BILANȚ: Peste 100 de milioane de cazuri de COVID în Europa. Explozie de noi cazuri în ultima săptămână

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels

Europa, epicentru actual al pandemiei de COVID-19, a depășit pragul de 100 de milioane de cazuri înregistrate de la descoperirea virusului, în decembrie 2019, încoace. 

De la declanșarea pandemiei COVID-19 încoace, mai mult de o treime din totalul cazurilor de infectare de pe glob au fost în Europa, potrivit unei numărători realizate de agenția France Presse sâmbătă, până la orele 18.45 GMT.

Cele 100.074.753 de cazuri de infectare identificate în regiunea europeană (52 de țări și teritorii, de la țărmul Oceanului Atlantic până în Azerbaidjan și Rusia) reprezintă mai mult de o treime din cele 288.279.803 de cazuri detectate în lume de la începutul pandemiei COVID-19, din decembrie 2019. 

Și în ultima săptămână numărul cazurilor noi a crescut îngrijorător: Cu peste 4,9 milioane de contaminări înregistrate în ultimele șapte zile, (cu 59% mai mult decât săptămâna precedentă), regiunea se confruntă în prezent cu niveluri de contaminare fără precedent, notează  Agerpres.

Cu excepția microstatelor, primele zece țări cu cea mai mare incidență (număr de cazuri pe șapte zile la 100.000 de locuitori) din lume sunt toate în Europa, începând cu Danemarca (incidență de 2.045), Cipru (1.969) și Irlanda (1.964).

În Franța, peste un milion de cazuri (1.103.555) au fost detectate în ultimele șapte zile, aproape 10% din numărul total de cazuri înregistrate în țară de la începutul pandemiei.

Printre cele 52 de țări și teritorii care alcătuiesc regiunea Europei, 17 dintre ele și-au doborât în ultimele zile recordul de cazuri depistate într-o săptămână.

Aceste date se bazează pe bilanțurile comunicate zilnic de autoritățile sanitare din fiecare țară. O proporție semnificativă din cazurile mai puțin grave ori asimptomatice rămân nedetectate, în pofida intensificării depistării în multe țări de la începutul pandemiei, după descoperirea virusului la sfârșitul anului 2019. În plus, politicile de testare diferă de la o țară la alta.

Pe continentul european, accelerarea contaminărilor nu este însoțită, deocamdată, de o creștere a deceselor. O medie de 3.413 decese zilnice au fost înregistrate în Europa în ultimele șapte zile, în scădere cu 7% față de săptămâna precedentă. La cel mai înalt nivel, această cifră ajunsese pe continent la 5.735 de decese pe zi, în medie, în ianuarie 2021.

Populația europeană este ușor mai vaccinată decât media mondială. Astfel, 65% dintre europeni sunt cel puțin parțial vaccinați, dintre care 61% sunt complet vaccinați, față de 58% și, respectiv, 49% din populația lumii, potrivit datelor compilate de site-ul „Our World in Data”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel