4 lucruri pe care trebuie să le știi despre riscul de tromboză asociat cu cancerul

Angela Sabău |
Data publicării:
Sânge
Sânge

Cancerul în general este asociat cu un risc mai mare de tromboză, ceea ce îi îngrijorează pe mulți pacienți. Iată cinci  lucruri importante despre acest subiect

Cancerul și, uneori, tratamentul acestuia pot duce la modificări ale coagulării sângelui sau leziuni ale vaselor de sânge din corp. Oamenii se tem că acest lucru poate crește riscul de tromboză care apare atât în ​​artere, cât și în vene. Dr Roopen Arya, profesor de tromboză și hemostază la Spitalul King’s College, Londra, ne oferă o perspectivă mai profundă asupra subiectului, astfel încât să puteți evalua adevăratul risc de tromboză.

Cancerul cauzează tromboză?

Cancerul este strâns legat de formarea unor cheaguri de sânge. Cheagurile venoase sunt mai frecvente, denumite tromboembolism venos sau TEV, care include tromboza venoasă profundă (TVP) la membre și embolie pulmonară (EP) la plămâni. Pentru a determina riscul de tromboză, trebuie să luați în considerare aspecte precum bătrânețea, obezitatea sau antecedentele de TEV în combinație cu factori legați de cancer și tratamentul acestuia.

Aproximativ unul din șase pacienți cu cancer dezvoltă TEV și TEV este a doua cea mai frecventă cauză de deces la pacienții cu cancer, după cancerul în sine.

Cine este cel mai expus riscului?

Cancerul pancreasului, creierului și stomacului sunt considerate formele cu un risc mai mare de tromboză, iar cel de sân și prostată este relativ mai mic. Stadiul mai avansat al cancerului sau cancerul care s-a răspândit prezintă, de asemenea, un risc mai mare de formare a cheagurilor. Tratamentul cancerului poate crește, de asemenea, riscul de formare a cheagurilor, fie ca urmare a spitalizării, a intervențiilor chirurgicale, a cateterelor venoase centrale sau a medicamentelor anticanceroase. Anumite chimioterapii, cum ar fi agenții pe bază de platină, prezintă un risc mai mare, ca și medicamentele care modifică sistemul imunitar, cum ar fi talidomida. Medicamentele care afectează receptorii hormonali, cum ar fi tamoxifenul utilizat pentru cancerul de sân, pot crește, de asemenea, riscul.

Semne de avertizare la care trebuie să fii atent

Aproape 1 din 10 evenimente TEV sunt legate de cancer, așa că este important ca medicii care se îngrijesc de pacientul cu TEV să fie vigilenți și să descopere cancerul dacă există caracteristici suspecte, în special la pacienții mai în vârstă.

TVP afectează de obicei picioarele provocând umflarea picioarelor, căldură și sensibilitate, deși uneori există foarte puține simptome.

TVP poate afecta, de asemenea, brațul, în special în cancerul de sân sau, de obicei, în trombozele legate de cateterele venoase centrale. Cheagul de sânge s-ar putea desprinde din TVP și poate ajunge la plămâni, provocând embolie pulmonară (PE).

Pacienții cu PE prezintă de obicei dificultăți de aer și/sau dureri în piept și uneori cu tuse cu sânge.

Cum pot fi evitate cheaguri de sânge?

Când pacienții cu cancer sunt internați în spital, riscul de tromboză crește și mai mult. Acest risc este redus prin injectarea pacienților cu un diluant al sângelui numit heparină cu greutate moleculară mică (HBPM). Aceste injecții sunt de obicei administrate în pielea abdomenului o dată pe zi, în timp ce sunteți în spital. În unele cazuri, în special după o intervenție chirurgicală majoră a cancerului, injecțiile pot fi administrate timp de câteva săptămâni după externare pentru a reduce și mai mult riscul de TEV.

În general, pacienții cu cancer aflați la domiciliu nu au nevoie de diluanți pentru prevenirea cheagurilor de sânge, dar unele cazuri ar putea beneficia de această abordare. Studii recente arată că diluanții orali de sânge numiți anticoagulante orale directe (DOAC) ar putea fi utilizați pentru a preveni TEV la unii pacienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel