7 motive pentru care îți tremură mâinile. Unele sunt afecțiuni grave

Dana Lascu |
Data publicării:

Dacă îți tremură mâinile – fenomen denumit tremor – poate să nu fie nimic îngrijorător dar, în egală măsură, ar putea fi vorba de mai multe afecțiuni grave care dau acest simptom. Cert e că nu trebuie ignorat sau lăsat necontrolat.

Ai remarcat vreodată că nu poți ține de toartă ceașcă de cafea fără să verși din ea? Sau că mâinile tremură uneori atât de tare încât interferează cu treburile zilnice? Aceste mișcări involuntare ale mâinilor se numesc tremor sau tremurături. 

„Sunt ceva obișnuit la adulți de vârsta medie și la bătrâni", spune Dr. Chizoba Umeh, un neurolog care se specializează în tulburări de mișcare la Spitalul Brigham and Women's, pentru Harvard Health. „Nu amenință viața, dar persoanele cu tremor sever pot avea dificultăți în a se hrăni, îmbrăca sau conduce mașina”, atrage ea atenția.

Simptome și tipuri de tremor

Tremorul la nivelul mâinilor poate să apară în repaus (cum ar fi în cazul bolii Parkinson) sau poate apărea în timpul unor activități. Când apare în repaus e ca și cum ai rula o pastilă între degetul mare și degetul arătător, dar când faci ceva, tremorul dispare.

Tremorul mâinii care apare în timpul unei activități este descris în funcție de momentul apariției:

a) Tremuratul postural „apare atunci când mâinile sunt întinse și gravitatea le trage în jos. Nu puteți să vă mențineți mâinile nemișcate în timp ce sunt întinse", spune dr. Umeh.

b) Tremorul de intenție începe când încercați să atingeți o țintă, cum ar fi să băgați cheia în yală când vreți să descuiați sau să încuiați ușa.

c) Tremorul specific unei sarcini apare atunci când efectuați o activitate, cum ar fi atunci când scrieți.

7 motive care se ascund în spatele simptomului

Cu toții avem un pic de tremor, numit un tremor fiziologic; este natural și de obicei nu este vizibil. Tremuratul care nu este natural include:

1) Tremor fiziologic intens. Cofeina, o tiroidă hiperactivă, stresul, oboseala sau lipsa de somn pot intensifica tremorul fiziologic. Acest tip de tremurat poate apărea ca un tremor postural.

2) Tremor cauzat de un medicament. Unele medicamente pot provoca tremor, cum ar fi bupropionul antidepresiv și medicamentul anti-aritmic amiodaronă. Tremorul rezultat este adesea postural.

3) Tremor parkinsonian. Acest tremurat care apare în stare de repaus se poate produce cu sau fără boala Parkinson, care este o a afecțiune degenerativă neurologică.

4) Tremorul esențial. Acesta este un tremor benign care provoacă agitația involuntară în diferite părți ale corpului, inclusiv mâinile, capul și caseta de voce (laringe). „O persoană cu tremor esențial poate avea un tremor de mână postural sau un tremur de intenție", spune Dr. Umeh.

5) Tremor cerebelos. Acesta este un tremur de intenție cauzat de deteriorarea cerebelului în partea din spate a creierului, adesea de la un accident vascular cerebral - AVC - sau scleroză multiplă. „Cerebelul ajută la coordonarea mișcării, cum ar fi atingerea clanței. Vătămarea cerebelului vă poate face să nu puteți prinde clanța", spune Dr. Umeh.

6) Tremorul post – AVC. După un accident vascular cerebral, o persoană poate avea o varietate de forme de tremor. „Dacă există leziuni ale cerebelului, poate exista un tremor de intenție. Dacă leziunea este în ganglionii bazali, persoana poate avea un tremor de repaus", explică Dr. Umeh.

7) Tremor de sevraj alcoolic. Alcoolicii care renunță la băutură pot prezenta tremor postural.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel