De ce le este părinților frică de vaccinul ROR. Dr. Boantă: Copilul trebuie urmărit mai mult timp

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
de ce le este frica parintilor. FOTO Pexels @ Pavel Danilyuk
de ce le este frica parintilor. FOTO Pexels @ Pavel Danilyuk

Dr. Boantă explică de ce se tem părinții de unul dimtre vaccinurile aflate în calendarul național de vaccinare.

Vaccinarea împotriva bolilor copilăriei, dar și a altor afecțiuni, ține de sănătatea publică, aceasta aflându-se în calendarul național de vaccinare. Despre importanța vaccinării copiilor, dar și despre teama unora dintre părinți, cu privire la vaccinul ROR, a vorbit dr. Valentina Boantă, medic specialist Medicină de familie Sanador, în exclusivitate pentru DC Medical.

”Vaccinurile s-au dezvoltat, producătorii au reușit să pună într-un singur vaccin (n.r. doză) vaccinuri pentru mai multe boli. Din păcate, sau din fericire, ca să te imunizezi nu poți decât prin vaccinare sau trecând prin boală. Nu există altă cale. Clar că vaccinarea pediatrică este principala măsură preventivă. Și nu, altfel copilașii ar face toate aceste boli, care unele dintre ele sunt foarte grave, ba chiar invalidante”, ne-a declarat dr. Valentina Boantă.

De altfel, medicul a ținut să precizeze că vaccinul ROR, vaccinul combinat care protejează împotriva a 3 boli - rujeola, oreionul și rubeola, este cel mai des refuzat de părinți, chiar dacă el nu constituie o problemă pentru cel mic.

”Este un vaccin mai greuț, adică suportat de copilași puțin mai greu, pentru că el este un vaccin viu atenuat pentru trei boli eruptive grave și imunitatea dată de vaccin se consolidează în două etape. În prima etapă se fac anticorpii pentru imunitate imediată și în a doua etapă, imunitatea pe termen îndelungat. Și atunci, copilul trebuie urmărit o perioada mult mai lungă, aproape o lună și există zile când poate simula una dintre boli.

Adică poate să facă febră, o erupție ușoară, tuse, că toate sunt virusuri care se elimină respirator, și atunci părinții îl privesc mai ciudat. Plus că au fost acele discuții cu privire la conținutul vaccinului.

Nimic nu poate fi impus sau devenit obligatoriu, însă este vorba de impunerea unor limite ce țin de sănătatea publică”, a mai spus medicul.

Mai mult, continuă pediatrul, faptul că sunt imunizați cei mici nu înseamnă că aceștia nu vor mai face boala, ci doar că vor face o formă mult mai ușoară, astfel că beneficiile sunt mai mari decât efectele secundare de după vaccinare.

De altfel, dr. Boantă a subliniat importanța vaccinări din ”calendarul național”, prin prisma situației in Ucraina, cu oamenii care au fugit din calea războiului, tranzitează România, cu intenția de a ajunge în SUA sau Elveția, țări în care nu se poate ajunge fără vaccinarea împotriva ”bolilor copilăriei”. 

Poliomielita, ALERTĂ în România. RISC major după valul de refugiați din Ucraina: Sechelele pot rămâne FĂRĂ a fi remediate!

”Acolo (n.r. țările ”primitoare”) aceste boli sunt eradicate, oamenii de acolo sunt vaccinați, ei nu vor în colectivitate copii care nu sunt vaccinați sau să le aducă bolile. Ține de sănătatea publică”, a mai spus pediatrul.

De exemplu, doar în cazul rujeolei, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, în primul semestru al anului 2021, în România au existat peste 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese.

”Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale”, preciza în urmă cu un an, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății pentru Ziare, citat de Ziarul de investigații.

Care este calendarul național de vaccinare

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România are cuprins în calendarul național de vaccinare următoarele vaccinuri:

În maternitate sunt efectuate vaccinul Hepatitic B, ce se face în primele 24 de ore de la naștere, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se face la 2-7 zile de la naștere.

La medicul de familie, la 2, la 4 și la 11 luni de la naștere, sunt administrate vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemiphilus B-hepatitic (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) și vaccinul pneumococic conjugat.

La 12 luni se administrează prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani.

La 6 ani este administrat vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI), iar la 14 ani vaccinul diftero-tetanic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular.

Vezi și: Hepatita, "ucigașul din umbră". De ce nu dispare, deși există vaccin: România, o problemă pentru Europa. 8 din 10 persoane infectate nu ȘTIU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel