Masa Rotundă: Percepții și Atitudini Privind Vaccinarea HPV – Provocări și Soluții

DCMedical Team |
Data publicării:
masa rotunda hpv
masa rotunda hpv

La Palatul Parlamentului, masa rotundă organizată de Fundația Renașterea în parteneriat cu Comisia pentru sănătate din Senatul României a supus atenției publice primele rezultate ale proiectului ReThink HPV Vaccination, care au identificat percepțiile și atitudinile legate de vaccinarea împotriva HPV și au evidențiat provocările și soluțiile în acest domeniu vital al sănătății publice. 

Prin promovarea vaccinării și asigurarea accesului la aceste vaccinuri pentru toți tinerii, România poate realiza progrese semnificative în combaterea cancerului de col uterin și în îmbunătățirea sănătății publice. În acest context este cu atât mai important Proiectul ReThink HPV Vaccination– cofinanțat de Comisia Europeană, coordonat de Fundația Renașterea și avându-i ca parteneri Centrul pentru Inovare în Medicină | Inovare în Sănătate (INOMED) și Eurocomunicare.

La evenimentul din 11 aprilie au participat personalități de marcă din domeniul medical, sociologie și comunicării, reprezentanți ai autorităților legislative si executive și din mass media.

Printre participanții de seamă s-au numărat: profesor dr. Adrian Streinu Cercel, Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, care a adus în discuție rolul educației pentru promovarea vaccinării HPV în România. ”Trebuie să începem educația pentru sănătate cât mai devreme. Să le vorbim copiilor despre igienă, protecție și despre beneficiile vaccinării. Avem modelul țărilor care vaccinează din 2009. Spre exemplu, în Australia s-a făcut educație continuă, iar prin vaccinarea anti HPV a fetelor și băieților s-a ajuns la eliminarea cancerului de col uterin. Nu mai există acestă boală în Australia!”, a concluzionat profesorul Streinu Cercel.

Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea, a prezentat obiectivele proiectului ReThink HPV, evidențiind importanța educării și conștientizării beneficiilor prevenției. ”Deși s-au făcut pași extrem de importanți în ceea ce privește prevenția, în țara noastră, statisticile încă ne plasează primele locuri la incidența și mortalitatea din cancerul de col uterin. Astăzi, sunt foarte accesibile atât prevenția primară, cât și cea secundară, dar acestea nu sunt îndeajuns comunicate și, prin urmare, accesate. Așa cum reiterăm la fiecare eveniment, orice campanie sau proiect pentru sănătate trebuie să fie comunicat intens targetat pe fiecare segment de populație, prin toate mediile, pentru a schimba statisticile atât de dramatice legate de cancerul de col uterin în România”, a evidențiat Mihaela Geoană.

Dr. Tiberius Brădățan, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății, a adus în discuție strategiile și politicile ministeriale pentru îmbunătățirea accesului și implementării vaccinului HPV. Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicina de Familie, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), membru in Comitetul Științific al Proiectului ReThink HPV Vaccination a subliniat rolul crucial al medicilor de familie în promovarea și implementarea practicilor preventive în rândul populației și a cerut ajutorul presei și a altor instituții implicate pentru a disemina mesajele corecte despre vaccinarea anti HPV.

Au transmis mesaje video pentru susținerea proiectului ReThink HPV Vaccination senatoarea Nicoleta Pauliuc, susținătoare a programelor dedicate pacientelor oncologice, inițiatoare a numeroase legi pentru pacienți, ea însăși învingătoare a cancerului; Jeliazko Arabadjiev, profesor asociat de Oncologie, Președinte al Societății Științifice Bulgare de Imuno-Oncologie, Membru al Comitetului de Experți în Oncologie Medicală al Ministrului bulgar al Sănătății, Consultant în Oncologie Medicală la Societate Europeană de Oncologie Medicală; dr. Dégi László Csaba, profesor universitar abilitat la Universitatea Babeș - Bolyai, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din Cluj – Napoca, Preşedinte al Organizaţiei Europene de Cancer (ECO) de la Bruxelles, secretar executiv al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS) și reprezentantul României la Asociația Americană a Asistenților Sociali din Oncologie; conferențiar universitar Ileana Rotaru de la  Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timișoara, membru în Comitetul Științific al Proiectului ReThink HPV.

În legătură directă de la Bruxelles a fost profesor doctor Aurélie Joris, medic obstetrică-ginecologie la Spitalul Universitar Saint Pierre Bruxelles care a prezentat imaginea de ansamblu a cazurilor de cancere provocate de HPV și rata mortalității asociate acestora în întreaga Uniune Europeană. De asemenea, a arătat provocările și soluțiile modelului belgian care sunt aceleași pe care Proiectul ReThink HPV Vaccination le-a identificat în România.

Prezentarea platformei https://rethink-hpv.eu/ro/ a fost susținută de dr Marius Geantă, președinte al   Centrului pentru Inovare în Medicină | Inovare în Sănătate (INOMED), partener în cadrul Proiectului ReThink HPV. Rezultatele studiului sociologic și ghidul de comunicare, două dintre etapele parcurse până în prezent în proiect, au fost prezentate de conferențiar universitar dr. Alina Duduciuc de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), coordonator al programului postuniversitar Comunicare în Domeniul Sănătății – Eurocomunicare, partener în cadrul Proiectului ReThink HPV.            

Raluca Sîmbotin, Director Politici și Relații Guvernamentale al MSD Romania a avut o intervenție despre modele europene de vaccinare – campanii de succes derulate in Suedia si Portugalia.

Victoria Asanache, navigator pentru pacienți oncologici a vorbit despre rolul navigatorilor de pacienți în prevenție, screening și conduita terapeutică și a adus în discuție cursurile ce vor avea loc în perioada mai – noiembrie în cadrul proiectului pilot ce se va desfășura în județele Argeș și Vrancea. Masa rotundă i-a avut ca invitați și pe reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică din cele două județe menționate, care susțin derularea proiectului pilot de formare de comunicatori- ReThink HPV.

Evenimentul a fost marcat de discuții intense și constructive, în care s-au dezbătut aspecte precum accesibilitatea vaccinului, comunicarea eficientă în rândul populației și nevoia de implicare a tuturor actorilor relevanți în promovarea sănătății publice. Au participat activ jurnaliști și specialiști în comunicare (Izabela Marinescu și Dorin Chioțea de la TVR, dr Bogdan Ivănescu -doctor MiT, Oana Cociașu -Medic One) care au susținut rolul mass media în comunicarea beneficiilor vaccinului HPV și reducerea incidenței cancerului cervical și a altor boli asociate HPV-ului.

Dezbaterea a abordat multiplele aspecte legate de vaccinarea împotriva HPV, inclusiv percepțiile și atitudinile publicului, provocările întâmpinate în campaniile de vaccinare și soluțiile propuse pentru depășirea acestor obstacole. În cadrul dezbaterilor, s-au evidențiat diverse provocări legate de vaccinarea împotriva HPV, precum lipsa informațiilor adecvate în rândul populației, stigmatizarea și miturile asociate acestui tip de vaccin, precum și nevoia de consolidare a eforturilor pentru accesul egal la vaccinare în toate zonele țării. Participanții au subliniat importanța comunicării eficiente în promovarea vaccinării, evidențiind necesitatea unei abordări integrate care să implice atât autoritățile sanitare, cât și profesioniștii din domeniul medical, comunitatea și societatea civilă. Totodată, s-a subliniat importanța informării corecte și a educației în sănătate pentru creșterea gradului de conștientizare și acceptare a vaccinării, în vederea reducerii incidenței cancerului de col uterin în România.

Fundația Renasterea pentru Sănătatea Femeii alături de Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) și Asociația Eurocomunicare, în calitate de parteneri, implementează proiectul „Regândirea și Reducerea inegalităților în vaccinarea HPV prin comunicare și training personalizat, bazate pe inovație socială și determinanții comportamentali ai sănătății” (ReThinkHPVaccination), cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul EU4Health. Scopul principal al acestui proiect este de a sprijini statele membre și țările în curs de extindere a UE să-și regândească și să-și restarteze campaniile de vaccinare împotriva HPV și, astfel, să facă un pas mai aproape de atingerea obiectivelor Planului european de combatere a cancerului și Misiunii împotriva cancerului în ceea ce privește vaccinarea HPV și prevenirea cancerului.

Mai multe detalii despre proiect aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel