Investigația PET-CT, avantaje. Mirela Gheorghe: Ne permite o scanare completă din creștet și până în tălpi a pacientului în mai puțin de 30 de minute

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
investigatia pet - FOTO: Freepick
investigatia pet - FOTO: Freepick

Investigația PET-CT este noua metodă prin care se scanează pacienții, mai ales în cazul melanomului. 

Investigația PET-CT este esențială în diagnosticul melanomului malign. Dr. Mirela Gheorghe - medic primar medicina nucleară, a explicat la Digi 24 despre importanța acestei investigații. Durează mai puțin decât investigațiile clasice și este mult mai eficientă. 

”Examenul PET- CTeste  esențial nu atât în diagnosticul melanomului malign, care se pune în urma biopsiei realizată de către medicul dermatolog, dar după această etapă este esențial stadializarea bolii, stadializare completă a pacientului, care va determina continuare atitudinea terapeutică.

Dacă în stadiile mai puțin avansate vorbim în continuare de chirurgie, adică de reexcizii a leziunii cu margini de siguranță și biopsia ganglionului santinelă, în stadiile mai avansate trebuie să ne îndreptăm către terapiile sistemice, terapii țintite sau imunoterapie, cele care au revoluționat prognosticul acestei boli agresive în ultimii ani.

Examinarea PET-CT se face după momentul diagnosticului, pentru a vedea dacă există metastaze în ganglionii regionali sau în alte organe la acești pacienți. Ne permite o scanare completă din creștet și până în tălpi a pacientului în mai puțin de 30 de minute, ceea ce este un avantaj esențial față de metodele imagistice clasice, dacă vorbim de computer tomografie”, a explicat dr. Mirela Gheorghe. 

Vezi și: "2 treimi din tumorile endocrine, localizate în tractul digestiv". Poiană: Au fost numite carcinoide, dar s-a demonstrat că aceste tumori pot fi cancere adevărate

Cui îi este indicată

Investigația PET-CT poate fi realizată oricărui pacient, însă se recomandă în special celor care suferă la pacienții cu insuficiență renală sau la cei cu diferite alergii la substanțele de contrast. 

”Este de asemenea o metodă care poate fi făcută la pacienții cu insuficiență renală sau cu alergie la substanțele de contrast iodate, cele care se folosesc la examinarea computer tomografică, cea mai frecvent utilizată.

Investigația este ușor de suportat de către pacient. Este complet neinvazivă. Se administrează acest izotop radioactiv, o glucoză marcată cu flor-18 care are proprietatea de a se concentra în celulele tumorale, iar tehnologia PET-CT de ultimă generație ne permite să diagnosticăm leziuni cu o precizie de 5-6 milimetri.

Investigația poate fi înlocuită, să zicem, cu examenul CT, cu substanță de contrast, care trebuie făcut pe mai multe regiuni ca să acopere întregul corp care iradiază mai multe în această situație. Puțină lume știe că examenul PET-CT, chiar dacă sună destul de periculos, se face cu o substanță radioactivă. El presupune o iradiere mai mică decât în examen CT cu substanță de contrast.

La pacienții cu stadii avansate, examinarea PET-CT se face înainte de a începe terapia și apoi la anumite momente stabilite prin ghidurile terapeutice, momente în care să evaluăm dacă terapia este eficientă și dacă nu cumva ea trebuie schimbată în cazuri de ineficiență sau continuată, dacă constatăm la examinarea PET-CT un răspuns bun al pacientului la terapie

Se administrează substanța pe cale intravenoasă, ca la orice investigație imagistică, după care pacientul trebuie să consume un litru de lichid, așteptăm o oră până când substanța ajunge în organe, să se concentreze, după care scanarea durează nu mai mult de  30 de oră și avem această scanare a întregului corp pentru că melanomul malign e o boală agresivă, care poate să metastazeze absolut în orice organ, poate să metastazeze subcutanat sau în mușchi și atunci este esențial să avem acoperirea întregului corp atunci când evaluăm acești pacienți”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Românii, reticenți în privința vaccinării. Wiener: Dorința pacientului de a de a se vaccina este în continuă prăbușire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel