Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiştii atrag atenţia asupra acestei crize globale prin tema: 'Să facem tratamentele inhalatorii accesibile pentru TOŢI!'.
"Medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi sunt esenţiale pentru controlul bolii şi pentru prevenirea crizelor de astm. Lipsa lor duce la suferinţă inutilă şi decese evitabile", afirmă specialiştii, potrivit Agerpres.
Potrivit acestora, în multe ţări cu venituri mici şi medii, dar şi în regiuni defavorizate din ţările dezvoltate, tratamentele rămân inaccesibile fie din cauza costurilor ridicate, fie din cauza lipsei disponibilităţii.
"România a făcut progrese substanţiale în ceea ce priveşte diagnosticarea şi terapia astmului. Prin multiple demersuri ale Societăţii Române de Pneumologie am reuşit o compensare substanţială a terapiei, o pregătire a medicilor pneumologi pentru un diagnostic rapid şi corect, dar şi un acces crescut pentru noile oferte terapeutice (terapiile biologice). Legat de diagnostic, SRP a mers pe ideea colaborărilor internaţionale în proiecte ale Societăţii Europene de Pneumologie precum SHARP sau cu International Respiratory Coalition. Sperăm ca aceste eforturi să fie materializate pe viitor în creşterea compensării la Casa de Asigurări a acestei medicaţii pentru a permite un acces mai larg şi al eşantioanelor de populaţie defavorizate", a declarat Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, citat într-un comunicat remis presei.
Conform statisticilor, astmul este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile, afectează peste 300 de milioane de persoane la nivel mondial şi provoacă anual mai mult de 450.000 de decese, majoritatea acestora putând fi prevenite. Astfel, în Europa, o persoană moare din cauza astmului în fiecare oră.
Prevalenţa astmului este în creştere, mai ales în rândul copiilor. Într-o clasă cu 30 de copii, 2-3 dintre ei au astm. În România, se estimează că peste un milion de persoane suferă de astm bronşic, iar anual sunt înregistrate aproximativ 200.000 de exacerbări severe - adică, în fiecare minut, un pacient are o criză de astm care îi poate pune viaţa în pericol.
Totodată, în mediul urban, incidenţa acestei afecţiuni este dublă faţă de cea din mediul rural.
"Astmul nu este doar o boală de sezon, este o boală serioasă, care afectează toate vârstele. Povara astmului se vede în viaţa de zi cu zi. Pentru copii, astmul poate însemna lipsa de la şcoală, imposibilitatea de a face sport, teama de a duce o viaţă normală sau chiar nopţi nedormite. Astmul bronşic este una dintre principalele cauze de absenteism şcolar din Europa, fiind o cauză frecventă de spitalizare. Pentru părinţi este un motiv constant de îngrijorare - crizele copiilor pot apărea oricând", a afirmat Cristian Oancea, medic primar pneumolog.
Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, caracterizată prin îngustarea acestora şi producerea excesivă de mucus, ceea ce îngreunează respiraţia. Deşi poate apărea la orice vârstă, astmul nu este o boală contagioasă. Printre factorii de risc se numără poluarea, fumul de ţigară, alergiile sau infecţiile respiratorii.
"Medicaţia pentru astm este extrem de eficientă, dar are o formă particulară de administrare - cea inhalatorie. Este esenţial ca pacientul să înţeleagă necesitatea administrării medicaţiei pentru astm 'prin respiratie', precum şi tehnica corectă de inhalare a medicaţiei. Dialogul, comunicarea continuă pacient - medic sunt esenţiale pentru succesul tratamentului", susţine Ruxandra Ulmeanu, directorul Şcolii SRP.
Potrivit medicului Roxana Nemeş, spirometria reprezintă cel mai simplu, neinvaziv şi la îndemână instrument de evaluare a funcţiei pulmonare, ea fiind disponibilă începând cu vârsta de 5 ani.
"Spirometria nu pune diagnosticul, dar, alături de alte analize, de anamneză şi de istoricul familial, ea ajută medicul să gestioneze corect şi la timp diagnosticul acestei afecţiuni. Un diagnostic pus la timp şi un tratament adecvat nivelului de severitate al bolii ajută pacientul să ducă o viaţă asemănătoare unei persoane care nu suferă de această afecţiune - să facă sport, să urce pe munte etc. Testarea periodică a funcţiei pulmonare (o spirometrie la 3-6 luni) dă medicului ocazia să adapteze schema de tratament", a declarat Roxana Nemeş.
Pentru a marca Ziua Mondială a Astmului Societatea Română de Pneumologie va organiza sesiuni gratuite de spirometrii în Bucureşti şi în Timişoara, pe 10 şi 11 mai. În Bucureşti vor fi la Sun Plaza, în intervalul 10.00 - 22.00, iar în Timişoara vor fi la Iulius Mall, între orele 10.00 şi 16.00.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.