"Ministerul Sănătăţii face politici de sănătate şi investiţii în sistemul de sănătate. Şi vreau doar să vă menţionez că, în curând, într-o lună de zile, o lună şi jumătate, terminăm modernizarea şi dotarea a peste 2.500 de cabinete de medicină de familie în toată ţara, care vor avea, de data asta, medici şi posibilitatea unor investigaţii.
Discutăm de electrocardiografe, ecografe, alte echipamente care permit un consult diferit faţă de cel tradiţional, în care stetoscopul şi tensiometrul erau singurele la dispoziţia unui medic de familie.
Dar dincolo de partea aceasta de investiţii, cred că lucrul cel mai important este că noi dăm permanent semnale puternice că ne interesează prevenţia", a afirmat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.
El a menţionat că bolile cronice - cardio- şi cerebrovasculare, diabet, alte boli de nutriţie, bolile oncologice - afectează cea mai mare parte a populaţiei din România şi a subliniat utilitatea vaccinării.
"Avem posibilitatea prevenţiei. Examenele medicale periodice pot duce la depistarea acestor boli în stadii incipiente, la tratamente mult mai uşor de realizat şi mult mai puţin invalidante pentru pacient. Lucrul acesta trebuie încet, încet să intre în obişnuinţa noastră.
Stilul de viaţă, activitatea fizică, modul care ne alimentăm sunt esenţiale pentru păstrarea cât mai îndelungată a stării de sănătate şi pentru încetinirea evoluţiei sau chiar stoparea unor afecţiuni cronice", a adăugat Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.