Tuberculoza, o boală ușor vindecabilă

Sebastian Florea |
Data publicării:
Cercetătorii au descoperit o modalitate de a activa rezervoarele de HIV latente și de a le distruge
Cercetătorii au descoperit o modalitate de a activa rezervoarele de HIV latente și de a le distruge

Este recomandat ca tratamentul tuberculozei sa fie început în spital. Astfel, se pot identifica și corecta eventualele efecte adverse ale medicamentelor, pacientul are timp să se refacă și să învețe cum trebuie luat tratamentul, dar mai ales este izolat de restul lumii pe perioada cât mai este contagios.

Tuberculoza este cea mai vindecabilă boală infecțioasă, calea de transmitere este prin aer, de la omul bolnav de tuberculoză pulmonară.

Cum se pune diagnosticul?

Orice om care are simptome sugestive de tuberculoză (mai ales tusea) trebuie să se prezinte la medic. De obicei, i se recomandă un examen radiologic pulmonar care poate pune în evidență modificări care pot fi date de tuberculoză. Pacientul trebuie atunci internat imediat într-un spital de profil, pentru a se stabili diagnosticul și a se începe tratamentul. Diagnosticul nu se poate pune numai pe baza radiografiei!

Pentru diagnosticul tuberculozei este esențială evidențierea bacilului Koch în spută. De obicei bolnavii expectoreaza ușor și dau spută la analiză. Pentru cei care nu expectoreaza poate fi necesară bronhoscopia pentru aspirarea secretiilor din bronhii. Din spută se face un examen microscopic, cu rezultat rapid, și o cultură care poate dura și 2 luni.

Examenele de spută sunt esențiale atât pentru diagnostic cât și pentru urmărirea evoluției sub tratament și pentru aprecierea vindecării.

Tuberculoza se vindecă

Boala este tratată cu o combinație de diferite tipuri de medicamente împotriva tuberculozei, majoritatea tablete. Tratamentul și consultaţiile de control sunt gratuite. Majoritatea pacienților trebuie să ia medicamente vreme de șase luni, dar, uneori, tratamentul durează mai mult. Dacă suferi de tuberculoză rezistentă, tratamentul poate dura și 2 ani.

Este foarte important să iei medicamentele atât timp cât îţi spune medicul. Dacă încetezi să iei medicamentele prea devreme, s-ar putea să te îmbolnăvești din nou. Bacteriile tuberculozei pot deveni rezistente, iar medicamentele pot fi mai puțin eficiente, dacă trebuie să începi din nou tratamentul după ce l-ai oprit prea devreme.

În majoritatea cazurilor, pacienții încep tratamentul în spital și apoi îl continuă acasă. Dacă ai o formă contagioasă de tuberculoză, va trebui să stai în spital până când nu mai ești contagios. Unele persoane stau în spital între o lună și trei luni, altele stau mai mult. În spital cadrele medicale pot să supravegheze îndeaproape felul în care tolerezi pastilele şi să se asigure că medicamentele sunt eficiente și că te simți mai bine. Ca pacient, ai dreptul la sprijin și la consultații pe tot parcursul tratamentului. Medicul tău și alte cadre medicale te pot ajuta în diferite moduri.

Evoluția tuberculozei

Netratată, tuberculoză nu se vindecă! Nu trebuie uitat că până la era antibioticelor, diagnosticul de ftizie era sinonim cu moartea! Cavitățile din plamâni se măresc și se extind, bolnavul slăbește și cade la pat și în cele din urmă moare prin insuficiență respiratorie sau o hemoptizie masivă.

Asistăm și azi la cazuri în care bolnavii zac acasă 6-8 luni, pâna când sunt aduși la spital cu salvarea.

Tratată, tuberculoză este una din cele mai vindecabile boli infecțioase. Tratamentul este foarte eficient în a omorî microbii și a permite vindecarea plamânilor. Cu cât tratamentul este început mai repede, cu atât boala se vindecă cu mai puține sechele. Un bolnav de tuberculoză vindecat redevine un om normal, se poate reintegra social și își poate continua viața de unde i-a întrerupt-o boala.

Fazele tratamentului

Tratamentul are doua faze: de atac si de continuare. În faza de atac bolnavul primește de obicei, în spital, 4 feluri de antibiotice simultan (izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutol), pe care le ia în fiecare zi (sau cu pauză duminica - 6/7). Faza de atac durează 2 luni și la sfârsitul ei ar trebui să nu se mai găsească bacili în spută. Faza de continuare durează încă 4-6 luni, bolnavul primind 2 feluri de medicamente (izoniazida și rifampicina) de 3 ori pe săptămână (3/7). 

Pacientul este externat după 1-2 luni de tratament și trebuie să se adreseze dispensarului teritorial de pneumoftiziologie, care-i va da în continuare tratamentul gratuit, îi va face controale periodice și îl va declara vindecat la sfârșitul tratamentului.

Este ideal ca tratamentul să fie administrat sub directa observare a cadrelor medicale pe toată durata lui (DOT-directly observed treatment). Pacientul ar trebui sa înghită medicamentele în fața asistentei care îi dă doza pe o zi. DOT este obligatorie în spital și este de dorit să se desfășoare și în ambulator. Având în vedere ca multe dispensare de pneumoftiziologie sunt la distantă de localitățile de domiciliu ale pacienților, este bine să se colaboreze cu medicul de familie din apropierea pacientului, care poate organiza administrarea sub directa observare a tratamentului în satul unde locuiește bolnavul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel