Lucrul NEȘTIUT care crește riscul de CANCER COLORECTAL. Dr Florin Grama: Lista factorilor de risc modificabili

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Alcoolul
Alcoolul

Dr Florin Grama, medic primar de chirurgie generală la Spitalul Colțea din Capitală, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical, că există un factor de risc modificabil mai puțin cunoscut pentru cancerul colorectal.

„Fumatul reprezintă unul dintre factorii de risc pentru cancerul colorectal. E un lucru mai puțin cunoscut, dar este dovedit prin studii științifice importante publicate”, a explicat dr  Florin Grama, medic primar de chirurgie generală, lector universitar și doctor în științe medicale, EXCLUSIV la Interviurile DCNews și DCMedical. 

El a explicat și de ce se întâmplă asta, dar și ce alți factori de risc modificabili mai există în cazul acestui tip de cancer.

„Carcinogenii asociați fumatului au rol și în apariția cancerului colorectal. Sunt o serie de alți factori de risc asociați, incriminați, cu o pondere mai mică sau mai mare. Încadrăm aici, alături de fumat, tot în cadrul factorilor de risc modificabili, adică asupra cărora omul poate să intervină, pacientul și medicul, consumul unor alimente de un anumit tip, și anume carnea înalt procesată sau carnea roșie, mereu incriminată, consumul de grăsimi, obezitatea, sedentarismul care se asociază aproape întotdeauna obezității, consumul de alcool, consumul cronic de alcool este asociat unei frecvențe mai crescute a cancerului colorectal”, a explicat dr Florin Grama. 

Ce factori de risc nemodificabili există pentru cancerul colorectal, altfel spus ce moștenire genetică te predispune să faci acest tip de cancer - află din video: 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel