales dacă nu este tratată la timp. Pentru a afla care sunt cele mai importante semnale pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când vorbim despre afecțiunile tendoanelor, am stat de vorbă cu medicul Vlad Predescu, chirurg ortoped specializat în traumatologie sportivă.

Persoanele expuse riscului

În primul rând, trebuie stabilit care sunt persoanele vulnerabile în fața acestei afecțiuni și care sunt cauzele care duc la apariția tendinitei. În esență, atunci când primim diagonsticul de tendinită sau tendinoză, vorbim despre o afecțiune care se manifestă prin durere, în special din cauza rupturilor parțiale ale unor fibre de calogen. În multe din cazuri, apare și un edem local, care sporește senzația de disconfort. "Tendinita apare, de obicei, la persoanele peste 40 de ani, întrucât tendonul îmbătrânește, devine mai puțin tolerant la mișcări și, implicit, este mai puțin elastic. Dar putem întâlni cazuri la orice vârstă, deci și la cei mai tineri, în special în rândul celor care efectuează mișcări repetitive, în special în cazul sportivilor de performanță" susține doctorul Predescu.

Cele mai întâlnite cazuri

Teoretic, tendinita poate apărea în orice parte a corpului, acolo unde un tendon face legătura între un mușchi și un os. Însă anumite zone sunt predispuse unor astfel de inflamații, aici vorbind de încheietura umărului, a cotului, a șoldului sau a genunchiului. Poate cea mai cunoscută dintre ele este afecțiunea care implică tendonul lui Ahile, așa cum este cunoscut publicului, în termeni medicali purtănd denumirea de tendonul calcanean, fiind cea mai mare structură de acest fel din corpul uman, cu o lungime de aproximativ 15 centimetri. "Tendonul lui Ahile poate fi afectat destul de frecvent, în special de persoane care practică sporturi precum alergarea, gimnastica, dansul, tenisul sau fotbalul. De cele mai multe ori, problemele sunt ușoare sau moderate și sunt resimțite de către pacient ca o durere cu senzație de arsură sau ușoară rigiditate în respectiva parte a piciorului. În cazuri extreme, când durerea este severă, avem de-a face cu o ruptură parțială sau chiar totală a acestuia", menționează doctorul Predescu.

Tendonul lui Ahile

Tocurile înalte pot fi un factor favorizant pentru apariția unor procese inflamatorii în interiorul tendonului lui Ahile care, cu timpul, pot duce la agravarea situației și incapacitatea de a efectua corect mișcări uzuale. În alte situații, bolta anterioară a piciorului se poate prăbuși și, astfel, devine rotundă, fapt ce duce la o presiune crescută, în timpul mersului, pe întreg ansamblul articulației. Cele mai recente cercetări din domeniu arată faptul că tendonul lui Ahile are tendița de a deveni din ce în ce mai scurt, pe măsură ce înălțimea tocului crește. Această adaptare îl face pe acesta să fie mai puțin elastic, mai ales dacă purtarea pantofilor cu toc este foarte frecventă. Rezultatul pe termen mediu și lung? Femeile care poartă des tocuri înalte au foarte mari șanse să dezvolte dureri în zona călcâiului, dureri care au tendință de cronicizare.

Tratamentul, prescris de neapărat de medic

În majoritatea cazurilor, diagnosticul se poate pune destul de ușor de către medicul ortoped, în urma unei examinări clinice și a unor teste și manevre realizate în zona afectată. Ocazional, este necesară o radiografie sau o investigație ce implică rezonanța magnetică nucleară (RMN), pentru a determina cu exactitate gradul de afectare a tendonului. În ceea ce privește tratmentul, medicii sunt de acord că o vizită cât mai rapidă la medic scade timpul de recuperare ulterioară. "Cele mai multe cazuri se rezolvă fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală, fiind necesare doar o perioadă de repaus, comprese reci aplicate local și tratament antiinflamator. Unele cazuri de tendinite, în special cele considerate cronicizate, se pare că răspund mai bine la băi și la comprese calde, mai ales după 48 - 72 de ore de la apariția durerii. "Pentru cazurile grave, există și scheme de tratament mai elaborate, tocmai pentru a grăbi recuperarea, aici fiind vorba de injecții cu antiinflamatoare puternice, infiltrații sau chiar intervenții chirurgicale, dacă ruptura tendonului este parțială sau totală", explică acesta. 

Prevenția este foarte importantă

Poate cea mai importantă recomandare a medicilor este legată de cunoașterea limitelor organismului fiecăruia dintre noi. De aceea, este vital să nu depășim aceste bariere, pentru a nu risca afecțiuni mult mai grave, cu perioade lungi de recuperare. Apoi, înaintea fiecărui antrenament, este indicată o încălzire adecvată prin exerciții care să pregătească tot sistemul osteo-muscular pentru efortul care urmează să fie făcut. Faceți pauze în timpul activității sportive, tocmai pentru a da posibilitatea organismului să reducă din tensiunea acumulată în jurul tendoanelor. Întăriți-vă musculatura prin exerciții regulate, pentru a reduce solicitarea tendoanelor. Și, foarte important, folosiți o încălțăminte sport adecvată, care să mențină glezna stabilă și să poată fi absorbite șocurile din timpul unor activități sportive intense.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel