Certificate de vaccinare false, aparent eliberate de Spitalul “Grigore Alexandrescu”: conducerea spitalului spune că nu se vaccinează în unitatea medicală

DCMedical Team |
Data publicării:
Imagine ilustrativă   Sursa foto: Pixabay
Imagine ilustrativă Sursa foto: Pixabay

O rețea de certificate de vaccinare false a fost descoperită în urma unei investigații jurnalistice. Poliția a demarat o anchetă în acest caz.

Un jurnalist a descoperit, în rețeaua rusească Telegram, un grup cu peste 600 de membri în care se face trafic cu documente care atestă în fals vaccinarea. Traficanții au eliberat documente care să treacă de filtrele autorităților, atât în țară, cât și la frontiere. Certificatul, vândut cu 100 de euro, apare ca înregistrat într-un centru de vaccinare din Capitală, iar serul fictiv administrat este Johnson&Johnson. Poliția a deschis dosar penal în urma investigației realizate de jurnaliștii Digi24.

În grupul ”CERTIFICAT_COVID19” creat pe platforma rusească Telegram - considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie din lume - sunt aproape 600 de membri.

Creatorii ei spun că fac la comandă certificate de vaccinare fără a te vaccina. Dacă vrei un astfel de document, ești îndemnat să abordezi în privat userul E_Vaccin, un cont care nu este asociat unui nume real și nici unui număr de telefon.

Jurnalistul a urmat pașii:

„- Cum să facem? Îți dau CNP? Datele noastre?

- Salut, da.”

În doar patru minute de pe acel cont primim răspuns cu indicații: datele necesare pentru certificat sunt: numele, prenumele, vârsta, CNP-ul, domiciliul.

Prețul este de 100 de euro, iar certificatul este gata în 24 de ore. Clientul va apărea ca fiind vaccinat cu serul Johnson&Johnson - spune persoana care se ascunde în spatele userului E_Vaccin.

“- Nu vreau să iau țeapă. Cum pot să mă asigur că nu e ceva de care polițiștii de frontieră se prind?

- Certificatul este 100% original. creat chiar de către medicii care lucrează în centrele de vaccinare! Respectiv primești certificatul ORIGINAL fără a fi vaccinat.

Documentul este în format fizic + în format digital prin scanarea QR code-ul.

- Seamănă cu ăla digital?

- Este 1:1. Este original documentul. Nu este copie sau nu știu ce.”

Jurnalistul a făcut trimis datele unei persoane nevaccinate, cu acordul acesteia, după care au primit modelul de certificat pe care urmau să-l cumpere. Documentul părea emis de Spitalul „Grigore Alexandrescu”. A doua zi chiar au trimis dovada că a fost emis certificatul cu datele furnizate de jurnalist,dovada sub forma unui videoclip, astfel încât să nu poată fi folosit până la efectuarea plății. 

„Vedem o adeverinţă cu antetul Ministerului Sănătății, care pare emisă din centrul de vaccinare al Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Se atestă în document că persoana respectivă a fost vaccinată chiar astăzi cu serul Johnson&Johnson. Atașat este și un document cu cod QR care să poată fi folosit pentru călătorii în străinătate”, relatează jurnalistul Digi 24.

În certificatul fals de vaccinare, apare că imunizarea ar fi fost făcută la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”,însă managerul spitalului spune că nu există niciun centru de vaccinare în spitalul pe care îl conduce și califică încercarea de a falsifica certificatele drept o mizerie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel