Infecție cu piocianic la spitalul din Roşiori. Mai multe secții închise și sancțiuni

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Blocul operator, terapia intensivă, secţia de chirurgie şi spălătoria spitalului din Roşiorii de Vede au fost închise temporar, în urma infecției nozocomiale cu bacilul piocianic, pe care a reclamat-o un pacient zilele trecute. Astăzi ministrul Sănătății a anunțat că pacientul are dreptate, este o infecției asociată actului medical și că vinovații care nu au raportat vor fi sancționați.

Pacientul care a reclamat ce se întâmplă în spital are dreptate, deci are o infecție asociată actului medical. Se încadrează clar în definiția de caz, ea este contactată la 48 de ore după internare și la 28 de zile înainte de externare. Acolo s-a luat măsura suspendării activității în chirurgie, terapie intensivă, bloc operator, spălătorie, este o decizie temporară. Direcția de Sănătate Publică va verifica dacă măsurile propuse sunt implementate”, a precizat Sorina Pintea.

Prezența bacilului piocianic a fost confirmată în spitalul din Roşiorii de Vede, bacilul care se afla în lenjeria spitalului dar şi la un pacient operat la această unitate medicală. Ministrul Sănătăţii susține că a fost informată de către Direcţia de Sănătate Publică în legătură cu situaţia de unde ar fi fost descoperită bacteria și că nu este pentru prima data când sunt probleme în acel spital.

„În decursul acetui an, spitalul din Roșiori a avut mai multe secții închise tocmai pentru probe neconforme, semn că lucruile acolo nu sunt tocmai în regulă. Conducerea spitalului trebuie să-și facă ordine în propria ogradă. Această infecție nu a fost raportată,  iar DSP va sancționa persoanele vinovate, conform Ordinului 1801 /2016”, a spus ministrul Sănătății, care precizează că nu a primit încă raportul final cu privire la situația de la spitalul din Roșiorii de Vede.

Bacilul piocianic, cunoscut și sub numele de Pseudomonas aeruginosa, este o bacterie aerobă gram-negativă ubicuitară, care se găsește la nivelul solului (precum și pe fructele și legumele crude), dar și în apă.

Este unul dintre principalii responsabili de producerea infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești), în special în unitățile de terapie intensivă (unde colonizează echipamentele pentru ventilație mecanică – se poate izola în apa din recipientele folosite în tehnica de respiratie asistată–  dar ți pe cele destinate dializei).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel