Mai multă carne roșie, mai mare riscul de boli cardiovasculare

Adisa Codruț |
Data publicării:
Hamburger cu carne de vită FOTO: pexels.com
Hamburger cu carne de vită FOTO: pexels.com

Un studiu recent despre consumul de carne roșie și procesată arată că acestea cresc riscul de boli ale inimii și vaselor de sânge, dar și de moarte prematură.

Cercetătorii au descoperit că un consum mare de carne roșie și carne procesată este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, AVC, dar și de moarte prematură. "Consumați carne roșie și procesată cu moderație, deoarece chiar și două porții sau mai multe pe săptămână sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă și mortalitate", a declarat autorul principal al studiului, Norrina Allen, director al Institutului pentru Sănătate Publică și Medicină de la Universitatea Northwestern din Chicago.

Studiul a raportat că cercetătorii nu au putut spune cu certitudine că consumul de carne roșie sau carne procesată a provocat cancer, diabet de tip 2 sau boli de inimă. Însă, a arătat că oamenii care au mâncat două sau mai multe porții de carne roșie au prezentat un risc cu 3% mai mare de boli cardiace și accident vascular cerebral. În ce privește păsările de curte și bolile cardiovasculare s-a sesizat o oarece legătură, dar cercetătorii susțin că această conexiune este incoerentă și ar trebui analizată pe îndelete într-un alt studiu, potrivit webmd.

Consumul de carne de peștele și pasăre (de curte) nu a fost legate de un risc mai mare de moarte. Autorii studiului explică de ce consumul mare de carne roșie crește riscul de boli cardiovasculare: acumularea de cantități mari de grăsimi saturate și sodiu, insuficiente fructe și legume.

La cercetare au participat aproape 30.000 de adulți, moitorizați până la 30 de ani. Cercetătorii au descoperit că aceia care au mâncat doar două porții de carne procesată pe săptămână aveau un risc cu 7% mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral. Carnea prelucrată include carne delicioasă, hot dog, cârnați și slănină.
Studiul a fost publicat pe 3 februarie în JAMA Internal Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel