Dr Niculescu: Cum se pune diagnosticul în bolile cardiovasculare. Pas cu pas, tot ce trebuie să facă cei care suspectează o astfel de boală

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
consultatie medicala
consultatie medicala

Dr  Rodica Niculescu, de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat EXCLUSIV la INTERVIURILE DC News și DC Medical care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă un pacient suspect de o boală cardiovasculară pentru a fi diagnosticat și a dat detalie despre coronarografie, o investigație medicală de top, folosită în acest scop. 

„În primul rând, pacienții ar trebui să se prezinte la medicul de familie. Acesta, în urma unui consult, îl îndrumă către medicul special cardiolog. Sigur că acolo, pe baza anamnezei, adică a istoricului pacientului și a acuzelor pe care acesta le prezintă, acestea ar trebui să fie însoțite de o electrocardiogramă, de o ecografie de cord. Și, sigur, dacă aceste evaluări aduc date importante și ne îndreaptă către alte modalități de examinare, acestea trebuiesc și ele efectuate. De tipul coronarografiei, de tipul arteriografiei periferice.

Sigur că o evaluare să spunem angiografică, adică de utilizare a substanței de contrast în evaluarea arterelor, poate să se întâmple de la nivelul capului, până la degetul mic să s pun așa. Această evaluare aduce date cu privire la reducerea calibrului vaselor sau chiar la ocluzia lor, și sigur că de aici decurge o modalitate de tratament”, a explicat dr Rodica Niculescu, medic primar chirurg, cu competențe în cardiologie, cardiologie invazivă și intervențională, șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR, EXCLUSIV la INTERVIURILE DC News și DC Medical. 

Sanador

Medicul a explicat ce se întâmplă odată făcute aceste investigații medicale de specialitate. 

„Dacă ar fi să ne referim la coronarografie, atunci o evaluare coronarografică ne pune în fața alegerii unei dintre cele trei căi: fie tratament medical de întreținere a bolii de bază, fie necesitatea montării de stenturi pentru că există stenoze semnificative la nivelul arterelor coronare, sau chiar un tratament chirurgical clasic, pentru că pacientu respectiv are boli asociate grave, de tipul diabetului zaharat, în primul rând, cel mai aproape de suferința cardiacă, și deja toate cele trei artere sunt deja atât de afectate încât nu putem să punem atât de multe stenturi sau calcificările sunt atât de importante, încât ignoră cumva și metodele de tratament cu caciu la arterele noastre când mai putem stenturi câteodată.

De aceea, această evaluare coronarografică ne conduce de fapt în continuare către atitudinea terapeutică, și reprezintă în același timp și o metodă de evaluare după ce de exemplu un act chirurgical a avut loc, dar totuși pacientul prezintă din nou niște acuze, și atunci coronarografia poate fi reluată chiar și după by-pass coronarian, când arterele care sunt mai mici sau mai neimportante în momentul inițial al gestului chirurgical au devenit din nou și ele stenozante”, a arătat specialistul SANADOR. 

Ce este coronarografia, dacă te dare sau nu când o faci și ce tip de anestezie țși se face, aflați în VIDEO:

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel