10 boli care te îngrașă. Unele sunt grave!

Dana Lascu |
Data publicării:
Obezitate
Obezitate

Îngrășarea nu e cauzată întotdeauna de faptul că mănânci prea mult sau cu prea multe calorii. Sunt unele boli care îngrașă, iar unele dintre ele sunt grave. Iată care sunt acestea: 

Cele 10 boli care îngrașă sunt:

1) Hipotiroidismul

Este posibil să începeți să puneți kilograme dacă tiroida, o mică glandă în formă de fluture din gât, nu mai produce suficienți hormoni. De asemenea, vi s-ar putea subția părul, să vi se usuce pielea și să vă simțiți înfrigurat, obosit, constipat și chiar deprimat. Un test simplu de sânge poate confirma dacă nivelul hormonilor este scăzut, iar hormonii artificiali vă pot ajuta să vă simțiți mai bine.

2) Depresia

Creșterea în greutate și chiar obezitatea sunt printre posibilele efecte secundare fizice ale depresiei. Persoanele cu această tulburare de dispoziție au adesea niveluri mai ridicate ale cortizolului - hormonul de stres-, care poate determina depunerea de grăsime în jurul burții. Sau puteți să vă îngrășați pentru că vă simțiți prea deprimat ca să mâncați alimente sănătoase sau să faceți exerciții fizice. Anumite medicamente utilizate pentru tratamentul afecțiunii ar putea, de asemenea, să vă afecteze silueta. 

3) Insomnia

Persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte tind să aibă mai multă grăsime corporală. Aproximativ 8 ore de somn sunt necesare pentru menținerea greutății normale. Lipsa de somn poate determina organismul să producă prea mulți hormoni cortizol și insulină, care pot adăuga kilograme. De asemenea, poate secrete o cantitate mai mare din hormonii care semnalează foamea și care vă fac să mâncați în neștire, în special alimente încărcate cu grăsime și zahăr.

4) Apnee de somn

Dacă sforăiți zgomotos sau vă simțiți somnoros în timpul zilei, ar putea fi un semn că puteți avea această stare gravă. Căile respiratorii împiedică regulat respirația, pentru câteva secunde, în somn. Dacă sunteți supraponderali sau obezi aceasta este o cauză a apneei de somn, dar poate fi, de asemenea, un simptom. Afecțiunea poate face mai probabil să aveți probleme hepatice, insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială. 

5) Boala lui Cushing

De obicei, cortizolul ajută la menținerea tensiunii arteriale și a nivelului zahărului din sânge la o limită sănătoasă. Dar când glandele suprarenale produc prea mult din acest hormon de stres, pot adăuga grăsime în jurul burții și la baza gâtului. S-ar putea să vă învinețiți mai ușor și să observați că membrele sunt mai slăbite, mai subțiri, o față rotundă și vergeturi mari purpurii. 

6) Sindromul ovarului polichistic

Nu există niciun test care să poată spune unei femei că are această boală. Puteți să nu aveți un ciclu regulat, să aveți mai mult păr pe față sau pe corp, sau puteți avea acnee. De asemenea, chisturile pot crește pe ovare. Prea mult hormon androgen masculin îl provoacă. De asemenea, puteți crește în greutate pentru că sunteți mai puțin sensibil la insulină, un hormon care vă ajută organismul să transforme zahărul în energie. 

7) Insuficiență cardiacă congestivă

Când inima nu pompează destul de mult sânge, creșterea bruscă a greutății - 2-3 kilograme într-o zi sau mai mult de 5 kilograme pe săptămână - ar putea însemna că starea se înrăutățește. De asemenea, ați putea avea picioare și glezne umflate, un puls mai rapid, respirație grea, tensiune arterială crescută, pierderi de memorie și confuzie. 

8) Edem

Vă simțiți puțin pufos? Această condiție apare atunci când corpul dvs. reține prea multă apă, de obicei în brațe și picioare. Un membru poate arăta umflat și puteți simți că pielea vă strânge. Edemul în sine nu este de obicei o mare problemă. Diureticele vă pot ajuta să scăpați de el, dacă starea nu se va îmbunătăți pe cont propriu

9) Sindromul metabolic

Este, de fapt, un grup de condiții care se pot declanșa împreună și care măresc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. Tensiunea arterială, zahărul din sânge, colesterolul și grăsimile corporale pot fi la niveluri nesănătoase. S-ar putea să nu existe simptome evidente, cu excepția kilogramelor suplimentare care se adaugă în jurul taliei. 

10) Diabet

În funcție de tipul său, puteți trata diabetul cu un amestec de dietă, exerciții fizice, insulină și medicamente. Insulina ajută organismul să folosească energia. Dar, de asemenea, facilitează stocarea de către organismul dvs. a energiei, care poate duce adesea la creșterea în greutate. În plus, este posibil să fiți tentați să consumați mai mult pentru a preveni scăderea zahărului din sânge dată de unele tratamente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel