Vaccinul anti-HIV care ar putea schimba totul. Primele teste pe oameni dau rezultate uimitoare!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
vaccin hiv - Foto: Freepik
vaccin hiv - Foto: Freepik

O nouă abordare a vaccinului împotriva HIV arată promisiuni timpurii.

Primele studii clinice pe oameni care testează o nouă strategie de protecție împotriva infecțiilor cu HIV au dat rezultate timpurii promițătoare, conform a două rapoarte separate publicate joi în Science, potrivit Reuters.

Studiile au testat vaccinuri HIV cu „țintă germinală”, care vizează activarea celulelor B ale sistemului imunitar în starea lor naivă sau germinală, inducându-le să devină celule specializate care produc anticorpi cu neutralizare largă (bnAbs).

Prin administrarea unei varietăți de imunogeni HIV - de obicei, fragmente de proteine virale - vaccinurile germinale antrenează celulele B pentru a produce anticorpi care pot recunoaște și bloca o gamă largă de tulpini diferite de HIV de la infectarea celulelor sănătoase.

Vizarea germinală necesită o doză inițială pentru a pregăti celulele B corecte și doze ulterioare pentru a le ghida maturizarea până când pot produce bnAbs eficienți, au raportat cercetătorii.

„La toți participanții am observat un răspuns imun care indică faptul că suntem pe drumul cel bun”, a declarat Rogier Sanders de la Amsterdam UMC, cercetător principal la unul dintre studii.

"Am văzut că putem ținti celulele pe care trebuie să le țintim cu precizie atomică. Următorul pas este să stimulăm în continuare aceste celule pentru a secreta anticorpi larg neutralizanți", a spus Sanders.

Într-o lucrare separată, o altă echipă de cercetători a raportat cu privire la două studii inițiale care au utilizat nanoparticule codificate cu ARNm produse de Moderna MRNA.O pentru a amorța cu succes celulele B germinale, deși o mică parte dintre pacienți au avut reacții cutanate la vaccinuri.

Autorii studiului au afirmat că tehnologia ARNm, similară celei utilizate în injecțiile COVID-19 ale Moderna, ar permite dezvoltarea mai rapidă a vaccinurilor.

Unul dintre studii a fost efectuat în Statele Unite, iar celălalt în Rwanda și Africa de Sud. Majoritatea pacienților cu HIV trăiesc în Africa, dar nu s-a mai încercat până acum direcționarea liniei germinale în această regiune.

Cercetătorii au declarat că abordarea ARNm pare să funcționeze atât cu populațiile nord-americane, cât și cu cele africane, deschizând ușa pentru testarea în continuare a vaccinurilor care vizează linia germinală pentru „populațiile africane care au cea mai mare nevoie de un vaccin împotriva HIV”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel