Misofonia, afecțiunea care ne face să urâm unele sunete

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Misofonia implică ura față de anumite sunete și nu are nimic de-a face cu o problemă auditivă sau psihologică. 

Există anumite sunete în viața noastră de zi cu zi care ne pot provoca nemulțumiri, cum ar fi creta care scârțâie atunci când scriem cu ea pe tablă. Mai există o categorie de oameni care suferă de misofonie. Aceștia urăsc literalmente anumite sunete mestecatul, căscatul.

Persoanele cu această tulburare neurologică au reacții anormal de puternice care atrag atenția celor din jur. Tensiunea pe care o pot simți îi poate determina să părăsească un anumit loc, deoarece nu sunt capabili să suporte sunetul. Aceasta este una dintre caracteristicile care pot duce la suspiciunea de misofonie.

Misofonia, o tulburare care începe la o vârstă fragedă

Misofonia apare de obicei între 7 și 13 ani. Un sunet specific poate fi declanșator, dar din acel moment, se va adăuga o altă serie de sunete care va deveni la fel de insuportabilă.

Care sunt simptomele misofoniei?

Misofonia poate declanșa reacții foarte violente și agresive, iar persoana care suferă de această tulburare simte o ură mare față de unul sau mai multe sunete specifice.

Ceea ce fac de obicei oamenii cu misofonie este să fugă de locul în care se află acel sunet. Acest comportament ajunge, de obicei, să îi determine să se izoleze. Spre exemplu, dacă o persoană cu misofonie nu suportă sunetul produs de mestecatul mâncării, va fi dificil să accepte să meargă la prânz sau la cină cu familia și prietenii.

O tulburare neurologică ale cărei cauze sunt necunoscute

Se știe de unde provine misofonia, este o tulburare neurologică, deoarece sistemul nervos central nu este capabil să proceseze corect anumiți stimuli auditivi. Cu toate acestea, nu există încă nicio dovadă a ceea ce poate declanșa acest lucru. Experții iau în considerare diverse opțiuni, de la o experiență negativă din copilărie, la o manifestare simptomatică a unei tulburări psihice.

Ocazional, persoanele cu această tulburare s-au dovedit a avea trăsături de stres post-traumatic sau o personalitate obsesiv-compulsivă. Dar totuși misofonia continuă să aibă multe necunoscute care, pentru moment, nu au răspuns. 

Poate fi tratată misofonia?

Deși misofonia este încă studiată, terapia cognitiv-comportamentală pare a fi cea mai bună opțiune pentru a putea trăi cu aceste sunete fără a avea un impact negativ asupra vieții. Persoanele care suferă de misofonie pot învăța să ignore aceste sunete, să se sustragă sau să pună în aplicare strategii care îi ajută să nu intre în panică sau să se lase conduși de furie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel