Păr sănătos, ce să mănânci ca să-l ai puternic și să nu cadă

Dana Lascu |
Data publicării:
Un păr sănătos și puternic se ține cu o dietă echilibrată
Un păr sănătos și puternic se ține cu o dietă echilibrată

Secretul unui păr sănătos e „ascuns” în alimentele pe care le consumați. Nutriția este fundația pentru un corp sănătos, ceea ce include, evident, și părul! Șampoanele singure, nu fac mare lucru. Iar suplimentele sunt periculoase!

Părul care este strălucitor și sănătos ne face să arătăm și să ne simțim minunat. Numai șamponul și balsamul, însă, nu sunt suficiente pentru a-l obține. Scretul pentru un cap (cu păr cu tot) sănătos se află în alimentele pe care le consumați. Iată care sunt alimente pe despre care experții în nutriție de la WebMD spun că sunt bune pentru păr.

Somon

Somonul este o sursă excelentă de proteine și este plin de acizi grași omega-3 care sunt esențiali pentru sănătatea scalpului. Lipsa de omega-3 poate duce la un scalp uscat și păr aspru. Vegetarienii sau veganii pot obține grăsimi omega-3 din plante, sau din una sau două linguri de semințe de in.

Vegetale de culoare verde închis

Spanacul și alte legume de un verde închis, sunt surse excelente de vitamine A și C, care sunt necesare pentru a produce o substanță uleioasă numită sebum. Sebumul este secretat de foliculii de păr și poate acționa ca un balsam natural pentru păr.

Fasole

Legumele cum ar fi fasolea și lintea sunt surse importante de proteine, fier, zinc și biotină. Deși rare, deficiențele de biotină pot face părul fragil.

Nuci

Deficiențele de zinc pot duce la căderea părului. Nucile sunt mari surse de zinc. Nucile, caju, nucile pecan și migdalele furnizează zinc pentru părul sănătos. Nucile conțin, de asemenea, acizi alfa-linoleici și acizi grași omega-3, care pot acționa ca și balsam natural pentru păr. Nucile de Brazilia conțin de asemenea seleniu, un mineral care poate ajuta la menținerea unui scalp sănătos.

Păsări de curte

Proteinele inadecvate din dietă pot provoca slăbirea părului și fragilitatea lui, iar deficitul de proteine poate duce la pierderea culorii părului. Obțineți proteine de înaltă calitate de care aveți nevoie de la păsările de curte, cum ar fi puiul sau curcanul.

Ouă

Ouăle sunt o sursă importantă de proteine, biotină și vitamina B-12, care sunt toate substanțe nutritive importante pentru părul sănătos.

Cereale integrale

Cerealele integrale sănătoase vă pot ajuta să obțineți un păr sănătos. Pâinea integrală de grâu și cerealele integrale îmbogățite cu vitamine vă pot asigura părul și corpul cu suficient zinc, fier și vitamine B.

Stridii

Stridiile sunt cunoscute ca afrodisiace, dar ele sunt, de asemenea, minunate pentru părul dvs., datorită conținutului lor de zinc. Zincul este un puternic antioxidant, care vă poate ajuta să vă reînnoiți și să vă reparați celulele contra daunelor. Nu vă plac stridiile? Zincul poate fi găsit și în cereale integrale, nuci, carne de vită și de miel.

Produse lactate cu conținut scăzut de grăsime

Calciul este un mineral important pentru creșterea părului și poate fi găsit în produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele degresat și iaurtul. Aceste produse conțin, de asemenea, zer și cazeină, care sunt surse de proteine. Puneți în ele câteva semințe măcinate de in sau nuci, pentru a adăuga acizi grași omega-3 și zinc.

Morcovi

Morcovii sunt cunoscuți pentru menținerea vederii sănătoase, dar sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina A, necesară pentru un scalp sănătos.

Feriți-vă de suplimentele alimentare

Fiți atenți la suplimentele alimentare care pretind că vă vor îngroșa părul sau îl vor face să crească mai repede. În general, puteți obține toate substanțele nutritive necesare părului sănătos dintr-o dietă echilibrată. Uneori, suplimentele pot fi chiar nocive. În cazuri rare, excesele anumitor substanțe nutritive, cum ar fi vitamina A, au fost legate de pierderea părului.

Atenție la diete

Dietele fade vă pot lăsa cu mai puține fire de păr. Dieta cu conținut scăzut de calorii poate avea un conținut scăzut de substanțe nutritive care sunt esențiale pentru o creștere sănătoasă a părului, inclusiv acizii grași omega-3, zinc și vitamina A. Dieta drastică poate afecta, de asemenea, ciclul normal de creștere a părului, determinând o cădere rapidă a acestuia. Revenirea la o dieta sănătoasă și echilibrată va inversa problema.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel