Un compus derivat din uleiul esențial de turmeric, posibil nou tratament pentru Parkinson

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Turmeric, efecte benefice și reacții adverse în organism
Turmeric, efecte benefice și reacții adverse în organism

Un compus derivat din uleiul esențial de turmeric are proprietăți neuroprotectoare la pacienții cu boală Parkinson, arată un nou studiu. 

Cercetătorii de la Universitatea Kumamoto au realizat un studiu (link direct studiu) în carul căruia au descoperit că o componentă derivată din uleiul esențial de turmeric, ar-turmerona și derivații săi, acționează direct asupra neuronilor dopaminergici pentru a exercita un efect neuroprotector asupra culturilor de țesuturi ale unui model de boală Parkinson. 

Efectul pare a fi datorat îmbunătățirii potenței antioxidante celulare prin activarea Nrf2. Cercetătorii cred că derivații de ar-turmeronă identificați în acest studiu pot fi utilizați ca agenți terapeutici noi pentru boala Parkinson.

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă cauzată de moartea selectivă a neuronilor dopaminergici care transmit informații de la substanța neagră a creierului mediu la corpul striat, ceea ce duce la scăderea producției de dopamină. Simptomele includ tremor, imobilitate, rigiditate musculară și alte tulburări de mișcare. Tratamente, cum ar fi suplimentele de dopamină, sunt disponibile în prezent, dar încă nu există nicio modalitate de a inhiba neurodegenerarea dopaminergică.

Studii anterioare au arătat că răspunsul inflamator cauzat de activarea microgliei (celule responsabile de funcția imună în creier) este observat în substanța neagră a creierului mediu al pacienților cu boală Parkinson. Experimente suplimentare concepute pentru a imita starea in vivo a creierului mediu (cultură de felie a creierului mediu) au arătat că activarea microglială declanșează degenerarea selectivă a neuronilor dopaminergici în substanța neagră și că oxidul nitric (NO) derivat din microglia activată a fost implicat în neurodegenerare. Aceste descoperiri sugerează că anumiți compuși cu efecte antiinflamatorii asupra microgliei pot suprima degenerescența dopaminergică.

De aceea, cercetătorii au analizat tumeronul aromatic (ar-turmeronă), o componentă majoră a uleiului esențial de turmeric despre care s-a raportat că prezintă efecte anti-tumorale și antiinflamatorii asupra microgliei. Ei au folosit linia de celule microgliale BV2 și culturile de felie de creier mediu pentru a 1) determina dacă ar-turmerona suprimă neurodegenerarea dopaminergică prin efectele sale antiinflamatorii și 2) identifică compuși similari din punct de vedere structural (derivați) care ar putea avea efecte antiinflamatorii și neuroprotectoare mai puternice.

„Studiul nostru a elucidat un nou mecanism prin care ar-turmerona și derivații săi protejează direct neuronii dopaminergici ai feliei mezencefalice, independent de efectele antiinflamatorii raportate anterior asupra microgliei”, a declarat profesorul asociat Takahiro Seki, cel care a condus studiul. 

„Am arătat că doi derivați, Atl și A2, prezintă efecte neuroprotectoare prin creșterea expresiei proteinelor antioxidante prin activarea Nrf2. În special, analogul A2 identificat în acest studiu este un activator puternic al Nrf2 și se presupune că are un puternic efect antioxidant. Credem că este posibil ca acest compus să fie un nou agent neuroprotector dopaminergic pentru tratamentul bolii Parkinson și ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a trata alte boli cauzate de stresul oxidativ, cum ar fi afecțiunile hepatice și renale”, a mai arătat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel