Bebeluși modificați genetic, o metodă criticată care ar putea fi posibilă în următorii 2 ani

Bebelușii modificați genetic sunt „doriți” pentru a ajuta la protejarea oamenilor de boli și ar putea fi creați în termen de doi ani, potrivit unui nou document științific.

 

Editarea genelor prezintă acum riscuri atât de scăzute încât ar putea fi utilizată în embrioni umani, potrivit unei analize realizate de Kevin Smith, bioetician la Universitatea Abertay din Scoția, publicată săptămâna trecută în revista Bioethics.
Avocați precum Smith vor să schimbe machiajul genetic al embrionilor pentru a preveni transmiterea bolilor legate de gene, notează CNN.

Cu toate acestea, practica este extrem de controversată din cauza temerilor că ar putea fi folosită pentru a crea „copii" ale căror gene vor fi editate în scopuri non-terapeutice.

În noiembrie 2018, omul de știință chinez He Jiankui a stârnit controverse după ce a anunțat că a creat primii copii modificați genetic din lume din embrioni alterați pentru a-i face rezistenți la HIV.

Dar Smith spune că descoperirea lor este justificată din punct de vedere etic și ar oferi speranță părinților cu risc de a transmite o boală genetică gravă urmașilor lor, potrivit unui comunicat.

Din punct de vedere utilitar, „modificarea genetică" este „singura cale concepută" de a face față mai multor gene asociate bolii într-un embrion, potrivit lui Smith.
Smith a mai spus că modificările genetice ar permite medicilor să protejeze oamenii împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului și demenței, precum și a altor boli comune.

In cazul in care mai multe afectiuni comune ar putea fi evitate sau intarziate prin modificarea genetica a omului, durata medie de viata fara boala ar putea fi in mod semnificativ extins, a spus el intr-un comunicat de presa.

Smith recomandă amânarea programelor de modificare genetică, deoarece în prezent „societatea se opune în mare măsură acestui fenomen".
Cu toate acestea, consideră că o încercare etică de a produce copii modificați genetic ar putea fi la mai puțin de doi ani distanță.

Critică

Lucrările sale au fost criticate de alți experți în domeniu, care subliniază că sunt încă studiate riscurile editării genelor.

„Nu cred că există experimente adecvate care vor„ dovedi "că această tehnologie este sigură", a declarat pentru Science Media Center (SMC) din Londra Joyce Harper de la University College London (UCL) Institute for Women Health. "Deci trebuie să călcăm cu atenție."

Harper subliniază că editarea genomului are un potențial imens, dar dorește „dezbaterea publică și legislația pentru a se asigura că am gândit cu atenție acest lucru".

Sarah Norcross, directorul Progress Educational Trust (PET), o organizație care lucrează pentru a îmbunătăți înțelegerea publică a geneticii, a numit analiza lui Smith „defectuoasă".

Norcross subliniază că publicul ar putea să nu-și schimbe părerea cu privire la bebelușii modificați genetic și că trebuie depusă mai multă muncă pentru a înțelege riscurile tehnologiei.

"Lecțiile ar trebui să fie învățate din greșelile care au fost făcute anul trecut, de către omul de știință chinez care a fost responsabil pentru primii copii editați din lumea genomului", a declarat Norcross pentru SMC.
"Dacă această tehnologie va fi utilizată în viitor în mod similar, atunci trebuie îndeplinite standarde etice și științifice mult mai înalte."

De atunci, autoritățile din China au spus că experimentele care au dus la nașterea bebelușilor au încălcat legile țării, iar oamenii de știință implicați au fost suspendați.
În octombrie, cercetătorii de la Broad Institute of MIT și Harvard au publicat detalii despre o nouă tehnologie de editare a genelor care ar putea corecta până la 89% din defectele genetice, inclusiv pe cele care provoacă boli precum anemia cu celule secera.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel